Războiul din Ucraina, ziua 201. Trupele ucrainene continuă cu succes contraofensiva. Rusia a lovit infrastructura energetică a Ucrainei ca represalii: pene de curent pe scară largă / În cursul nopţii, ruşii au tras 12 rachete din Marea Neagră / Bombe la Harkov şi la Doneţk / Cresc pierderile în rândul invadatorilor

Trupele ucrainene continuă cu succes contraofensiva lor rapidă în nord-estul ţări. Rusia a ripostat duminică seară lovind infrastructura Ucrainei, provocând pene de curent pe scară largă.

21831 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 201. Trupele ucrainene continuă cu succes contraofensiva. Rusia a lovit infrastructura energetică a Ucrainei ca represalii: pene de curent pe scară largă / În cursul nopţii, ruşii au tras 12 rachete din Marea Neagră / Bombe la Harkov şi la Doneţk / Cresc pierderile în rândul invadatorilor

Rzăboiu din Ucraina, ziua 201. Trupele ucrainene continuă cu succes contraofensiva. Rusia a lovit infrastructura energetică a Ucrainei ca represalii: pene de curent pe scară largă

UPDATE 15:10 Rusia nu renunţă la război, temă apărută pe fondul pierderilor din ultima perioadă

UPDATE 15:00 Moscova: Kievul a lovit din nou podul Antonovski

Forţele ucrainene au lovit din nou podul Antonovski din regiunea Herson. Autorităţile locale pro-ruse au anunţat. Au fost raportate anterior şase explozii masive în zonă.

UPDATE 14:30 5.000 de oameni evacuaţi din regiunea Harkov în Rusia

Aproximativ 5.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Harkov în Rusia în ultimele zile, a declarat astăzi pentru postul de televiziune Rossiya-24 şeful administraţiei militare-civile pro-ruse a regiunii, Vitali Ganchev, preluat de Tass. „Oamenii care au reuşit să iasă sunt acum dotaţi cu cele mai necesare lucruri, se mută pe teritoriul Federaţiei Ruse, sunt ajutaţi... Aproximativ 5.000 de oameni au reuşit deja să ajungeă pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a spus Ganchev.

UPDATE 14:00 Kiev: 52.950 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului

Aproximativ 52.950 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit armatei de la Kiev. În actualizarea sa cu privire la pierderile suferite de Moscova până acum, armata ucraineană indică că mai sunt 243 de avioane, 213 de elicoptere şi 903 de drone doborâte. În plus, forţele de la Kiev susţin că au distrus 2.168 de tancuri ruseşti, 1.269 de sisteme de artilerie şi 4.640 şi vehicule blindate pentru transportul trupelor.

UPDATE 13:00 Medvedev revine cu noi pretenţii

Condiţiile puse de Rusia pentru negocierile cu Ucraina sunt doar o „încălzire” a condiţiilor care vor fi puse în viitor, a declarat, la Telegram, arogantul vicepreşedinte al Conciliului de Securitate rus, Dmitri Medvedev, potrivit Interfax.

„Un anume Zelenski a spus că nu va vorbi cu cei care dau ultimatumuri. Aceste „ultimatumuri” sunt doar o mică încălzire pentru condiţiile care vor fi stabilite în viitor”, a scris Medvedev. „Capitularea totală a regimului de la Kiev, în condiţiile ruseşti”, a conchis el.

UPDATE 12:30 Primarul Kievului, în Bild: „Luăm ţara înapoi, avem un mare succes militar”

Ucraina rămâne optimistp. „A sosit timpul nostru. Luăm înapoi ţara”, spune primarul Kievului, Vitali Klitshcko, vorbind pentru publicaţia germană „Bild”. „Ceea ce experimentăm în acest moment este un mare succes militar, cu ajutorul armelor occidentale”.

În articol, tabloidul scrie că Ucraina are nevoie de mai multe arme din Occident şi din Germania.

UPDATE 12:00 ONU reclamă „intimidarea” oponenţilor războiului din Ucraina

Înaltul Comisar interimar al ONU pentru Drepturile Omului, Nada Al Nashif, a condamnat „intimidarea, măsurile restrictive şi sancţiunile” aplicate în Rusia „împotriva persoanelor care îşi exprimă opoziţia faţă de războiul din Ucraina”. Vorbind în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, Al Nashif a subliniat că astfel de acţiuni „subminează exercitarea libertăţilor fundamentale garantate constituţional, inclusiv drepturile de întrunire liberă, liberă exprimare şi liberă asociere”. Al Nashif a arătat apoi cu degetul „presiunea împotriva jurnaliştilor, blocarea resurselor internetului şi alte forme de cenzură”, acţiuni care sunt „incompatibile cu pluralismul media şi încalcă dreptul de acces la informaţie”.

UPDATE 11:30 Ucraina: Kadîrov anunţă întoarcerea unităţilor speciale

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, loial preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat întoarcerea unităţilor sale speciale de elită pe câmpul de luptă ucrainean. „Unităţile de elită din Republica Cecenă a Federaţiei Ruse, conduse de Adam Delimkhanov, au revenit în zona specială a operaţiunii militare din Ucraina, după o perioadă de odihnă”, a scris astăzi Kadîrov pe canalul său Telegram, consemenază agenţia Tass.

UPDATE 11:00 Pro-ruşi: referendum la Zaporojie, când situaţia va fi sigură

Un referendum privind aderarea regiunii ucrainene Zaporojie la Rusia va avea loc atunci când situaţia este complet sigură pentru locuitorii săi: şeful administraţiei militare-civile pro-ruse a regiunii, Evgheni Baliţki, a declarat astăzi la Telegram. „În ultimul timp, mă întreabă din ce în ce mai des data referendumului. Răspunsul meu este: referendumul va avea loc de îndată ce vom fi pe deplin pregătiţi din punctul de vedere al securităţii locuitorilor din regiunea Zaporojie. Suntem complet încrezători că oricine doreşte poate participa la vot într-un mod confortabil şi sigur”, a scris Evgheni.

UPDATE 10:30 Kiev: Bombe ruseşti la Harkov şi Doneţk, cel puţin 4 morţi

Cel puţin patru civili au murit ieri în urma bombardamentelor ruseşti în regiunile Harkov şi Doneţk din estul Ucrainei, au declarat autorităţile respective, potrivit Ukrinform. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte două au fost rănite în bombardarea oraşului Harkov, a scris primarul, Ihor Terekhov, pe Telegram, menţionând că „o clădire de locuinţe din cartierul Novobavarsky” a fost lovită. La rândul său, şeful administraţiei militare regionale din Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a scris pe Telegram că „la 11 septembrie ruşii au ucis trei civili în regiunea Doneţk: în Velyka Novosilka, Romanivka şi Bakhmut. Alte opt persoane au fost rănite”.

UPDATE 10:00 Kiev: Electricitatea şi apa au fost restabilite la 80% în Harkov

Aprovizionarea cu energie electrică şi apă din regiunea Harkov a fost restabilită la 80%, potrivit Ukrinform, a anunţat şeful adjunct al biroului preşedintelui ucrainean Kyrylo Timoşenko pe Telegram. „Regiunea Harkiv. Alimentarea cu energie electrică şi apă a oraşului şi a regiunii a fost restabilită la 80%. Continuăm să lucrăm ”, a spus Timoşenko. După cum se ştie, forţele ruse au lansat ieri 11 rachete de croazieră în toată Ucraina, provocând întreruperea alimentării cu energie electrică şi apă în mai multe regiuni.

UPDATE 09:40 Kiev: Moscova îl înlătură şeful Districtului Militar de Vest

Comandantul Districtului Militar de Vest al Rusiei a fost demis după o serie de înfrângeri grele în Ucraina, potrivit informaţiilor de la Kiev, potrivit rapoartelor Kyiv Independent. Pe măsură ce contraofensiva forţelor ucrainene continuă, Rusia a schimbat comanda Districtului Militar de Vest al armatei sale, spune direcţia de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării. Potrivit informaţiilor, generalul-locotenent rus Roman Berdnikov, care comandase intervenţia rusă în Siria şi a fost numit comandant al Districtului Militar de Vest la 26 august, a fost demis.

UPDATE 09:30 Kadîrov dă de înţeles că Putin nu este informat corect despre situaţia de pe front

UPDATE 09:00 Zelenski spune nu negocierilor cu Moscova

În timp ce are loc o contraofensivă puternică a Kievului, pe de altă parte, Ucraina militează pentru o încetinire a negocierilor cu Moscova, având avantaj de front.

De altfel, în timp ce trupele ucrainene îşi continuă contraofensiva care pare să fi înfrânt armata rusă şi care a adus forţele Kievului la graniţa cu Rusia, preşedintele Zelenski, intervievat de CNN, a declarat că nu este dispus să negocieze cu Rusia. „Nu văd nicio dorinţă din partea lor. Nu vorbesc cu cei care dau ultimatumuri”. Anterior, într-un mesaj video, Zelenski a susţinut că „istoria” independenţei Ucrainei a fost scrisă în aceste 200 de zile de război.

UPDATE 08:00 Ucraina: întreruperi de curent în mai multe zone ale ţării, după atacuri asupra infrastructurilor energetice

Atacurile ruseşti asupra infrastructurilor civile, în special asupra celor energetice, provoacă întreruperi de curent şi probleme în diferite părţi ale Ucrainei. Al doilea oraş ca mărime din ţară, Harkov, şi zone întinse ale regiunii Zaporojie, Dnipropetrovsk şi Sumi, au suferit întreruperi de curent încă de ieri seară, din cauza unei serii de atacuri cu rachete ruseşti. Printre infrastructurile afectate se numără centrala termoelectrică CHPP-5 din Harkov, una dintre cele mai mari din Ucraina.

UPDATE 07:30 Ambasadorul SUA la Kiev: „Rachete ruseşti împotriva infrastructurii civile”

Noi acuzaţii de bombardare direcţionată asupra structurilor civile au fost aduse împotriva armatei ruse. „Răspunsul Rusiei la eliberarea de către Ucraina a oraşelor şi satelor din est a fost să tragă rachete, pentru a distruge infrastructura civilă strategică”. Ambasadorul american la Kiev, Bridget Brink, a denunţat acest lucru pe Twitter, după explozii şi întreruperi de curent în diferite regiuni, în special în estul ţării.

UPDATE 07:00 Kiev: 9 din 12 rachete ruseşti au fost doborâte aseară

Mai multe bombardamente din Marea Neagră şi din Marea Caspică. Armata rusă a tras 12 rachete asupra Ucrainei, şase rachete de croazieră Kalibr de pe nave din zona Mării Negre şi şase rachete de croazieră Kh-101 din aeronave din zona Mării Caspice. Forţele aeriene ucrainene au doborât 9 dintre aceste rachete din 12, a relatat serviciul de presă al Comandamentului de Est, citat de UNIAN. Anterior, au fost lansate 11 rachete de croazieră, dintre care şapte au fost doborâte în regiunea Dnipropetrovsk şi alte două în regiunea Poltava.

Rusia a lovit infrastructura energetică a Ucrainei ca represalii la contraofensiva ucrainiană

Forţele ruseşti au lovit duminică infrastructura energetică din regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, întrerupând alimentarea cu energie electrică a mai multor oraşe, a declarat guvernatorul regiunii.

"Unele oraşe şi comunităţi au rămas fără energie electrică. Ruşii au lovit infrastructura energetică. Ei nu se pot împăca cu înfrângerile de pe câmpul de luptă", a scris Valentyn Reznichenko pe Telegram.

"Ne vom descurca. Toate serviciile sunt în funcţiune. Vom restabili totul cât mai repede posibil".

Contraofensiva ucrainiană

Duminică, trupele ucrainene au continuat cu succes contraofensiva lor rapidă în nord-estul ţări.

Rusia a ripostat duminică seară lovind infrastructura Ucrainei, provocând pene de curent pe scară largă, regiunile Harkov şi Doneţk fiind printre cele care au rămas fără energie electrică, au declarat oficialii.

Acţiunea Kievului de recucerire a zonelor ocupate de Rusia în regiunea Harkov a forţat Moscova să îşi retragă trupele pentru a nu fi încercuite, lăsând în urmă un număr semnificativ de arme şi muniţii într-o retragere precipitată.

Iuriy Kochevenko, din brigada 95 a Forţelor Armate ale Ucrainei, a postat pe Twitter o înregistrare video din ceea ce părea a fi centrul oraşului Izyum. Oraşul era considerat un important centru de comandă şi aprovizionare pentru frontul de nord al Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici