LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 334. UE oferă încă 500 de milioane de euro ca ajutor militar pentru Ucraina / Tancurile, subiectul care arde / Aliaţii ameninţă: Rusia trebuie să înţeleagă că acest război se va termina rău pentru ei

Germania şi Franţa sunt presate de Ucraina, dar şi de parteneri şi de aliaţi, să trimită armament greu pe câmpul de luptă, pentru a ajuta la obţinerea victoriei de către Kiev.

11359 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 334. UE oferă încă 500 de milioane de euro ca ajutor militar pentru Ucraina / Tancurile, subiectul care arde / Aliaţii ameninţă: Rusia trebuie să înţeleagă că acest război se va termina rău pentru ei

Războiul din Ucraina, ziua 334. Tancurile, subiectul care arde / Presiunea asupra Germaniei ar putea da roade: nemţii sunt pe cale să cedeze şi să trimit tancurile Leopard / Condiţiile pus de Franţa pentru a trimitetancuri Leclerc

UPDATE 22:50 Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe pentru a întări liniile de front, afirmă un oficial militar american

Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe pentru a întări liniile de front din Ucraina în ultimele luni, a declarat luni un oficial militar american de rang înalt.

Trupele au făcut o mică diferenţă în conflict, a spus oficialul, ajungând pe front "prost echipate, prost antrenate" şi "grăbite pe câmpul de luptă".

Rusia a trimis trupele ca înlocuitori sau întăriri pentru unităţile existente, în loc de unităţi nou organizate şi coezive. Trupele au început să sosească pe câmpul de luptă în urma mobilizării anunţate de Rusia a 300.000 de noi efective în octombrie, a declarat ulterior oficialul.

Vineri, preşedintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat că Rusia a suferit "în mod semnificativ mult peste 100.000 de pierderi acum", inclusiv morţi în acţiune şi răniţi. 

UPDATE 22:15 Sean Penn va prezenta în premieră un documentar cu Zelenski

Cea de-a 73-a ediţie anuală a Berlinalei, aşa cum este cunoscut evenimentul din 16-26 februarie, va pune în lumina reflectoarelor războiul, care va marca prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina în timpul evenimentului.

"Superputere", de Sean Penn, prezentat ca fiind "cronica unui proiect cinematografic pe care realitatea a forţat-o să se transforme în ceva mai puţin controlabil, dar mai semnificativ", va fi cel mai proeminent dintre filmele ucrainene înscrise la festival.

UPDATE 21:40 Casa Albă încearcă să minimizeze relevanţa pe care disputa cu Germania o are pentru unitatea NATO

"A spune că acest lucru divizează Alianţa sau că ar periclita în vreun fel securitatea naţională a Ucrainei deoarece există o discuţie pe tema tancurilor este o exagerare a situaţiei", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

"Alianţa Nord-Atlantică nu a fost niciodată mai unită decât în ultimul an, cu acest război din Ucraina. Dar oricum, Alianţa nu va fi niciodată în totalitate de acord asupra fiecărui aspect decizional", a precizat John Kirby.

UPDATE 20:20 Germania "nu blochează exportul de tancuri Leopard", afirmă Borrell

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2, în timp ce Berlinul se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a furniza armele grele pe care Kievul le-a solicitat.

Berlinul nu a reuşit să ia o decizie cu privire la reexportul tancurilor de fabricaţie germană către Ucraina la summitul internaţional de la baza militară americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei.

Întrebat despre această problemă, Borrell a declarat astăzi la o conferinţă de presă:

"Se pare că Germania nu are de gând să interzică exportul acestor arme, dacă unele state membre ale UE care le au vor dori să le trimită"

UPDATE 19:05 Ezitările privind tancurile Leopard pentru Ucraina semnalează "nervozitate", spune Kremlinul

Kremlinul afirmă că ezitarea privind furnizarea tancurilor Leopard de fabricaţie germană către Kiev arată o "nervozitate" tot mai mare în cadrul alianţei militare NATO.

"Dar, bineînţeles, toate ţările care participă, direct sau indirect, la pomparea de arme în Ucraina şi la creşterea nivelului tehnologic al acesteia poartă responsabilitatea" pentru continuarea conflictului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 18:30 Trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina nu este o "decizie uşor de luat"

Julian Pawlak, cercetător asociat de la Universitatea Forţelor Armate Federale din Hamburg, a declarat pentru Al Jazeera că trimiterea tancurilor Leopard nu este o "decizie uşor de luat".

"Pe de o parte, aveţi vocile de la Cancelarie care spun că trebuie să fie atenţi şi că nu vor să se grăbească în deciziile lor. Pe de altă parte, desigur, este o nouă imagine de a da undă verde pentru a trimite din nou tancuri germane în estul Europei", a declarat Pawlak.

Dar tancurile vor face diferenţa pe câmpul de luptă doar dacă vor fi folosite împreună cu celelalte arme de care dispune în prezent Ucraina, dar timpul se scurge pentru stocul său actual de arme de foc, a explicat Pawlak.

"Timpul se scurge în ceea ce priveşte vechile tancuri şi muniţii de tip sovietic, aşa că, la un moment dat, în viitor, numărul acestora va scădea, iar Ucraina va depinde din ce în ce mai mult de muniţia şi de bunurile occidentale", a spus el.

UPDATE 17:30 UE aprobă un nou pachet de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

UE a ratificat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, în timp ce cei 27 de miniştri de externe ai UE s-au reunit astăzi la Bruxelles, în contextul în care Berlinul este supus unor presiuni tot mai mari pentru a trimite Ucrainei tancuri Leopard de fabricaţie germană.

Pachetul de 500 de milioane de euro a fost aprobat împreună cu încă 45 de milioane de euro pentru "echipamente neletale" pentru misiunea de instruire militară a UE pentru Ucraina, au declarat surse pentru Reuters.

Anterior, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că ţara sa nu va bloca demersul UE.

UPDATE 16:00 Ungaria nu va bloca demersul UE de a acorda ajutor Ucrainei

Ungaria nu va bloca punerea în aplicare de către Uniunea Europeană a unei măsuri de acordare a unui ajutor militar Ucrainei, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a vorbit în timp ce miniştrii de externe din UE s-au întâlnit pentru a discuta despre acordarea unui ajutor militar suplimentar Kievului.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că speră ca miniştrii să aprobe o altă tranşă de sprijin de 500 de milioane de euro.

UPDATE 15:00 Estonia va furniza toate obuzierele sale de 155 mm în noul pachet de ajutor militar

Ca parte a noului pachet de ajutor militar, Estonia a decis să cedeze Ucrainei toate obuzierele de 155 mm din forţele sale armate, a anunţat ambasadorul Estoniei la Kiev, Kaimo Kuusk, citând surse din Forţele Armate Estoniene. „Prin predarea tuturor obuzierelor noastre de 155 mm Ucrainei, creăm un precedent: nicio ţară nu va mai avea scuze pentru a spune că nu poate furniza Ucrainei armamentul necesar pentru a câştiga războiul”, a subliniat ambasadorul. În ultimele zile, guvernul ţării baltice a anunţat un nou pachet de ajutoare militare în valoare totală de 113 milioane de euro.

UPDATE 14:30 A fost arestat un fost comandant al poliţiei Wagner care caută azil în Norvegia

Un fost comandant al grupului de mercenari ruşi Wagner, care a fugit recent în Norvegia, a fost arestat de poliţie, a declarat luni un oficial. „Ne gândim dacă să solicităm o decizie judecătorească pentru internare”, a declarat avocatul poliţiei LineIsaksen, refuzând să ofere detalii suplimentare. Avocatul lui Andrei Medvedev nu a fost disponibil pentru comentarii. Ştirea a fost prezentată pentru prima dată de postul public de radio NRK.

UPDATE 14:00 „Trofeele” în muzeul Războiului Patriotic din Moscova

La câteva ore după numărul 2 al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a vorbit despre operaţiunea din Ucraina ca fiind un „nou război patriotic”, „trofeele” conflictului, respectiv un tanc T-72 de fabricaţie sovietică şi un Btr- ucrainean, ambele apărute în Muzeul Marelui Război Patriotic din Kirovsk, lângă Sankt Petersburg, alături de secţiunea dedicată asediului Leningradului, într-o expoziţie care va fi inaugurată pe 27, aniversarea încheierii blocadei în 1943, după cum relatează site-ul de ştiri Sota. Expoziţia poartă denumirea de „Lecţii neînvăţate ale fascismului”.

UPDATE 13:10 Kiev: Avem nevoie de sute de tancuri, nu 10-20

Ucraina are nevoie de câteva sute de tancuri, pentru a câştiga războiul. Acest lucru a fost declarat de şeful biroului preşedintelui, Andri Yermak, pe Telegram, după cum a prezentat Ukrinform. „Avem nevoie de câteva sute de tancuri, nu de 10-20. Scopul nostru sunt graniţele din 1991 şi pedeapsirea inamicului, care va plăti pentru crime”, a subliniat el.

UPDATE 13:00 Kiev: o persoană a murit şi 8 au fost rănite în atacurile ruseşti

O persoană a murit şi 8 au fost rănite în atacurile lansate ieri de armata rusă în Ucraina. Autorităţile locale au raportat bombardamente în regiunile Doneţk, Herson, Harkov, Sumi, Dnipropetrovsk, Zaporojie şi Lugansk, după cum a raportat Kyiv Independent. Forţele ruse au lovit patru districte din regiunea Harkov, ucigând o persoană şi rănind pe alta. Acest lucru a fost raportat de guvernatorul Oleh Siniehubov, după cum a precizat Kyiv Independent. 

UPDATE 12:50 Kremlin: Nervozitatea aliaţilor faţă de armele de la Kiev creşte

„Toate ţările care într-un fel sau altul participă direct sau indirect la trimiterea de arme şi la ridicarea nivelului tehnologic al Ucrainei sunt responsabile pentru acest lucru”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei, comentând posibilitatea de a furniza tancuri de fabricaţie germană din Polonia către Kiev. „Toate aceste schimburi de declaraţii între capitalele europene, inclusiv Varşovia cu privire la trimiterea de Leopard 2 şi cu ameninţările la adresa Berlinului de izolare internaţională sugerează că nervozitatea dintre membrii alianţei este în continuă creştere”, a subliniat Peskov.

UPDATE 12:40 Estonia: Ţările UE ar trebui să ofere 1% din PIB ca sprijin militar

„Ucraina are nevoie de mai multe arme şi sper că astăzi vom putea da un impuls puternic pentru a putea mobiliza o nouă tranşă de resurse pentru Facilitatea europeană pentru pace de 500 de milioane de euro. Estonia va contribui la sprijinul militar al Ucrainei cu 1% din PIB-ul său şi invităm toate ţările să facă acelaşi lucru. Asta ar face diferenţa”, a declara ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, la sosirea sa la Consiliul Afaceri Externe al UE.

UPDATE 12:30 Lituania: Singura cale de ieşire este înfrângerea Rusiei

„Există o singură concluzie pe care trebuie să o căutăm: este victoria Ucrainei. Pentru aceasta, este imperativ să trimitem toate armele de care Ucraina are nevoie pentru a repinge frontul şi a-şi recuceri teritoriile”, a declarat ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, la sosirea sa la şedinţa Consiliului Afaceri Externe. „Rusia trebuie să înţeleagă că acest război se va termina rău pentru ei. Nu există nicio ieşire, Europa nu va sta deoparte. Rusia a început să piardă. Şi va pierde", a adăugat el.

UPDATE 12:00 Kiev: Cerem Berlinului ancuri de acum 10 luni

Viceministrul de Externe al guvernului de la Kiev, Andri Melnik, va interveni astăzi în dezbaterea privind furnizarea de tancuri către Ucraina, pentru a aminti că cererea de tancuri fusese deja avansată oficial pe 3 martie. Melnik este fostul ambasador al Ucrainei în Germania şi, de mai multe ori în timpul mandatului său ca diplomat acreditat la Berlin, criticase Germania pentru poziţiile sale în conflict.

Melnik subliniază într-o postare pe Twitter că „Ucraina a cerut oficial Germaniei să asigure aprovizionarea cu tancuri Leopard 2 pe 3 martie 2022, a şaptea zi după începerea războiului”.

UPDATE 11:40 Autorităţile pro-ruse: fetiţă din Lugansk ucisă de un bombardament ucrainean

O fetiţă de doi ani a fost ucisă într-un bombardament ucrainean în urmă cu două zile împotriva oraşului Keminna, din Republica Populară Lugansk (RPL). Andrei Marochko, un ofiţer al miliţiei RPL, a declarat pentru TASS, potrivit căruia forţele ucrainene staţionate în zona oraşului afectat au întrerupt orice comunicare, motiv pentru care „ştirile despre fata ucisă au ajuns abia acum” . „Pe 21 ianuarie – a spus Marochko – bombardamentele Forţelor Armate ale Ucrainei au rănit doi bărbaţi, născuţi în 1958 şi 1959, şi două femei, născute în 1981 şi 1999. O fată născută pe 27 martie 2021, a suferit un accident mortal”.

UPDATE 11:30 Finlanda, ajutor de 400 de milioane de euro

„Finlanda tocmai a luat decizia de a acorda Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 400 de milioane de euro, care va aduce sprijinul nostru militar la Kiev la un total de 600 de milioane de euro”, a declarat ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto, la sosirea sa la Consiliul Afaceri Externe al UE

UPDAET 11:10 În februarie, o nouă întâlnire la Ramstein

Următoarea întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, aşa-numitul „Ramstein”, va avea loc în februarie. Acest lucru a fost anunţat de ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, la întoarcerea sa de la a opta întâlnire. „Ramstein 9 va avea loc în februarie”, a scris el pe Twitter, adăugând că fiecare dintre aceste întâlniri face „creşterea încrederii partenerilor noştri în Ucraina. Şi mai multă încredere înseamnă mai multe arme”.

UPDATE 11:00 Moscova: Vom prăbuşi armele occidentale la Kiev

Forţele ruse vor „fărâma” toate armele şi echipamentele militare pe care ţările occidentale le furnizează Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, citat de Tass.

UPDATE 10:50 Letonia: Nu există niciun motiv să nu trimiteţi tancuri

„În acest moment, nu există niciun motiv întemeiat să justifice că tancuri sau sisteme de apărare aeriană nu pot fi trimise în Ucraina”, a declarat de ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, la sosirea sa la Consiliul Afaceri Externe al UE. 

UPDATE 10:30 Informaţii ruse: Kievul depozitează arme în centrale nucleare

Se presupune că Ucraina depozitează arme furnizate de Occident în zonele centralelor nucleare ale ţării. Acuzaţia a fost lansată de serviciul rus de informaţii străine (SVR), fără însă a furniza vreo dovadă. SVR a susţinut că lansatoarele de rachete Himars, sistemele de apărare aeriană furnizate de SUA, au fost aduse la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei.

„Forţele armate ale Ucrainei stochează arme şi muniţii furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare”, au reiterat serviciile de informaţii ruse.

UPDATE 10:20 Berlinul nu se opune livrării de Leopard din Polonia la Kiev

Germania nu ar împiedica Polonia să livreze tancuri Leopard la Kiev. Ministrul de externe Annalena Baerbock a spus acest lucru într-un interviu pentru televiziunea franceză. „Dacă ni s-ar pune o întrebare în acest sens, nu ne-am opune. Pentru moment, întrebarea nu a fost pusă", a explicat şeful diplomaţiei de la Berlin.

UPDATE 10:10 Astăzi, confruntarea UE cu privire la noul ajutor pentru Kiev

„Astăzi vom discuta despre furnizarea unei tranşe de ajutor militar Ucrainei. Nu se va lua o decizie oficială, dar sper că va exista un acord politic", a anunţat de Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, la sosirea sa la şedinţa Consiliului Afaceri Externe. UE ar dori să ofere încă 500 de milioane de euro ca ajutor militar, dar Ungaria pare să blocheze drumul.

UPDATE 09:50 Şeful zonelor ocupate de ruşi din Doneţk spune că a vizitat Soledar

Un înalt oficial instalat de Moscova în regiunea ocupată Doneţk, din estul Ucrainei, a declarat că a vizitat oraşul Soledar, pe care Rusia a spus că l-a capturat la începutul acestei luni. Denis Puşilin, administratorul, a postat un scurt videoclip pe aplicaţia de mesagerie Telegram care îl arată conducând şi mergând prin zone nelocuite şi clădiri distruse. „Astăzi am vizitat Soledar”, a spus Puşilin.

Grupul militar privat rus Wagner a declarat pe 11 ianuarie că a capturat Soledar, iar săptămâna trecută autorităţile ruse din regiunea Doneţk au afirmat că deţin controlul oraşului minier. Ucraina nu a spus niciodată public că oraşul a fost capturat de forţele ruse. Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat duminică într-o actualizare zilnică că forţele ruse au tras asupra poziţiilor ucrainene din zonă.

În declaraţia sa, Puşilin a spus că minele Soledar au fost avariate. Oraşul, împreună cu Bahmut din nord-est, s-au aflat de luni de zile în centrul unor lupte intense, iar săptămâna trecută forţele ruse au declarat că au capturat şi Klishchiivka, un sat mic de lângă Bahmut. Aşa-numita Republică Populară Doneţk este una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Moscova le-a revendicat ca fiind proprii, în septembrie, după un referendum pe care Ucraina şi aliaţii săi l-au numit „fals”.

UPDATE 09:40 UE examinează utilizarea bunurilor ruseşti confiscate pentru reconstrucţie

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat pe liderii naţionali ai blocului să continue discuţiile privind utilizarea a celor 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse, confiscate pentru reconstruirea Ucrainei, a informat luni Financial Times. Michael a spus că va analiza ideea de a gestiona activele îngheţate ale băncii centrale ruse pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi canalizate în eforturile de reconstrucţie, a relatat ziarul.

„Este o chestiune de dreptate şi corectitudine şi trebuie făcută în conformitate cu principiile legale”, a spus Michael într-un interviu acordat FT. Uniunea Europeană a îngheţat 300 de miliarde de euro (326,73 miliarde de dolari) din rezervele băncii centrale ruse, în noiembrie, pentru a pedepsi Moscova ca urmare a invadării Ucrainei.

UPDATE 09:10 Parlamentul UE: înfiinţarea unei instanţe împotriva crimelor de război şi agresiunii ruse în Ucraina

Parlamentul European solicită înfiinţarea unei instanţe împotriva crimelor de război şi a agresiunii Rusiei în Ucraina. Deputaţii europeni au adoptat o rezoluţie nelegislativă, cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 33 de abţineri, prin care cer ca „liderii politici şi militari ruşi să fie traşi la răspundere pentru crimele de război”.

Curtea ar trebui să aibă „competenţa de a-l investiga nu numai Vladimir Putin şi conducerea politică şi militară a Rusiei, ci şi pe „Lukaenşko şi aliaţii săi din Belarus”.

UPDATE 08:40 Aproape 500 de copii au murit de pe începutul războiului din Ucraina

UPDATE 08:00 Ruşii fac exerciţii pe apă

UPDATE 07:00 Corupţia lasă urme în Ucraina

UPDATE 00:00 Berlinul, gata să autorizeze Polonia să trimită Leopard

Germania este pregătită să autorizeze Polonia să trimită tancuri Leopard în Ucraina, a anunţat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. După cum a subliniat Baerbock, vorbind despre posibilitatea ca Varşovia să trimită tancuri Leopard la Kiev, „dacă ni se cere, atunci nu vom sta în cale”. „Ştim cât de importante sunt aceste tancuri şi de aceea le discutăm acum cu partenerii noştri. Trebuie să ne asigurăm că vieţile oamenilor sunt salvate şi că teritoriul Ucrainei este eliberat”, a adăugat el.

UPDATE 23:30 Ministrul Apărării din Italia: Germania va face ceea ce are de făcut

„Sunt convins că Germania va face ceea ce are de făcut”, declară ministrul Apărării, Guido Crosetto, a vorbit despre impasul privind trimiterea tancurilor germane în Ucraina în cadrul interviului cu Fabio Fazio, la emisiunea  „Che tempo che fa”. „Înţeleg dificultăţile lui Scholtz şi mi se pare absurd că alte naţiuni fac presiune asupra ei. Fiecare ţară este autonomă, fiecare naţiune are propria sa majoritate”.

UPDATE 23:00 Macron, cele trei condiţii pentru trimiterea tancurilor Leclerc

Macron, preşedintele Franţei, a indicat 3 condiţii pentru ca acesta să ofere Kievului tancuri de luptă franceze: ca acest lucru să nu ducă la o escaladare a conflictului, ca soldaţii ucraineni să fie pregătiţi să le folosească şi să nu fie afectate capacităţile apărării franceze.

În ultimele zile, mai multe surse militare franceze au recunoscut că nu se poate spune câte unităţi AMX Leclerc sunt disponibile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici