LIVE TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 308. Lupte intense în sudul şi estul ţării. Bombardamente masive în regiunea Herson / Blinken promite că Occidentul va repara, înlocui şi apăra infrastructura energetică a Ucrainei / Numărul întreruperilor de curent este în scădere

  • Secretarul de stat american Antony Blinken a promis din nou marţi că "va lucra neobosit cu G7 şi alţi parteneri pentru a repara, înlocui şi apăra infrastructura energetică a Ucrainei", care se confruntă cu o iarnă grea de atacuri ruseşti.
  • Numărul întreruperilor de curent pe teritoriul Ucrainei este în scădere pe măsură ce o parte din reţeaua electrică a fost restabilită şi consumul este redus datorită condiţiilor meteorologice favorabile, a declarat marţi premierul Denis Shmyhal.
12527 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 308. Lupte intense în sudul şi estul ţării. Bombardamente masive în regiunea Herson / Blinken promite că Occidentul va repara, înlocui şi apăra infrastructura energetică a Ucrainei / Numărul întreruperilor de curent este în scădere

UPDATE 22:30 Marea Britanie va trimite elicoptere Sea King în Ucraina

Mai multe echipaje ucrainene au fost instruite de britanici pentru a şti să utilizeze elicopterele folosite în misiunile de salvare şi căutare pe mare.

„Marina Regală a oferit instruire cu Sea King pentru 10 echipaje ale Forţelor Armate ale Ucrainei, sporindu-le capacităţile de căutare şi salvare", a anunţat Ministerul britanic al Apărării.

Iniţiativa a fost confirmată pentru prima dată în noiembrie, trei elicoptere Westland Sea King fiind aşteptate să ajungă în Ucraina în curând.

UPDATE 21:40 Volodimir Zelenski mulţumeşte Franţei pentru asistenţa furnizată Ucrainei

"Sunt recunoscător Franţei pentru asistenţa militară furnizată deja, care are rolul apărării spaţiului aerian ucrainean şi suplimentării capacităţilor forţelor noastre militare", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, după întâlnirea cu Sébastien Lecornu.

Vizita lui Sébastien Lecornu la Kiev a avut loc în contextul în care Franţa, care a organizat pe 13 decembrie o conferinţă internaţională pentru susţinerea Ucrainei, insistă că va menţine disponibilitatea de a furniza în continuare Kievului asistenţă umanitară şi militară.

UPDATE 20:00 Zelenski: 1.450 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberaţi de la începutul războiului

Preşedintele ucrainean a spus că 1.456 este numărul total de prizonieri de război eliberaţi. Zelensk a mai spus că eliberarea prizonierilor de război este o prioritate.

Ambele tabere mai au prizonieri, dar numărul acestora nu este cunoscut.

Volodimir Zelenski a făcut declaraţia în parlamentul ucrainean în cadrul unei ceremonii anuale, potrivit Sky News.

Ucraina şi Rusia au participat la o serie de schimburi de prizonieri de-a lungul războiului care a început în februarie.

UPDATE 19:00 Un magnat ucrainean bănuit de deturnare de fonduri a fost reţinut în Franţa

Un om de afaceri care a fost şi politician în Ucraina, suspectat de deturnarea a peste 83 de milioane de lire sterline, a fost reţinut într-o staţiune de schi din Alpii francezi.

Poliţia franceză l-a reţinut pe Kostiantyn Zhevago într-un hotel din Courchevel, în baza unui mandat internaţional, a anunţat Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina, potrivit Sky News.

Biroul procurorului din Chambery a confirmat reţinerea şi a declarat că bărbatul se va prezenta în instanţă miercuri sau joi pentru prima înfăţişare în cadrul procedurilor privind extrădarea.

UPDATE 18:30 Bombardamente masive în Herson

Regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost vizată şi miercuri de atacurile aeriene ale ruşilor. Autorităţile locale spun că peste 80 de rachete au lovit regiunea în ultimele 24 de ore.

Trei persoane au fost rănite în bombardamentele asupra satului Kizomys, a declarat adjunctul şefului biroului preşedintelui Ucrainei, Kyrylo Tymoshenko, potrivit Sky News.

Una dintre victime este un copil de 14 ani şi toţi răniţii au fost transportaţi de urgenţă la spital, a precizat Tymoshenko.

UPDATE 16:51 - Deputat: Zelensky se adresează parlamentului ucrainean

UPDATE 15:13 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Pacea este posibilă doar dacă Ucraina este de acord cu anexarea regiunilor sale de către Rusia

Purtătorul de cuvânt al dictatorului rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că orice plan de pace ar trebui să „ţină seama” de „anexarea” ilegală de către Rusia a regiunilor Ucrainene Zaporijie, Doneţk, Lugansk şi Herson, a informat agenţia de presă rusă RBC pe 28 decembrie. 

 

UPDATE 13:55 - Guvernator: Minele anti-personal rănesc un adult şi un copil în regiunea Harkov

Un bărbat în vârstă de 47 de ani şi fiul său în vârstă de şapte ani au fost răniţi într-o explozie cauzată de minele lăsate în urmă de trupele ruse în Buhaivka, regiunea Harkiv, a informat guvernatorul regiunii Harkiv Oleh Syniehubov pe 28 decembrie.

UPDATE 13:16 - Francois Hollande, fostul preşedinte francez: „Va fi o cale de ieşire din conflict doar atunci când Rusia va eşua pe teren”


UPDATE 12:48 - Ukenergo raportează o creştere a deficitului de energie în Ucraina

Deficitul de energie electrică din Ucraina a crescut din cauza închiderii mai multor unităţi de centrale electrice după bombardarea infrastructurii energetice de către Rusia din estul Ucrainei, a informat pe 28 decembrie operatorul de reţea ucraineană Ukrenergo.

 

Guvernator: Rusia a atacat regiunea Herson de 50 de ori în ultima zi

Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici, a raportat pe 28 decembrie că forţele ruse au bombardat comunităţile din regiunea Herson de 50 de ori cu artilerie, MLRS, obuze şi tancuri, rănind trei persoane în ultima zi.

ALERTĂ - Toată Ucraina e ameninţată din aer 

Alertele de raid aerian au sunat  în această dimineaţă în fiecare regiune ucraineană, inclusiv în Crimeea aflată sub ocupaţia Federaţiei Ruse.

 

UPDATE 11:00 - Armata ucraineană se apropie de eliberarea localităţii Kremina, din raionul Lugansk 

Forţele Armate ale Ucrainei au ca obiectiv să controleze principalele drumuri către Sievierodonetsk şi Lysychansk, două centre industriale majore din Donbas.

 

UPDATE 10:47 - Guvernator: Rusia lansează un atac cu rachete asupra Harkovului

Guvernatorul Oblastului Harkiv, Oleh Syniehubov, a declarat că rachetele ruseşti au lovit districtul Slodidskyi din Harkov pe 28 decembrie. Încă nu au fost raportate victime.

 

UPDATE 09:00 Luptele din Ucraina se intensifică. Rusia încearcă să recucerească oraşele pierdute

Forţele ruse au tras 33 de rachete asupra unor ţinte civile din oraşul ucrainean Herson ultimele 24 de ore, a declarat armata ucraineană, în timp ce luptele s-au intensificat, Rusia desfăşurând mai multe tancuri şi vehicule blindate pe linia frontului, scrie Reuters.

UPDATE 08:00 Soldaţii ruşi care au făcut parte dintr-o campanie de mobilizare pentru operaţiunile militare din Ucraina vor avea dreptul de a-şi îngheţa gratuit sperma în criobancuri, a anunţat miercuri agenţia de stat TASS.

Citându-l pe Igor Trunov, preşedintele Uniunii Avocaţilor din Rusia, TASS a relatat că Ministerul Sănătăţii a răspuns la apelul său pentru asistenţă bugetară cu privire la acest plan.

UPDATE 07:00 În ciuda intensificării luptelor, linia frontului din estul Ucrainei rămâne puţin schimbată, niciuna dintre părţi nefăcând progrese majore, au declarat analiştii militari ai Ministerului britanic al Apărării şi ai Ucrainei.

Cel puţin un mort şi 5 răniţi într-un bombardament rusesc asupra unui oraş din sudul Ucrainei

Cel puţin un om a fost ucis şi alte cinci persoane au fost rănite în urma unor bombardamente ruseşti în oraşul Oleshky, situat în sudul Ucrainei, pe malul estic al râului Dnipro, vizavi de Kherson, a declarat primarul din Oleshky, Evhen Ryshchchuk, prin intermediul Facebook.

"Din nefericire, cinci persoane au fost rănite şi o persoană a fost ucisă", a declarat Ryshchchuk.

Antony Blinken promite că Occidentul va apăra infrastructura energetică a Ucrainei

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis din nou marţi că "va lucra neobosit cu G7 şi alţi parteneri pentru a repara, înlocui şi apăra infrastructura energetică a Ucrainei", care se confruntă cu o iarnă grea de atacuri ruseşti.

O primă tranşă iniţială de echipamente electrice americane, despre care un oficial american a declarat pentru CNN că includea elemente mari precum întrerupătoare de circuit, relee, deconectoare, a sosit în Ucraina în urmă cu mai bine de o săptămână, fiind parte a unei promisiuni de mai multe milioane de dolari a administraţiei Biden de a ajuta la susţinerea sistemului electric ucrainean.

Cu toate acestea, în timp ce SUA şi partenerii săi lucrează pentru a încerca să aprovizioneze capitala Kiev cu materialele de care are nevoie pentru a menţine curentul electric şi căldura în această iarnă, au trebuit să se confrunte cu probleme legate de lanţul de aprovizionare la nivel mondial, a declarat oficialul american.

Există un efort global pentru a încerca să rezolve această problemă, a explicat oficialul, iar SUA colaborează cu sectorul privat pentru a încerca să reducă decalajul de echipamente, dar, având în vedere problemele existente în lanţul de aprovizionare, nu există atât de multă aprovizionare suplimentară.

SUA speră că furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană va ajuta la contracararea atacurilor ruseşti asupra infrastructurii critice ucrainene, astfel încât echipamentele furnizate de SUA şi de parteneri să nu fie distruse.

Franţa va furniza Poloniei doi sateliţi militari

"În cursul deplasării la Varşovia, după întâlnirea cu ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak, Franţa şi Polonia au semnat un acord privind vânzarea a doi sateliţi francezi de observaţie. Acest contract reflectă încrederea Poloniei în tehnologia noastră şi în industria franceză", a declarat Sebastien Lecornu, prin Twitter, în cursul vizitei.

Potrivit Agenţiei poloneze pentru Armament, valoarea contractului este de 575 de milioane de euro, iar sateliţii produşi de compania Airbus Defence & Space ar urma să fie lansaţi în spaţiu în anul 2027.

Ştirea iniţială

Numărul întreruperilor de curent pe teritoriul Ucrainei este în scădere pe măsură ce o parte din reţeaua electrică a fost restabilită şi consumul este redus datorită condiţiilor meteorologice favorabile, a declarat marţi premierul Denis Shmyhal.

În cazul în care nu vor avea loc bombardamente ruseşti, sărbătoarea de Anul Nou va trece fără întreruperi de urgenţă, a declarat Shmyhal în timpul unei reuniuni a cabinetului de la Kiev, potrivit unui comunicat al guvernului.

"Numărul de întreruperi de urgenţă este în scădere. Acest lucru a devenit posibil datorită muncii eroice a inginerilor noştri de a restabili echipamentele avariate, a reducerii consumului în weekenduri şi a absenţei vremii geroase. Astăzi, 27 decembrie, după lucrările de restaurare de urgenţă, 2 unităţi de centrale termice au fost reconectate la reţea", a declarat Shmyhal.

Tot mai mulţi consumatori văd cum energia electrică este restabilită cel puţin parţial, pe măsură ce infrastructura este refăcută, a declarat premierul.

De asemenea, Ucraina crede că Rusia se pregăteşte să continue atacurile asupra sistemului energetic al ţării, potrivit lui Shmyhal, care a subliniat că ţara sa este "în stare de pregătire zilnică pentru noi bombardamente masive". Se poate întâmpla în orice moment: astăzi, mâine sau chiar în noaptea de Anul Nou. Inamicul nu caută doar să dezactiveze încă o substaţie sau o linie electrică. El urmăreşte în primul rând să semene frică şi panică. Dar nu va reuşi. Noi credem în noi înşine, în armata noastră, în inginerii noştri, în partenerii noştri."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici