LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 275. SUA au donat 22.500 de pături termice / ONU: Atacurile ruşilor „pun milioane de oameni în condiţii de dificultate extremă” / Stoltenberg: NATO va continua să ajute Ucraina şi va creşte sprijinul „non-letal” / Ucrainenii stau în frig şi întuneric din cauza avariilor la sistemul energetic

  • Aproximativ 50% din necesarul de electricitate al Ucrainei nu este îndeplinit, din cauza avariilor produse de ruşi la reţea energetică naţională
  • Regiunea Herson a devenit ţinta predilectă a bombardamentelor, după retragerea trupelor ruse
  • Ruşii speră să obţină capitularea Kievului prin supunerea populaţiei civile la lipsuri
5978 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 275. SUA au donat 22.500 de pături termice / ONU: Atacurile ruşilor „pun milioane de oameni în condiţii de dificultate extremă” / Stoltenberg: NATO va continua să ajute Ucraina şi va creşte sprijinul „non-letal” / Ucrainenii stau în frig şi întuneric din cauza avariilor la sistemul energetic

Majoritatea ţării, în întuneric din cauza ruşilor. FOTO NASA

UPDATE 20:30 Bombardamente în Herson. Bilanţul victimelor ajunge la 15

"Astăzi, 15 locuitori ai oraşului au fost ucişi, iar 35 au fost răniţi, inclusiv un copil", în atacurile armatei ruse, a declarat vineri seară Halina Luhova, un oficial din cadrul Administraţiei militare ucrainene din Herson.

Numeroase clădiri, inclusiv case, au rămas fără electricitate în urma bombardamentelor, a precizat oficialul ucrainean.

Joi, bilanţul bombardamentelor asupra oraşului Herson a fost de patru morţi şi zece răniţi.

UPDATE 19:30 Germania va oferi Ucrainei asistenţă umanitară suplimentară

Potrivit Ministerului german de Externe, Departamentul guvernamental Tehnic (THW) va livra Ucrainei în următoarele două săptămâni 100 de generatoare de electricitate. Berlinul a furnizat deja Ucrainei alte 135 de generatoare similare de la începutul războiului. Valoarea totală a aparatelor furnizate de Germania este de 13 milioane de euro.

Ministerul german de Interne a anunţat că va transfera în Ucraina 15 centrale de căldură pe bază de petrol, 20 de acumulatori de electricitate de mare putere şi 38 de containere de locuit sau pentru uz medical.

UPDATE 18:30 Scrisoarea Papei Francisc către ucraineni: „durerea voastră este durerea mea”

„Nu trece o zi în care să nu fiu aproape de voi şi să nu vă port în inima mea şi în rugăciunile mele. Durerea voastră este durerea mea", a scris Papa în scrisoarea redactată în italiană.

Francisc nu a menţionat Rusia, dar a întrebat: „Cum este posibil ca oamenii să trateze alţi oameni în acest fel?", potrivit CNN.

De asemenea, Papa a menţionat suferinţa tinerilor ucraineni ucişi şi a persoanelor care au fost nevoite să fugă din cauza războiului. „În fiecare dintre ei se află înfrângerea întregii umanităţi", a spus el.

UPDATE 17:45 Amploarea crizei energetice din Ucraina, văzută cu ajutorul sateliţilor NASA

Agenţia spaţială americană NASA a publicat imagini din satelit care arată amploarea crizei energetice cu care se confruntă în prezent Ucraina, în urma unui şir de lovituri ruseşti asupra infrastructurii civile a ţării.
 
Imaginile nocturne preluate de sateliţii NASA arată majoritatea Ucrainei în întuneric, în comparaţie cu ţările vecine din Europa.
 

UPDATE 17:00 Statele Unite au donat 22.500 de pături pentru centrele administrate de compania de căi ferate ucraineană, Ukrzaliznytsia

Vremea se răceşte şi milioane de oameni nu au încă acces sigur la energie electrică, a declarat ambasadorul american la Kiev, Bridget Brink.

Păturile termice vor fi folosite la punctele de încălzire din aproape 100 de gări din Ucraina, ca parte a unui proiect implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).
 

UPDATE 16:00 Germania vrea să intimideze Rusia. Parlamentarii supun la vot o rezoluţie drept „avertisment” pentru Kremlin 

 
Bundestagul german intenţionează să adopte o rezoluţie prin care să declare Homodomorul, prin care milioane de ucraineni au fost înfometaţi în timpul lui Iosif Stalin, un genocid. Măsură care, speră parlamentarii, va servi drept „avertisment” pentru Moscova, a cărei armata face tot ce-i posibil pentru a lăsa naţiunea ucraineană vulnerabilă la început de iarnă. 
 
Rezoluţia, care va fi supusă la vot săptămâna viitoare în comun de cele trei partide de guvernământ şi de liderii opoziţiei conservatoare, va descrie Holodomorul din 1932-1933 ca făcând parte dintr-o „listă de crime inumane comise de către sisteme totalitare care au stins milioane de vieţi omeneşti în Europa în prima jumătate a secolului XX”. 
 

UPDATE 15:00 Ministrul britanic de Externe anunţă, la Kiev, asistenţă suplimentară pentru Ucraina 

Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a anunţat vineri, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski, asistenţă suplimentară pentru Ucraina, conform cotidianului Le Monde. 
James Cleverly a anunţat că Marea Britanie va transfera 24 de ambulanţe suplimentare şi va oferi încă trei milioane de lire sterline (3,5 milioane de euro) pentru acţiunile de reconstrucţie.
 
"Marea Britanie este alături de Ucraina", a afirmat Cleverly, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
 
La sfârşitul săptămânii trecute, premierul britanic, Rishi Sunak, a anunţat, la Kiev, asistenţă militară în valoare de 50 de milioane de lire sterline (57,4 milioane de euro) pentru Ucraina şi asistenţă umanitară de 16 milioane de lire (18,3 milioane de euro). 
 

UPDATE 14:10 Atacurile ruşilor „pun milioane de oameni în condiţii de dificultate extremă”, afirmă ONU

Atacurile ruseşti asupra infrastructurii civile din Ucraina au ucis cel puţin 77 de civili din octombrie şi au pus milioane de oameni în condiţii de extremă dificultate, a declarat şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk. De la începutul lunii octombrie, forţele ruseşti au lansat rachete aproximativ o dată pe săptămână cu scopul de a distruge reţeaua energetică ucraineană, paralizând alimentarea cu energie electrică şi termică a ţării.

 

UPDATE 13:30 Germania a declarat vineri că discută cu aliaţii săi cererea Poloniei de a trimite unităţi germane de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina

 
„Discutăm cu aliaţii noştri despre cum să gestionăm cererea Poloniei”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german pentru reporterii din Berlin, conform Reuters. 
 

UPDATE 13:00 Franţa trimite 100 de generatoare electrice în Ucraina 

UPDATE 12:30 Rusia a cheltuit un sfert din bugetul său anual pentru război, anunţă Forbes 

 
Veniturile bugetare ale Rusiei anul trecut s-au ridicat la 340 miliarde de dolari - ceea ce înseamnă că Moscova a cheltuit un sfert din bugetul său anual pentru război.
 
Această estimare include doar costurile directe ale operaţiunii militare a Rusiei şi nu include cheltuielile de apărare sau pierderile economice cauzate de sancţiunile occidentale.
 
Publicaţia a afirmat că veniturile bugetului federal al Rusiei din exportul de petrol şi gaze naturale sunt în scădere, după ce a pierdut cea mai mare parte a pieţei europene de gaze.
 
Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care costul cheltuielilor de război s-a dublat în această toamnă, conflictul necesitând cel puţin 10 miliarde de dolari pe lună.
 
Cheltuielile ocazionate de invazie includ salariile pentru trupe, despăgubirile pentru morţi şi răniţi, cumpărarea sau producerea de arme şi muniţii şi înlocuirea echipamentelor pierdute.
 
Forbes a precizat că valoarea despăgubirilor pentru morţi şi răniţi a fost estimată la peste 3,5 miliarde de dolari în ultima lună de război.
 
Publicaţia a calculat că Rusia a folosit între 10.000 şi 50.000 de obuze pe zi, preţul mediu al unui obuz de calibru sovietic fiind de aproximativ 1.000 de dolari.
 
Prin urmare, cheltuielile Rusiei sunt estimate la peste 5,5 miliarde de dolari numai pentru aprovizionarea artileriei. 
 

UPDATE 11:25 Stoltenberg a declarat că va continua să sprijine Ucraina şi va creşte ajutorul „non-letal”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut o conferinţă de presă în această dimineaţă, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe care va avea loc săptămâna viitoare în România.
 
Stoltenberg a declarat că va continua să sprijine Ucraina şi va creşte ajutorul „non-letal”, relatează Reuters. „NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi”, a declarat el reporterilor la Bruxelles.
 

UPDATE 11:00 Kievul are din nou apă, dar jumătate din populaţie nu are curent electric 

50% din locuinţele din Kiev sunt încă fără electricitate, dar apa a revenit peste tot, în timp ce o treime din locuinţele din Kiev beneficiază în prezent de încălzire. 

 

UPDATE 10:00 Zelenski şi soţia: Vom rezista şi întreruperilor de curent

„Ucraina va rezista atacurilor ruseşti asupra reţelelor electrice”, a asigurat Zelenski, într-un interviu pentru Financial Times. Chiar şi prima doamnă Olena Zelenska garantează că ţara este pregătită să reziste frigului şi penelor de curent, pentru că „fără victorie nu poate exista pace”. „Suntem gata să suportăm toate acestea”, a declarat soţia preşedintelui ucrainean pentru BBC. „Am avut atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla.” Zelenska a citat, de asemenea, un sondaj care a arătat că 90% dintre ucraineni au declarat că sunt gata să rămână fără electricitate timp de doi până la trei ani, dacă vor vedea perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

UPDATE 09:30 Urmaşul lui Tolstoi: Vom trimite Ucraina înapoi în secolul al XVIII-lea

„Este suficient să privim conflictele din secolele trecute dintre Rusia şi Europa pentru a înţelege”, spune Pjotr ​​​​Tolstoi, stră-strănepotul marelui scriitor, vicepreşedinte al Dumei de Stat a Rusiei, credincios lui Putin. «În secolul al XIX-lea eram la Paris, în secolul al XX-lea la Berlin. Deci, singurul punct de mediere este steagul nostru asupra Kievului. Prin distrugerea întregii sale infrastructuri, vom trimite Ucraina înapoi în secolul al XVIII-lea”.

UPDATE 09:00 Bombardamentele ruseşti continuă

UPDATE 08:00 Curentul electric, pe „cartelă” la Kiev

UPDATE 07:00 Cât a cheltuit Rusia în 9 luni de război

UPDATE 04:00 Avansul trupelor ucrainene stagnează

Armata ucraineană s-a blocat la porţile teritoriilor ocupate. Asediată constant cu focuri de artilerie inamică, se luptă să menţină controlul în zonele revendicate.

Totuşi, Secretarul Apărării din Regatul Unit, Ben Wallace vede armata lui Zelenski mai puternică, echipată şi bine pregătită.

„Având în vedere avantajul pe care îl au ucrainenii în ceea ce priveşte echipamentul, pregătirea şi calitatea personalului lor faţă de ruşii demoralizaţi, prost pregătiţi şi prost echipaţi, ar fi în interesul Ucrainei să menţină ritmul pe timpul iernii”, a declarat Secretarul Apărării din Regatul Unit, Ben Wallace.

UPDATE 03:00 Forbes estimează că Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari pentru războiul cu Ucraina

Pe parcursul a nouă luni de la demararea invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari pe război, adică un sfert din bugetul său anual, potrivit Forbes.

Analiştii au calculat că Rusia a folosit 10.000 până la 50.000 de obuze pe zi în război, iar preţul mediu al unei obuz de calibru sovietic este de aproximativ 1.000 de dolari.

Acest fapt împinge cheltuielile Rusiei la peste 5,5 miliarde de dolari doar pentru provizii de artilerie.

UPDATE 01:50 Raid în Herson

Ruşii au luat cu asalt oraşul Herson cu ajutorul artileriei şi lansatoarelor de rachete multiple. Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Yanushevych, a raportat că 7 persoane au fost ucise şi alte 21 au fost rănite în urma atacurilor Rusiei.

Rezumatul zilei

  • Ucrainenii vor avea parte de o iarnă grea, după ultimele bombardamente ruseşti. Armata lui Putin exercită o presiune psihologică uriaşă 
  • „Oamenii noştri trebuie să reziste timp de 120 de zile, pentru că acestea sunt zilele, lunile de iarnă şi asta îşi propune Rusia. Vrea să provoace durere maximă oamenilor noştri în timpul sezonului rece”, a declarat Viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereşciuk.
  • Camera inferioară a parlamentului Rusiei a votat în unanimitate pentru extinderea interdicţiei aşa-numitei „propagande gay”. Conform celei mai recente versiuni a legii, orice promovare a homosexualităţii – inclusiv în cărţi, filme şi online – este ilegală şi presupune pedepse grele.
  • „Suntem gata să suportăm toate lipsurile pentru un viitor mai bun. Întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmplat”, a declarat Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici