Reacţii internaţionale la ultimele evoluţii ale crizei din Crimeea

Mai multe capitale occidentale, dar şi NATO, şi-au exprimat, joi, îngrijorarea legată de situaţia din peninsula ucraineană Crimeea, unde persoane înarmate au preluat controlul unor clădiri oficiale, în timp ce în vestul Rusiei au fost organizate o serie de exerciţii militare.

566 afișări
Imaginea articolului Reacţii internaţionale la ultimele evoluţii ale crizei din Crimeea

Reacţii internaţionale la ultimele evoluţii ale crizei din Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Londra consideră că mişcările militare ruse "nu ajută" la detensionarea situaţiei din Ucraina

Ministerul britanic al Afacerilor Externe s-a declarat, joi, "foarte îngrijorat" de situaţia din Crimeea şi a considerat că manevrele militare ruseşti "nu ajută" "într-un moment în care toate părţile (...) ar trebui să lucreze pentru a dezamorsa tensiunile", relatează AFP.

"Am luat act de anunţul ministrului rus al Apărării cu privire la desfăşurarea unor exerciţii militare în districtele militare din vestul şi centrul Rusiei", a anunţat ministerul într-un comunicat.

"Nu vedem acest lucru ca fiind o acţiune utilă într-un moment în care toate părţile, indiferent că sunt naţionale sau internaţionale, ar trebui să lucreze pentru dezamorsarea tensiunilor", a adăugat el.

"Instabilitatea în Ucraina nu este în interesul nimănui", a apreciat el.

Rusia a anunţat miercuri că a pus "în stare de alertă" unele dintre trupele sale, dintre care cele situate de-a lungul frontierei sale cu Ucraina. Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat Moscova că orice intervenţie militară "ar fi o eroare gravă".

Rusia a decis, de asemenea, să consolideze protecţia flotei sale la Marea Neagră - cu sediul în Crimeea - şi a ordonat o inspecţie surpriză a trupelor din districtele militare din Vest, în apropiere de Ucraina, şi Centru, pentru a verifica aptitudinea lor de luptă. Operaţiunea, care va mobiliza 150.000 de persoane, va dura până la 3 martie.

"Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia din Crimeea (...) şi urmărim îndeaproape situaţia", a afirmat ministerul britanic.

Câteva sute de persoane înarmate au ocupat joi sediul Parlamentului şi Guvernului din Crimeea, peninsulă rusofonă din sudul Ucrainei, în timp ce la Kiev, Parlamentul urmează să confirme noul Guvern.

"Le cerem tuturor părţilor, din interiorul şi exteriorul Ucrainei, să fie reţinute şi să evite acţiunile sau o retorică ce ar putea inflama şi mai mult spiritele sau afecta suveranitatea Ucrainei într-un fel sau altul", a precizat Foreign Office.

Ministerul a precizat, de asemenea, că ministrul de Externe, William Hague, şi omologul său rus Serghei Lavrov s-au înţeles luni asupra principiului că "poporul ucrainean este cel care trebuie să îşi aleagă propriul viitor, să îşi garanteze suveranitatea şi integritatea teritorială".

Varşovia avertizează cu privire la "un joc periculos" în Crimeea

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a avertizat joi cu privire la "un joc foarte periculos" în Crimeea, unde persoane înarmate, proruse, au preluat controlul asupra unor clădiri oficiale, relatează AFP.

"Urmărim cursul evenimentelor din Crimeea cu o mare atenţie şi o mare preocupare. Persoane înarmate au ocupat sedii ale Guvernului la Simferopol. Este o acţiune radicală", a declarat el, citat de agenţia PAP.

"Îi avertizez pe autorii (acţiunii) şi pe cei care fac posibilă (această acţiune) că în acest fel încep conflictele regionale. Este un joc foarte periculos", a insistat şeful diplomaţiei poloneze.

Sikorski, foarte angajat în soluţionarea crizei din Ucraina, a apreciat miercuri că împărţirea Ucrainei între estul rusofil şi vestul ucrainofon este "un scenariu catastrofic, imaginabil, dar absolut deloc de dorit".

El a amintit că, în virtutea Memorandumului de la Budapesta, semnat în 1994, Rusia, alături de Statele Unite şi Marea Britanie s-au oferit garante ale "independenţei, suveranităţii şi frontierelor existente ale Ucrainei".

La rândul său, preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a avertizat joi Flota rusă a Mării Negre împotriva oricărei "agresiuni militare".

NATO cere Rusiei să evite o escaladare a situaţiei în Crimeea

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut joi Rusiei să evite "orice acţiune care ar putea provoca o escaladare" a situaţiei în Crimeea, relatează AFP.

"Sunt îngrijorat de evoluţiile din Crimeea. Cer Rusiei să nu întreprindă nimic care să poată provoca o escaladare a tensiunii sau să provoace neînţelegeri", a declarat Rasmussen pe contul său de Twitter.

Rasmussen s-a exprimat în a doua zi a unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cadrul alianţei, cărora li s-au alăturat joi reprezentanţi din circa 50 de ţări partenere ale NATO în Afganistan.

O întâlnire între miniştrii NATO şi reprezentanţi ai Ucrainei, la iniţiativa Kievului, a fost adăugată pe ordinea de zi şi ar urma să înceapă la ora 12.00 (13.00 ora României).

O Ucraină "suverană şi stabilă" şi "ferm anagajată în favoarea democraţiei" constituie un "element cheie" al securităţii în zona euro-atlantică, au afirmat miercuri miniştrii Apărării din cadrul NATO.

Ucraina l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri rus, Andrei Vorobiev, pentru a-i aminti că Rusia este garanta integrităţii sale teritoriale, a anunţat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe într-un comunicat.

NATO a semnat în 1997 un parteneriat cu Ucraina, care participă în special la misiunea ISAF a alianţei în Afganistan.

Washingtonul, cel mai important membru al Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat miercuri că orice intervenţie militară ar fi o "eroare gravă".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici