Războiul din Ucraina, ziua a 82-a. A fost lovit podul care leagă Odesa de România. Coridor umanitar pentru evacuarea soldaţilor ucraineni răniţi de la Azovstal. Cel puţin zece persoane au fost ucise după bombardamentele din oraşul Severodoneţk

  • Orchestra Kalush va scoate la licitaţie trofeul de la Eurovision pentru a strânge fonduri. Banii vor fi donaţi pentru armata ucraineană
  • Germania intenţionează să renunţe complet la petrolul rusesc până la sfârşitul anului.
  • S-a convenit asupra unui coridor umanitar pentru evacuarea soldaţilor ucraineni răniţi de la uzina siderurgică Azovstal.
30319 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 82-a. A fost lovit podul care leagă Odesa de România. Coridor umanitar pentru evacuarea soldaţilor ucraineni răniţi de la Azovstal. Cel puţin zece persoane au fost ucise după bombardamentele din oraşul Severodoneţk

Războiul din Ucraina, ziua a 82-a. Zelenski spune că armata rusă va sfârşit prin a se retrage Putin, operat?

UPDATE 23:45 Militarii ucraineni răniţi părăsesc combinatul Azovstal. Au fost preluaţi de mai multe autobuze 

Reuters transmite că mai multe autobuze care, aparent, transportau luptători ucraineni au fost văzute părăsind luni uzina. Nu a fost posibil să se stabilească şi câte persoane se aflau la bord, dar s-a estimat că aproximativ 600 de luptători se află încă în uzină.

UPDATE 23:20 Charles Michel salută deciziile Finlandei şi Suediei / UE contribuie mai mult la apărarea NATO

Contribuţia Uniunii Europene la acţiunile NATO de apărare creşte prin deciziile Finlandei şi Suediei de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, afirmă preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE 22:30 Un comandant de rang înalt al forţelor ucrainene adăpostite în subsolurile combinatului siderurgic Azovstal a declarat luni că pune în aplicare o decizie a comandamentului militar superior pentru a salva vieţile personalului de serviciu. El nu explică însă concret ce înseamnă asta.

UPDATE 22:00 Cel puţin zece persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate luni de armata rusă asupra oraşului Severodoneţk, situat în estul Ucrainei, anunţă autorităţile ucrainene.

UPDATE 21:00 răniţii grav au fost evacuaţi din subsolurile Azovstal. Aceasta nu a fost o capitulare, aşa cum a fost prezentată de presa rusă. A fost un schimb de soldaţi ucraineni grav răniţi cu prizonieri de război ruşi.

„Pentru a salva vieţi, întreaga garnizoană Mariupol se conformează deciziei aprobate de comandamentul militar suprem şi speră în sprijinul poporului ucrainean", a declarat Azov.

UPDATE 20:00 În Mariupol, inamicul şi-a concentrat principalele eforturi pe blocarea şi înfrângerea unităţilor noastre din apropierea uzinei Azovstal.  Continuă atacurile masive de artilerie şi aeriene.

UPDATE 19:00 Ocuparea regiunilor Kiev şi Harkov arată că forţele armate ucrainene sunt capabile să elibereze Crimeea şi Donbas, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Christina Quinn.

UPDATE 18:00 Ministerul rus al Apărării a declarat că s-a convenit asupra unui coridor umanitar pentru evacuarea soldaţilor ucraineni răniţi de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol către oraşul Novoazovsk, controlat de Rusia.

UPDATE 16:00 Ministerul rus al Terorismului a declarat că s-a ajuns la un acord cu reprezentanţii armatei ucrainene blocate la Azovstal pentru evacuarea răniţilor.

A fost introdus un regim de tăcere şi a fost deschis un coridor umanitar, care este folosit pentru a transporta soldaţii ucraineni răniţi la un spital din Novoazovsk (controlat de Republica Populară Doneţk). Cu alte cuvinte, de fapt, răniţii sunt luaţi prizonieri.

UPDATE 15:00 Kuleba, al 6-lea pachet de sancţiuni trebuie să includă embargoul petrolului

„Mi-am început vizita la Bruxelles pentru a promova cel de-al 6-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, care trebuie să includă un embargo pe petrol”, a scris ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba pe Twitter. „Mă voi concentra, de asemenea, pe furnizarea de alte arme şi pe acordarea UE. statutul de candidat în Ucraina. Credem că Ucraina merită o evaluare individuală şi bazată pe merit”, a adăugat el.

UPDATE 14:50 Scholz vrea să discute cu Putin

Cancelarul german Olaf Scholz doreşte să-şi continue încercările de mediere cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, potrivit Dpa.

UPDATE 14:40 Ruşii fac curat la „locul de muncă”, spun ucrainenii

UPDATE 14:20 O companie importantă din SUA îşi vinde acţiunile deţinute în Rusia

UPDATE 14:00 Odesa: a fost lovit podul care leagă oraşul de România

În această dimineaţă, podul Zatoka care leagă Odesa de România a fost lovit din nou. Potrivit forţelor comandamentului sudic, el a fost lovit de „forţele aeriene strategice ruse”. Impactul ar fi lovit un hotel de lângă pod - zona este renumită pentru staţiunile sale care până în 2008 a găzduit 30 de milioane de turişti pe sezon - şi un centru de agrement. Printre răniţi se afla un copil.

UPDATE 13:50 Lukaşenko la Moscova, pentru a discuta cu Putin

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko se află astăzi la Moscova, pentru a participa la summitul aniversar al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) şi pentru a purta discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, susţine agenţia Belta, citată de Tass.

UPDATE 13:30 Londra: „Ruşii au pierdut o treime din forţele lor”

Trupele ruseşti au pierdut avânt în Donbass şi ar fi întârziate, susţin serviciile de informaţii britanice, potrivit cărora Moscova a pierdut „o treime din forţele de luptă terestre angajate în februarie”. Cu toate acestea, chiar ucrainenii sunt cei care recunosc că armata lui Putin continuă să împingă în estul ţării. 

UPDATE 13:00 Ucrainenii: cel puţin 3.000 de locuitori din Mariupol într-un lagăr rusesc, descris drept „un adevărat lagăr de concentrare”

Cel puţin 3.000 de locuitori din Mariupol sunt ţinuţi într-un „lagăr de filtrare” rusesc din regiunea Doneţk. Acest lucru a fost raportat de consilierul primarului Mariupol Petro Andryushchenko, potrivit rapoartelor de la BBC. Rusia a creat multe dintre aceste aşa-numite lagăre de filtrare în numeroase locaţii din afara Ucrainei, dar mulţi ucraineni au raportat viaţa în aceste centre descriindu-le drept „un adevărat lagăr de concentrare”.

UPDATE 12:30 Guvernatorul regiunii Sumî: Atacul de la graniţă a fost respins

În această dimineaţă, în jurul orei 7, atacul forţelor ruse la graniţa regiunii Sumy cu artilerie şi lansatoare de grenade. Atacurile au fost respinse de poliţiştii de frontieră, a consemnat pe Telegram guvernatorul regiunii, Dmitro Ziviţki .

UPDATE 12:00 Oficial din Lugansk: Ruşii pregătesc ofensiva în regiune

„Ruşii îşi construiesc forţele pentru o altă ofensivă în regiunea Lugansk. Au adus deja 2.500 de vehicule militare”. Serhii Haidai, şeful administraţiei militare regionale Luhansk, a scris pe Telegram că „trupele s-ar putea despărţi pentru a trece râul şi a încerca să cuprindă Severodoneţk”.

UPDATE 11:40 Moscova, nu este programat un apel telefonic Putin-Biden

În prezent, nu există pregătiri pentru un apel telefonic între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov. „Nu”, a spus Riabkov ca răspuns la o întrebare a reporterilor. De asemenea, nu sunt pregătiri pentru o convorbire telefonică între cele două ministere de externe, Serghei Lavrov şi Antony Blinken, sau între adjuncţi.

UPDATE 11:30 Borrell: Nu pot garanta acordul asupra embargoului petrolului rusesc

„Vom face tot posibilul pentru a debloca situaţia, dar nu pot garanta că se va ajunge la un acord pentru că poziţiile sunt suficient de puternice: rolul meu nu este să dau vina pe cineva, ci să construiesc consens”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru politica externă a UE, Josep Borrell, răspunzând la o întrebare privind embargoul petrolului din noul pachet de sancţiuni UE.

UPDATE 11: 00 Rusia defineşte aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ca o eroare cu „consecinţe de amploare”

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat luni că alegerea Finlandei şi Suediei de a se alătura alianţei militare NATO a fost o greşeală care ar avea consecinţe de amploare şi va vedea situaţia globală schimbată radical. Riabkov a spus că Finlanda şi Suedia nu ar trebui să se facă iluzii că Rusia va accepta decizia lor, scrie agenţia Interfax.

UPDATE 10:30 Sirene şi explozii în Mikolaiv

În această dimineaţă s-au auzit explozii la Mikolaiv, în sudul Ucrainei. Ukrinform raportează că îl citează pe primarul Alexander Senkevich. „La Mikolaiv se aud explozii”, scrie primarul pe Telegram, invitând cetăţenii să rămână în adăposturi. La ora 5.19 a sunat alarma aeriană în oraş.

UPDATE 10:00 Începutul exerciţiilor Născut în Estonia

„Începutul exerciţiilor la scară largă NATO, planificat cu luni înainte de invazia rusă a Ucrainei, este programat pentru 16 mai. Una dintre principalele manevre, cu numele de cod Hedgehog, va avea loc în Estonia şi va implica 15.000 de soldaţi din 14 ţări. De asemenea, sunt programate şi Operaţiunea Defender Europe şi Swift Response, care va implica 18.000 de soldaţi din 20 de ţări şi va avea loc în Polonia şi alte opt ţări. În plus, în Lituania, un alt exerciţiu cu numele de cod Iron Wolf va implica 3.000 de soldaţi aliaţi.

UPDATE 09:50 Suedia, premierul cere sprijin parlamentar pentru NATO

Astăzi, prim-ministrul suedez, Magdalena Andersson, va merge în Parlament pentru a solicita sprijin larg pentru cererea ţării de aderare la NATO, după ce partidul său social-democrat a abandonat opoziţia de lungă durată faţă de aderarea la Alianţă, în urma temerilor create de rusă. invazia Ucrainei. „Mă voi asigura că există un sprijin parlamentar larg pentru cererea de aderare a Suediei şi apoi vom lua o decizie la nivel guvernamental”, a declarat ieri Andersson, într-o conferinţă de presă preluată de The Guardian. „Suedia are nevoie de garanţii pentru securitate care decurge din intrarea în NATO. Dacă ar fi să rămânem singura ţară din regiune în afara NATO, am fi într-o poziţie foarte vulnerabilă”.

UPDATE 09:40 Forţele aeriene ucrainene: 11 ţinte aeriene ruseşti distruse

Centrul de presă al Forţelor Aeriene Ucrainene a declarat că rachetele antiaeriene au doborât două rachete de croazieră, trei UAV-uri Orlan-10 şi un elicopter Ka-52. Apărarea aeriană ucraineană a doborât şi un elicopter Mi-28 şi patru UAV-uri Orlan-10. Forţele aeriene spun că operaţiunile au împiedicat trecerea unui râu de către forţele ruse peste râul Inhulets, situat în centrul-estul Ucrainei.

UPDATE 09:30 Zelenski vorbeşte astăzi la 65 de universităţi din SUA şi Canada

Preşedintele ucrainean va vorbi astăzi pe video studenţilor marilor universităţi americane. El însuşi a spus-o într-un mesaj video, citat de Ukrinform. „O sarcină care devine mai importantă cu cât războiul durează mai mult: să păstrăm atenţia maximă a lumii asupra noastră, asupra Ucrainei. Informaţiile despre nevoile noastre ar trebui să fie în ştirile tuturor ţărilor care sunt importante pentru noi. Pentru a avea mai multe informaţii şi sprijin politic pentru Ucraina, luni (azi) voi comunica cu studenţi de la universităţi americane de top: 63 de universităţi din SUA şi două universităţi canadiene, care reunesc sute de mii de studenţi, experţi şi cercetători. Vocea lor ne va întări cu siguranţă capacităţile”, a spus şeful statului ucrainean, adăugând că va răspunde la orice întrebări pe care publicul va dori să i le adreseze.

UPDATE 09:00 La Severodoneţk bombe pe un spital, 9 răniţi

Forţele ruse au tras în spitalul din Severodoneţk: şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serhii Haidai, dezvăluie. Potrivit lui Haidai, 9 civili au fost răniţi şi au primit îngrijiri medicale la spital, care a continuat să funcţioneze în timpul bombardamentului. Au fost 11 atacuri de artilerie la Severodoneţk în ultima zi: „Ruşii au bombardat case, o fabrică chimică, o şcoală şi un spital”, a conchis el.

UPDATE 08:50 Zelenski: negocieri pentru Azovskal, pentru ieşire militară

Volodimir Zelenski spune că sunt în desfăşurare negocieri pentru a scoate oamenii din Mariupol, inclusiv luptătorii ucraineni baricadaţi în uzina de oţel Azovstal. Preşedintele Ucrainei a anunţat-o într-un mesaj video: „Continuăm negocieri foarte dificile şi delicate pentru a ne salva oamenii de la Mariupol, de la Azovstal. Ne ocupăm de asta în fiecare zi. Şi principalul este că acordurile sunt respectate”.

UPDATE 08:30 Zelenski: armata rusă se va retrage

„Toată această brutalitate a ocupanţilor, pe care Ucraina o trăieşte în fiecare zi, nu va duce decât la faptul că soldaţii ruşi care supravieţuiesc vor aduce acest rău înapoi în Rusia. Îl vor lua, pentru că se vor retrage”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ultimul său mesaj video. Aşa se va încheia toată activitatea febrilă a armatei ruse, pe care o vedem acum. Şi sunt recunoscător tuturor ucrainenilor care se apropie de acest moment”.

UPDATE 08:20 Zelenski: ruşii se pregătesc pentru un nou atac în Donbass

Ucraina se pregăteşte „pentru noi încercări ale Rusiei de a ataca Donbasul, de a-şi consolida poziţiile în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască că sunt în criză şi că aşa-zisa lor operaţiune specială a eşuat deja. Oamenii îi vor împinge pe invadatori la recunoaşterea deplină a realităţii”, a declarat într-un mesaj preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vorbind despre zonele ocupate în prezent de ruşi, preşedintele a spus că „şederea lor este temporară. Va mai fi steagul ucrainean, legea ucraineană, viaţa ucraineană”.

UPDATE 08:10 Kadîrov: Erdogan nu trebuie să ajute oponenţii islamului în evacuare

Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a îndemnat pe preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan să nu contribuie la evacuarea de la Azovstal. „Dacă musulmanii ruşi au fost surprinşi de vestea că dronele Bayraktar au fost furnizate Ucrainei de către o ţară musulmană, imaginaţi-vă cum ar putea reacţiona dacă Turcia ar fi pregătită să ajute la evacuarea unor grupuri de islamişti”, a spus Kadîrov.

UPDATE 08:00 Ruşii au pierderi mari pe front

UPDATE 07:00 Putin ar fi fost operat de cancer

UPDATE 06:00

  • ONU: 9 din 10 ucraineni vor rămâne în urma pragului de sărăcie dacă războiul din Ucraina se prelungeşte.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, în discursul său zilnic, că se va adresa participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, în data de 23 mai.

 

UPDATE 05:00

  • Germania intenţionează să renunţe complet la petrolul rusesc până la sfârşitul anului. 
  • Alertă de bombardamente aeriene în regiunile Harkov şi Doneţk, Voznesensk şi Arbuzynsk. 

 

UPDATE  02:00

  • Andriy Moskalenko, primul viceprimar al oraşului Lviv , raportează că un atac cibernetic asupra site-ului consiliului oraşului Lviv în acest weekend a dus la furtul de date.
  • Ocupanţii ruşi distrug un pod în regiunea Sumy, temându-se de un posibil contraatac al forţelor ucrainene.
  • Ruşii au tras două rachete asupra podului de peste râul Kleven. 

 

 

UPDATE 01:00

  • Câteva explozii au avut loc la Kiev. 
  • Comandamentul forţelor aeriene ucrainene a raportat că Ucraina a doborât 11 ţinte aeriene ruseşti : două elicoptere, şapte UAV-uri Orlan-10 şi două rachete de croazieră.

 

Ora 00:00

  • Orchestra Kalush va scoate la licitaţie trofeul de la  Eurovision pentru a strânge fonduri. Banii vor fi donaţi pentru armata ucraineană
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici