LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 281. Alertele aeriene au pornit în toată Ucraina / Directoare pro-Putin: Bombardaţi! Dacă pierdem războiul, ajungem toţi la Haga! / Lavrov: USA şi NATO sunt implicate direct în conflict / Macron va discuta cu Putin / Şi Biden ar sta de vorbă cu şeful Rusiei / Moscova a publicat lista „agenţilor străini” / Invadatorii au eliberat peste 1.300 de prizonieri

  • SUA iau în considerare extinderea semnificativă a pregătirii forţelor ucrainene
  • Pentagonul acordă lui Raytheon un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru livrarea de rachete sol-aer în Ucraina
  • Germania şi Norvegia cer NATO să protejeze infrastructura subacvatică pe fondul atacurilor asupra conductelor de gaz Nord Stream
9822 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 281. Alertele aeriene au pornit în toată Ucraina / Directoare pro-Putin: Bombardaţi! Dacă pierdem războiul, ajungem toţi la Haga! / Lavrov: USA şi NATO sunt implicate direct în conflict / Macron va discuta cu Putin / Şi Biden ar sta de vorbă cu şeful Rusiei / Moscova a publicat lista „agenţilor străini” / Invadatorii au eliberat peste 1.300 de prizonieri

Hepta

UPDATE 23:00 Think tank englez: planul lui Putin era să anexeze Ucraina până în august

Anexaţi Ucraina până în august, a fost planul pre-invazie al preşedintelui rus, Vladimir Putin, conform celor care reiese din unele documente confidenţiale obţinute de think tank-ul britanic legat de armata Royal United Services Institute for Defense and Security Studies (RUSI). Potrivit think tank-ului, în aceste documente, aparent semnate de Putin, Rusia plănuia să preia controlul asupra Ucrainei în termen de 10 zile de la invazie. Doar un grup select de oficiali ruşi ar fi ştiut despre planuri, astfel încât şefii adjuncţi ai armatei ruse să nu fi cunoscut strategia decât cu câteva zile înainte de începerea invaziei, iar unităţile militare tactice nu ar fi primit ordine decât cu câteva ore înainte.

UPDATE 22:00 Biden: Vorbesc cu Putin, dacă vrea să pună capăt războiului

Preşedintele american Joe Biden a spus că este dispus să vorbească cu omologul său rus, Vladimir Putin, dar numai pentru a pune capăt războiului din Ucraina. „Sunt gata să vorbesc cu Putin, dacă decide că este gata să caute modalităţi de a pune capăt războiului”, a spus Biden, la o conferinţă de presă la Casa Albă cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

UPDATE 21:00 „Bombardaţi, bombardaţi, nu avem altă opţiune”, Russia Today: „Dacă pierdem războiul, vom ajunge cu toţii la Haga”

Margarita Simonyan, directoare a postului pro-Putin: „Dacă pierdem, nu va fi instanţă, pentru că lumea va fi incinerată”.

UPDATE 20:00 Episcopul de Doneţk: un alt preot arestat de ruşi. Este al treilea în câteva zile

„După săvârşirea Liturghiei, câţiva soldaţi ruşi au intrat în parohie şi după ce i-au dispreţuit pe catolici, rugăciunea şi starea lor împreună, l-au prins şi adus într-un loc necunoscut pe părintele Oleksandr Bogomaz, tânărul paroh din Melitopol”, a a spus părintele Maksim Riabuka, episcop auxiliar al Exarhatului arhiepiscopal de Doneţk, într-un interviu pentru Tv2000. Este al treilea preot catolic arestat de armata rusă în câteva zile. Oleksandr Bogomaz a fost dus cu forţa din biserica sa.

UPDATE 19:30 Ucraina: peste 1300 de prizonieri eliberaţi de ruşi de la începutul războiului. Astăzi, apărătorii Azovstalului

Peste 1.300 de prizonieri ucraineni au fost eliberaţi de ruşi de la începutul invaziei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după noul schimb de prizonieri care a implicat 50 de persoane, inclusiv apărătorii Azovstalului şi restul Mariupolului. „Cu schimbul de astăzi, deja 1.319 de eroi s-au întors acasă. Nu ne vom opri până când toţi oamenii noştri se vor întoarce”, a spus el.

UPDATE 19:00 Rusia: 493 de persoane şi ONG-uri considerate „agenţi străini”

Ministerul Justiţiei din Rusia a publicat lista unică a persoanelor şi ONG-urilor considerate „agenţi străini”, un PDF de 15 pagini şi 493 de nume. Lista conţine datele personale ale persoanelor.

UPDATE 18:30 NATO: Nu îl vom lăsa pe Putin să ne tragă în război

„NATO nu este o parte a conflictului, nu vom fi atraşi în războiul lui Putin. Suntem alături de Ucraina în dreptul său la autoapărare, consacrat în Carta ONU”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz.

UPDATE 18:00 Kremlin: Apelul telefonic Putin-Macron nu a fost încă programat

Un apel telefonic între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele francez Emmanuel Macron „nu este încă programat”, a  declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează RIA Novosti

UPDATE 17:10 Macron va vorbi cu Putin în zilele următoare

Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat astăzi pentru ABC că va avea un contact cu omologul său rus Vladimir Putin în zilele următoare. „Am vrut să fac prima vizită de stat şi să am o discuţie aprofundată cu preşedintele Biden şi cu echipele noastre împreună”, a spus Macron pentru ABC, indicând că intenţionează să vorbească cu preşedintele rus „în următoarele zile”. În ceea ce priveşte rezolvarea crizei din Ucraina, Macron a reiterat că „o pace justă nu este o pace care poate fi impusă ucrainenilor. O pace justă nu este o pace care pe termen mediu sau lung nu ar fi acceptată de una dintre cele două părţi”. Întrebat dacă crede că este posibil să se aşeze din nou la o masă de negocieri cu Putin, Macron a răspuns că crede că „este întotdeauna posibil”. Potrivit Elysée, poziţia Franţei pe care Macron intenţionează să o reamintească lui Putin este ca trupele ruse să părăsească Ucraina şi să se restabilească suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

UPDATE 17:00 Lavrov: NATO şi SUA, implicate direct în conflict

Statele Unite şi NATO sunt direct implicate în conflictul din Ucraina prin furnizarea de arme şi antrenarea personalului militar, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă, potrivit Tass. SUA şi NATO sunt, a spus el, „direct implicate nu doar cu furnizarea de arme, ci şi cu pregătirea personalului militar”, a declarat oficialul.

UPDATE 16:00 Kiev: alerte aeriene în toată ţara

Avertismentele aeriene despre un posibil bombardament rusesc se răspândesc în Ucraina, a anunţat site-ul Ukrinform.

UPDATE 15:30 Kiev: „Preoţii deţinuţi din Moscova pot fi schimbaţi cu prizonieri ucraineni”

Preoţii deţinuţi ai Patriarhiei Moscovei puteau fi schimbaţi cu prizonieri de război ucraineni, dacă s-ar primi o cerere de la Moscova, a declarat de Anrdi Yusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete de apărare ucrainene (GUR). „Ucraina a arătat că este pregătită să demonstreze cele mai creative abordări ale întoarcerii acasă a cetăţenilor săi, ca în cazul lui Viktor Medvedciuk”.

UPDATE 15:00 Lavrov: Moscova nu a cerut niciodată discuţii cu Kievul

Moscova nu a cerut discuţii cu Ucraina, dar „am spus mereu că dacă cineva este interesat de o soluţie negociată, suntem gata să ascultăm”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, preluat de Ria Novosti.

UPDATE 14:20 Pentagonul acordă Raytheon un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru NASAMS destinate armatei ucrainene

UPDATE 14:00 Guvernul ceh aprobă prelungirea vizelor de protecţie temporară pentru ucraineni

UPDATE 13:00 Aproape jumătate din reţeaua electrică a Ucrainei este încă avariată  

Aproape jumătate din reţeaua electrică a Ucrainei este încă avariată. Zeci de angajaţi din energie au fost ucişi şi răniţi, spun cei de la compania DTEK. 
 

UPDATE 12:00 Groapă comună cu 6 cadavre lângă Herson. Trei cadavre aveau mâinile legate 

UPDATE 11:00 Ruşii au construit fortificaţii în jurul satului Volodymyrivka, ocupat de ruşi, situat în apropiere de Bakhmut, în estul regiunii ucrainene Doneţk

UPDATE 10:00 Eforturile ruseşti în apropiere de Bakhmut, în estul regiunii ucrainene Doneţk, indică faptul că Rusia a eşuat „în mod fundamental să înveţe din campaniile anterioare cu un număr mare de victime”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare

UPDATE 8:00 Ruşii, speriaţi şi de un copil de 14 ani. Ombudsman: L-au întemniţat în timpul ocupaţiei din Kherson 

Anunţul, făcut de Dmytro Lubinets, Comisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, într-o postare pe Telegram.

UPDATE 2:59 - Pentagonul acordă lui Raytheon un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru livrarea de rachete sol-aer în Ucraina

Armata SUA a acordat, pe 30 noiembrie, un contract de 1,2 miliarde de dolari companiei Raytheon Technologies pentru şase sisteme naţionale avansate de rachete sol-aer (NASAMS) pentru Ucraina, a declarat Pentagonul într-un comunicat publicat online. Ucraina a primit primele două sisteme de apărare aeriană NASAMS la începutul lunii noiembrie, care sunt deja folosite pe câmpul de luptă.

 

UPDATE 1:57  - CNN: SUA iau în considerare extinderea semnificativă a pregătirii forţelor ucrainene

Extinderea antrenamentului ar include instruirea a 2.500 de soldaţi ucraineni lunar la o bază americană din Germania, relatează CNN, citând mai mulţi oficiali americani. 

 

UPDATE 1:37  - Kuleba şi omologul danez discută sprijinul pentru Ucraina, planul de pace

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a discutat pe 30 noiembrie despre sprijinul pentru Ucraina şi eforturile de implementare a formulei de pace a preşedintelui ucrainean Zelenski cu ministrul danez de Externe Jeppe Kofod, a scris Kuleba pe Twitter.

 
UPDATE 12:49 - Germania şi Norvegia cer NATO să protejeze infrastructura subacvatică pe fondul atacurilor asupra conductelor de gaz Nord Stream

Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere şi cancelarul german Olaf Scholz, într-un discurs din 30 noiembrie, au declarat că vor cere NATO să protejeze infrastructura subacvatică a Europei în urma presupuselor atacuri asupra gazoductului Nord Stream, relatează Reuters. 


Ştirea iniţială -  12:07 - Zelensky: „Să sperăm că războiul se va termina în lunile următoare”

Preşedintele ucrainean şi-a exprimat speranţa că războiul se va încheia „în următoarele luni” în timpul unui interviu la New York Times DealBook Summit din 30 noiembrie. Zelenski a subliniat că războiul se va încheia „când fie Ucraina câştigă, fie Rusia decide să se oprească", trabsmite Kyiv Independent

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici