Războiul din Ucraina, ziua 62. Serghei Lavrov: pericolul unui război nuclear este „real". ONU investighează peste 300 de „crime ilegale”. Niveluri „anormale” de radiaţii la Cernobîl. Rusia a început să taie gazul Europei. Ce i-a spus Putin lui Guterres

  • Oficialii ucraineni au declarat că bombardarea unei clădiri guvernamentale din regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, a fost o „provocare planificată” a Rusiei .
  • Rusia încearcă să reducă riscul „considerabil” al conflictelor nucleare, a declarat Serghei Lavrov.
  • SUA vor impune probabil noi sancţiuni economice împotriva Rusiei , a declarat luni Casa Albă.
  • Ministrul rus de externe avertizează asupra pericolului „real” al celui de-al treilea război mondial.
  • Zelenski spune că victoria Ucrainei este inevitabilă, dar este imposibil de prezis când se va încheia războiul.
  • SUA doresc ca ZelenskI să participe la summitul G20 din Indonezia.
  • Bombardamentele continuă în Herson şi Mykolaiv.
  • La Kiev a fost instituită stare de asediu pe timp de noapte, până vineri.
  • Serghei Lavrov spune că pericolul unui război nuclear este „real".
  • Secretarul general al ONU se întâlneşte marţi cu Vladimir Putin.
14025 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 62. Serghei Lavrov: pericolul unui război nuclear este „real". ONU investighează peste 300 de „crime ilegale”. Niveluri „anormale” de radiaţii la Cernobîl. Rusia a început să taie gazul Europei. Ce i-a spus Putin lui Guterres

Sursa Foto - Twitter

UPDATE 22:30 Germania trimite arme Ucrainei

UPDATE 22:00 Echipa Navalnîi publică lista a 6.000 de ruşi corupţi şi „facilitatori de război”

Grupul de anchetatori legaţi de disidentul din închisoare Aleksei Navalnîi a întocmit o listă cu 6.000 de oficiali corupţi şi „facilitatori de război”, listă care, anticipează ei, va fi actualizată la zi. „Nu le vom permite acestor oameni să scape de responsabilităţile lor”, scrie Kira Yarmish, purtătorul de cuvânt al Navalnîi, prezentând lista.

UPDATE 21:40 Putin, despre negocieri

Summitul de la Istanbul dintre delegaţiile negociatorilor ucraineni şi ruşi „a fost un punct de cotitură, dar mai târziu abordarea ucraineană s-a schimbat radical”, a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin, la deschiderea discuţiilor cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

UPDATE 21:20 Rusia, deposedată de organizarea Cupei Mondială de hochei pe gheaţă 2023 

Rusia a fost lipsită de organizarea Campionatelor Mondiale de hochei pe gheaţă din 2023 care au fost acordate în 2018. Decizia a fost luată în această după-amiază de Consiliul Federaţiei Internaţionale de Hochei pe Gheaţă (IIHF) în urma invaziei militare ruse în Ucraina.

UPDATE 21:10 Putin: „Aşteptăm o soluţie diplomatică, negocierile continuă”

„Încă ne aşteptăm şi sperăm să putem ajunge la un acord prin canale diplomatice”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, într-o întâlnire la Moscova cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, explicând că „negocierile continuă prin videoconferinţă” cu delegaţia ucraineană şi sperând la un rezultat pozitiv. În discuţiile recente de la Istanbul a existat un „punct de cotitură”, apoi situaţia a „deraiat” după descoperirea ororilor de la Bucea, a mai spus Putin, afirmând că a fost „o provocare”.

UPDATE 21:00 Putin: „Fără Crimeea şi Donbass, acordul este imposibil”

„Discuţiile continuă, se ţin online, sperăm că vor fi rezultate pozitive. Dar fără un acord cu privire la Crimeea şi Donbass, nu este posibil să semnăm garanţii de securitate pentru Ucraina”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, întâlnindu-se cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Putin a adăugat că Rusia a fost „forţată să oprească genocidul din Donbass”.

„În Carta ONU, toţi membrii sunt egali, la acelaşi nivel, indiferent de locul în care se află pe glob. Cred că trebuie să te gândeşti la ceea ce este scris în Biblie, în Coran, în Torah: toţi suntem la fel”.

UPDATE 20:00 Gaze: creşteri de preţ, dacă Rusia opreşte gazul spre Polonia

Bloomberg reia site-urile poloneze, care anunţă creşteri de până la 17%, adică la 107 euro. Accelerare bruscă a preţului gazelor pe pieţele europene: metanul, destul de calm pe tot parcursul după-amiezii, a urcat până la 107 euro pe megawat/oră, cu o creştere maximă de 17% faţă de ieri, în ipoteza unei opriri sau în orice caz de o încetinire a livrărilor din Rusia către Polonia. Preţul gazului de pe lista de referinţă din Amsterdam a încercat apoi să se stabilească în jur de 100 de euro. 

UPDATE 19:20 Blinken: Putin nu este serios în privinţa negocierilor

Vorbind la o audiere la Senat, secretarul de stat Antony Blinken a explicat că Statele Unite nu au văzut încă semne încurajatoare pe frontul discuţiilor de pace ale lui Vladimir Putin. Potrivit lui Blinken, Putin nu este serios în privinţa negocierilor pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.

UPDATE 19:00 Nu sunt deschise coridoare umanitare 

Astăzi, în Ucraina nu au fost deschise coridoare umanitare din cauza situaţiei fragile de securitate, a afirmat vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, care a cerut Naţiunilor Unite şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să însoţească persoanele care ar trebui evacuate din oţelăria Azovstal.

UPDATE 18:40 Statele Unite iau în serios ameninţările nucleare ale Rusiei

„Monitorizăm cu atenţie şi luăm în serios ameninţările nucleare ale Rusiei”, a declarat de şeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, într-un interviu acordat CNN din Ramstein, Germania.

Referirea lui Milley a fost la cuvintele rostite ieri seară de Serghei Lavrov, ministrul de externe al Moscovei, care la televiziunea publică vorbise despre „riscuri considerabile” pe care conflictul din Ucraina le-ar putea transforma în al III-lea Război Mondial. „Pericolul este real, nu trebuie să-l subestimam”, a spus el.

Cuvintele lui Lavrov fuseseră însă citite cu dezinteres de şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba: „Rusia a pierdut ultima şansă de a speria lumea”. 

UPDATE 18:30 Un site polonez susţine că Moscova a oprit furnizarea de gaze către Varşovia. Până acum, Gazprom a funcţionat în regim normal

UPDATE 18:00 Podul peste Nistru din regiunea Odesa a sărit în aer

Un pod rutier şi feroviar de la vărsarea râului Nistr, la vest de Odesa, în sud-vestul Ucrainei, a fost detonat. Conform celor scrise de CNN, se pare că a fost o rachetă care a avariat puternic podul.

UPDATE 17:50 OMS: Atacurile asupra asistenţei medicale cresc la 164, 73 de morţi şi 52 de răniţi

De la începutul conflictului cu Rusia, atacurile asupra asistenţei medicale în Ucraina au crescut la 164, cu 73 de morţi şi 52 de răniţi, este bilanţul din 25 aprilie, publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) Ucraina. Atacurile, explică biroul local al agenţiei ONU într-un tweet, au avut loc între 24 februarie şi 16 aprilie. Nu sunt afectate doar spitalele, ci şi ambulanţele, medicii şi personalul medical. „Îngrijirea sănătăţii nu ar trebui să fie niciodată o ţintă”, scrie OMS Ucraina.

UPDATE 17:40 Kiev, ruşii folosesc mame pe post de „informatoare”

În Rubijne, zonă parţial ocupată de ruşi, militarii răpesc copii şi îşi obligă mamele să meargă în poziţiile forţelor armate ucrainene pentru a cere ajutor umanitar, apoi se întorc la ocupanţi şi le oferă informaţii despre poziţiile lor, a fost raportat de şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai. „Dacă femeile nu o fac, ruşii ameninţă că le vor împuşca copiii”, a spus Gaidai.Moscova: contactele continuă la nivel de experţi prin video

Rusia şi Ucraina continuă negocierile prin link video la nivelul grupurilor de experţi: anunţul a fost făcut de viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko. „Contactele (prin video-linkuri) continuă la nivelul grupurilor de experţi. Sperăm că mai devreme sau mai târziu vor duce la rezultatele indicate de preşedintele Vladimir Putin la începutul „operaţiunii militare speciale”, a spus diplomatul.

UPDATE 17:30 UE pregăteşte al şaselea pachet de sancţiuni foarte curând

UPDATE 17:20 „Vom muta mările şi munţii pentru a ajuta Ucraina”

Statele Unite au promis că vor „agita mările şi munţii” pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia, a spus acest lucru, în cadrul unei întâlniri cu 40 de ţări convocate în Germania, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

„Trebuie să ajutăm Ucraina să câştige bătălia împotriva invaziei nedrepte a Rusiei şi să construim apărări împotriva provocărilor viitoare”, a spus şeful Pentagonului.

Potrivit lui Austin, atrocităţile ruseşti sunt „de neapărat”: „Ucraina duce un război indispensabil pentru a-şi apăra democraţia, suveranitatea, cetăţenii săi”.

UPDATE 17:00 Niveluri „anormale” de radiaţii în Cernobîl

Nivelurile de radiaţii la fosta centrală nucleară de la Cernobîl din Ucraina sunt „anormale”, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (Aiea), Rafael Grossi, într-o misiune pe teren, în fruntea unei delegaţii de experţi.

UPDATE 16:30 Guvernul rus a răspuns cu severitate la pretenţiile ministrului forţelor armate britanice, James Heappey.

Heappey explicase că aliaţii furnizează Ucrainei arme cu raza de acţiune care îi permit Kievului să lovească ţinte pe teritoriul Rusiei.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a scris pe profilul ei de Facebook că Rusia ar putea - urmând aceeaşi logică - să considere la fel de legitimă să vizeze liniile de aprovizionare ucrainene „în profunzime” până „în acele ţări pe care transferă în Ucraina arme care produc, de asemenea, „moarte şi distrugere”.

Până acum, Moscova a lovit convoaiele care transportau arme din Vest până în Ucraina abia după ce au intrat pe teritoriul Kievului.

Un eventual atac împotriva teritoriului unei ţări NATO, conform articolului 5 al Alianţei Atlantice, ar presupune reacţia automată de apărare a întregii Alianţe.

UPDATE 16:00 Discuţie ONU-Rusia. Partea rusă, reprezentată de ministrul de Externe de la Moscova, Lavrov.

UPDATE 15:30 Lavrov: „Situaţia din Ucraina este vina extinderii NATO. Dacă transportul de arme continuă, este dificil de negociat”

 „Situaţia din Ucraina este rezultatul extinderii necontrolate a NATO” spre est, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă cu secretarul general al NATO. Lavrov explică că Rusia este încă dispusă să găsească o soluţie negociată, dar „Kievul nu este interesat”.

„Zelenski a luat înapoi ceea ce ceruse cu o săptămână înainte şi asta ne întristează. Dacă (occidentalii - n.r.) continuă să livreze arme, negocierile cu greu vor avea rezultate bune. Suntem gata să le luăm înapoi dacă cineva prezintă idei interesante”, spune el, precizând că în această etapă” este prematur: vrem răspunsuri la ultima variantă a documentului trimis acum 12 zile, dar care poate nu i-a fost livrat lui Zelenski, care a spus că nu este conştient de asta”.

UPDATE 15:20 ONU: anchete asupra a 300 de crime. Numărul total al victimelor civile va fi mult mai mare de 5.000

ONU investighează în prezent 300 de „crime ilegale” comise în Ucraina şi consideră că numărul real al victimelor civile va fi „cu mii” mai mare decât cele 5.000 documentate până acum: a declarat pentru CNN şeful Misiunii de Monitorizare, Matilda Bogner.

UPDATE 15:10 Recep Tayyip Erdogan către Putin: este nevoie de o întâlnire pentru pace

Recep Tayyip Erdogan a reiterat oferta Turciei lui Vladimir Putin, gata să-i găzduiască pe liderii Rusiei şi Ucrainei pentru negocierile de pace, a relatat Daily Sabah după convorbirea telefonică a liderului turc cu preşedintele rus dedicată crizei din Ucraina.

Duminică, Erdogan a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi, după cum a raportat şi agenţia de presă Anadolu.

UPDATE 15:00 Un fost cancelar al Germaniei este „avocatul” lui Putin.

UPDATE 14:00 O a treia groapă comună a fost găsită în apropiere de Mariupol, spune primarul oraşului, Vadim Boichenko. 

UPDATE 13:00 Trei piloţi ruşi, suspectaţi că au bombardat clădiri civile în regiunile Harkov şi Sumî, se numără printre militari ruşi împotriva cărora Kievul pregăteşte acuzaţii de crime de război, a declarat, pentru Reuters, biroul procurorului general ucrainean.

UPDATE 12:00 Două rachete au lovit oraşul Zaporojie, anunţă administraţia militară din Ucraina, potrivit CNN.

UPDATE 11:30 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să se întâlnească marţi, la Moscova, cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Experţii susţin că aşteptările de la această întâlnire sunt scăzute, după toate eforturile diplomatice eşuate.

UPDATE 10:30 Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a reacţionat la declaraţia ameninţătoare a ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serhiy Lavrov, despre presupusa ameninţare reală a celui de-al Treilea Război Mondial. Potrivit acestuia, astfel de declaraţii indică faptul că Rusia  „îşi pierde ultima speranţă” pentru a  speria lumea să nu sprijine Ucraina, iar din această cauză se vorbeşte despre „pericolul real” al Lumii a Treia.

UPDATE 10:00 Experţii militari din Marea Britanie susţin că Rusia încearcă să încercuiască poziţiile Ucrainei în estul ţării, potrivit Reuters.

UPDATE 08:00 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spune că pericolul unui război nuclear este „real", dar susţine că ţara sa încearcă să reducă riscurile, anunţă CNN.

UPDATE 7:00 La Kiev a fost instituită stare de asediu pe timp de noapte pentru a proteja populaţia de „acţiunile provocatoare" ale Rusiei, anunţă autorităţile ucrainene.

Update 04:48 -  Trupele ruse au intensificat bombardamentul cu artilerie şi mortar asupra aşezărilor şi poziţiilor forţelor armate ucrainene din regiunile Herson şi Mykolaiv.  

Update 03:33  - Federaţia Rusă blochează complet ieşirea din Melitopol pentru a desfăşura o  campanie de conscripţie. 

Update 02:30 - SUA doresc ca ZelenskI să participe la summitul G20 din Indonezia, scrie Bloomberg. 

Update 01:07 -  Ministrul rus de externe avertizează asupra pericolului „real” al celui de-al treilea război mondial. Serghei Lavrov a declarat agenţiilor de presă ruse că discuţiile de pace ale Rusiei cu Ucraina vor continua, dar că rămâne un pericol „real” izbucnirea unui al treilea război mondial. 

„Voinţa bună are limitele ei. Dar dacă nu este reciprocă, asta nu ajută procesul de negociere”, a spus el. „Dar continuăm să ne angajăm în negocieri cu echipa delegată de Zelenskiy, iar contactele vor continua.”

El a spus că este încrezător că „totul se va termina, desigur, cu semnarea unui acord”, dar că „parametrii acestui acord vor fi definiţi de starea luptei care va avea loc în momentul în care acordul devine realitate”. 

Pericolul unui război mondial este real, a spus el. „Pericolul este grav, este real, nu îl puteţi subestima”, a declarat Lavrov pentru agenţia de presă Interfax.

Update - ora 00:48 - Marea Britanie intenţionează să trimită mai multe ajutoare umanitare în Ucraina, inclusiv ambulanţe, maşini de pompieri şi echipamente medicale.

Ucraina va primi 22 de ambulanţe noi, precum şi peste 44 de maşini de pompieri cu echipamente de salvare, camere termice şi mii de articole de îmbrăcăminte de protecţie, din Marea Britanie, transmite Reuters. Ajutorul este destinat să ajute serviciile de urgenţă în Ucraina să facă faţă distrugerilor comise de atacurile ruseşti.

Update - ora 00:54-  În discursul său nocturn către naţiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că victoria Ucrainei este inevitabilă, dar este imposibil de prezis când se va încheia războiul.

„Multe oraşe şi comunităţi sunt încă sub controlul temporar al armatei ruse”, declară el în discursul său.

„Dar nu am nicio îndoială că este doar o chestiune de timp până când eliberăm pământul. Când obţinem victoria, toată lumea o va simţi. Când va veni pacea, toată lumea o va vedea. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple - şi să se întâmple mai repede - trebuie să nu ne gândim la când şi ce va fi. Trebuie să ne gândim în fiecare zi la cum să facem şederea ocupanţilor pe pământul nostru şi mai insuportabilă. Pentru ca Rusia să caute pacea, fiecare ucrainean trebuie să lupte”. 

Update - ora 00:10 - Oficialii ucraineni au declarat că bombardarea unei clădiri guvernamentale din regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, a fost o „provocare planificată” a Rusiei .

CNN relatează că departamentul de informaţii al ministerului ucrainean al apărării susţine că liderii Transnistriei „se pregăteau deja pentru asta cu câteva zile înainte de explozie.

„În mod evident, acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB [serviciul rus de securitate] pentru a insufla panică şi sentimentul anti-ucrainean”, a spus ministerul.

Nu s-au raportat imediat victime în incidentul în care o serie de explozii au distrus  o clădire aparţinând Ministerului Securităţii de Stat. Un post de televiziune local a arătat ferestrele şi uşile clădirii din Tiraspol explodate şi echipajele de pompieri la faţa locului. Un comandant rus de rang înalt a declarat săptămâna trecută că scopul noii ofensive a Rusiei este să preia controlul asupra sudului Ucrainei şi să obţină acces în Transnistria la graniţa de sud cu Ucraina.

 

Update - ora 00:02: The Guardian - Rusia încearcă să reducă riscul „considerabil” al conflictelor nucleare, a declarat Serghei Lavrov, ministrul de externe al ţării, într-un interviu TV difuzat luni.„Aceasta este poziţia noastră cheie pe care ne bazăm totul. Riscurile sunt acum considerabile”, a declarat Lavrov pentru televiziunea de stat din Rusia, potrivit unui raport de la Reuters. „Nu aş vrea să ridic aceste riscuri în mod artificial. Mulţi ar dori asta. Pericolul este grav, real şi nu trebuie să-l subestimam”.

 

Rusia şi- a testat recent racheta balistică intercontinentală Sarmat, o rachetă cu capacitate nucleară, o mişcare pe care Putin a spus-o că le-ar oferi duşmanilor Moscovei „de gândit”. Pentagonul a declarat că Rusia a notificat-o înainte de lansarea testului, pe care armata americană l-a văzut ca un test de rutină şi nu o ameninţare pentru SUA.

Ora 00:00 - The Guardian: SUA vor impune probabil noi sancţiuni economice împotriva Rusiei , a declarat luni Casa Albă.„Nimeni nu este ferit de sancţiunile noastre”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, potrivit Reuters. Psaki nu a comentat despre un raport recent al Wall Street Journal conform căruia SUA nu au sancţionat fosta nevastă a lui Vladimir Putin pentru a evita înfuriarea preşedintelui rus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici