Reacţiile comunităţii internaţionale după asasinarea jurnalistului japonez de către gruparea Stat Islamic

Gruparea Stat Islamic (SI) a afirmat sâmbătă că a executat un ostatic japonez răpit în Siria, al doilea într-o săptămână, un act calificat "nedemn" de Tokyo şi condamnat ferm de comunitatea internaţională începând cu Washington, Paris şi Londra.

1152 afișări
Imaginea articolului Reacţiile comunităţii internaţionale după asasinarea jurnalistului japonez de către gruparea Stat Islamic

Reacţiile comunităţii internaţionale după asasinarea jurnalistului japonez de către gruparea Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Japonia a promis duminică să nu cedeze în faţa terorismului, după difuzarea unei înregistrări atribuite SI care anunţat decapitarea unui al doilea cetăţean japonez.

"Suntem scandalizaţi şi condamnăm (acest act) cu cea mai mare fermitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yoshihide Suga.

"Este un act de terorism nedemn împotriva căruia sunt foarte furios", a adăugat premierul japonez Shinzo Abe, vizibil emoţionat.

"Nu le-o vom ierta niciodată teroriştilor", a continuat el. "Japonia este foarte hotărâtă să îşi asume resonsabilitatea împreună cu comunitatea internaţională pentru a combate terorismul" şi pentru ca cei responsabili "să fie aduşi în faţa justiţiei".

Abe a adresat condoleanţe rudelor ostaticului şi a deplâns că eforturile Guvernului nu au permis salvarea lui.

"Nu am cuvinte pentru a exprima durerea pe care trebuie să o resimtă familia, Guvernul a făcut tot posibilul pentru a gestiona această criză, este foarte regretabil", a recunoscut premierul.

"Kenji a plecat. Nu pot găsi cuvintele în faţa acestei triste morţi", a reacţionat mama victimei, Junko Ishido, în faţa camerelor de luat vederi.

"Credeam că poate se va întoarce. Dar acest anunţ a venit ... Aş fi vrut ca el să se întoarcă viu, dar acum acest lucru nu se mai poate", a continuat ea.

Iordania a "condamnat vehement executarea unui al doilea ostatic japonez de către SI" şi s-a declarat "hotărâtă să facă totul" pentru a salva viaţa pilotului său ţinut ostatic de gruparea jihadistă.

Totodată, nu au întârziat să apară nici reacţiile din partea comunităţii internaţionale. Astfel, preşedintele american Barack Obama a condamnat o "crimă odioasă". "Statele Unite condamnă uciderea odioasă a cetăţeanului şi jurnalistului japonez Kenji Goto de către gruparea teroristă SI", a declarat el într-un comunicat.

"Suntem solidari, astăzi, cu premierul (Shinzo) Abe şi cu poporul japonez în denunţarea acestui act barbar", a adăugat preşedintele american.

Franţa, prin vocea preşedintelui François Hollande, şi-a exprimat solidaritatea cu Japonia, denunţând o "crimă brutală".

Preşedintele "condamnă cu cea mai mare fermitate uciderea brutală a cetăţeanului japonez Kenji Goto de către Daesh", a anunţat Palatul Elysée într-un comunicat.

"Franţa este solidară cu Japonia în această nouă încercare", a adăugat şeful statului.

Marea Britanie a calificat actul drept "monstruos". "Condamn ferm ceea ce pare a fi uciderea detestabilă şi monstruosă a lui Kenji Goto", a scris premierul David Cameron într-un comunicat.

"Ne aminteşte o dată în plus că SI este încarnarea răului, fără pic de respect pentru viaţa umană", a adăugat el.

Japonia "are dreptate să nu se încline în faţa terorismului", a continuat el. Marea Britanie a avut un schimb de informaţii cu Japonia în privinţa gestionării luării de ostatici, au anunţat oficialii britanici săptămâna trecută.

Şeful diplomaţiei britanice Philip Hammond, care se află în Australia pentru o întâlnire anuală pe teme de apărare cu omologul său astralian Julie Bishop, a denunţat uciderea jurnalistului japonez. El a afirmat că aliaţii sunt hotărâţi să combată "provocarea tot mai mare a islamismului extemist care încearcă să şteargă fundamentele statelor naţiune".

"Vreau să prezint condoleanţele cele mai sincere ale Australiei pentru poporul şi Guvernul Japoniei", a declarat, la rândul său, Bishop. "Comportamentul depravat care a condus la asasinarea a doi cetăţeni japonezi reprezintă o atrocitate incredibilă şi suntem uniţi în hotărârea noastră de a lupta împotriva terorismului sub orice formă", a adăugat ea.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat "în termenii cei mai energici asasinarea barbară a lui Kenji Goto, care subliniază violenţa pe care mulţi au suportat-o în Irak şi Siria". El a cerut din nou "eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor deţinuţi de Daesh (SI) şi alte grupări".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici