Realitatea dură din spatele imaginilor spectaculoase cu râuri „de aur” din Pădurea Amazoniană

  • O fotografie surprinsă de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) confirmă zicala „Nu tot ce străluceşte este aur”.
  • În fotografie par a fi râuri „de aur” care străbat pădurea tropicală amazoniană din statul Madre de Dios din estul Peru.
  • Acestea sunt, de fapt, prospecţiuni, probabil lăsate de mineri independenţi, potrivit Observatorului Pământului al NASA, care a publicat fotografia făcută de unul dintre astronauţii săi.
  • Imaginea prezintă râul Inambari şi o serie de gropi înconjurate de zone defrişate.
2443 afișări
Imaginea articolului Realitatea dură din spatele imaginilor spectaculoase cu râuri „de aur” din Pădurea Amazoniană

NASA a făcut publică o imagine spectaculoasă cu râuri „de aur” din Amazon. Care este istoria lor

Aceste gropi nu sunt vizibile în mod normal, însă Staţia Spaţială Internaţională a surorins imaginea datorită luminii solare reflectate, potrivit CNN.

Exploatarea independentă de aur susţine zeci de mii de oameni în regiunea Madre de Dios, făcând-o una dintre cele mai mari industrii miniere neînregistrate din lume, potrivit NASA.

Mineritul este, de asemenea, motivul esenţial al defrişărilor din regiune, iar mercurul folosit pentru extragerea aurului poluează căile navigabile, a adăugat agenţia.

Exploatarea aurului în regiune s-a extins de când a fost inaugurată Autostrada Interoceanică de Sud, în 2011, care uşurat accesul în zonă. Singura conexiune rutieră dintre Brazilia şi Peru a fost menită să stimuleze comerţul şi turismul, dar „defrişările ar putea fi rezultatul apariţiei autostrăzii”, a spus NASA.

Fotografia, publicată la începutul acestei luni, a fost făcută pe 24 decembrie.

Madre de Dios este o porţiune a Amazonului, de mărimea Carolinei de Sud, unde trăiesc maimuţe, jaguari şi fluturi. Dar, în timp ce unele părţi ale Madre de Dios, cum ar fi Rezervaţia Naţională Tambopata, sunt protejate împotriva exploatării miniere, sute de kilometri pătraţi de pădure tropicală din zonă au fost transformate într-un pustiu fără arbori.

Studiile arată că nivelurile record de exploatare a aurului distrug unul dintre cele mai biodiverse locuri de pe Pământ.

În ianuarie 2019, un studiu ştiinţific a constatat că defrişările miniere de aur au distrus aproximativ 9.000 de hectare din Pădurea Amazoniană Peru în 2018, potrivit grupului de monitorizare a proiectului Amazonului Andin, cunoscut sub numele de MAAP. Acesta este cel mai mare total anual înregistrat, datând din 1985, pe baza cercetărilor efectuate de Centrul pentru Inovare Ştiinţifică Amazoniană al Universităţii Wake Forest.

Acest lucru înseamnă că, în doi ani, extracţia aurului a decimat echivalentul a peste 34.000 de terenuri de fotbal american din Pădurea Amazoniană Peru, conform analizei MAAP.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici