Recep Erdogan a anunţat că un elicopter militar turc a fost doborât în cadrul operaţiunii din Siria: Am pierdut un elicopter, dar atacatorii vor plăti un preţ mult mai mare

Un elicopter militar turc a fost doborât, sâmbătă, în cadrul operaţiunii din regiunea siriană Afrin, a anunţat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a avertizat că atacatorii vor fi traşi la răspundere, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

1489 afișări
Imaginea articolului Recep Erdogan a anunţat că un elicopter militar turc a fost doborât în cadrul operaţiunii din Siria: Am pierdut un elicopter, dar atacatorii vor plăti un preţ mult mai mare

Un elicopter militar turc a fost doborât în cadrul operaţiunii din Siria, a anunţat Recep Erdogan: Am pierdut un elicopter, dar atacatorii vor plăti un preţ mult mai mare

În cadrul unei întruniri a formaţiunii de guvernământ Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Erdogan a precizat că astfel de pierderi sunt aşteptate pe durata unui conflict.

"Puţin mai devreme, unul dintre elicopterele noastre a fost doborât. Am pierdut un elicopter, dar atacatorii vor plăti un preţ mult mai mare. Ieri am distrus destul de multe depozite de rachete, astfel că ei [Unităţile Populare de Protecţie (YPG)] sunt extrem de furioşi", a spus preşedintele Turciei.

Ulterior, premierul turc Binali Yildirim a anunţat că elicopterul T129 ATAK a fost doborât în provincia Hatay, în apropiere de graniţa cu Siria, iar doi militari au fost ucişi.

Forţele Democrate Siriene (SDF), aliate cu SUA pentru a lupta împotriva organizaţiei Stat Islamic, dar care includ şi insurgenţi kurzi din gruparea YPG, au revendicat doborârea elicopterului turc, susţinând că deţin un material video în acest sens.

La 20 ianuarie, Turcia a declanşat operaţiunea militară terestră "Ramura de măslin" asupra poziţiilor ocupate de gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) în regiunea siriană Afrin. Regimul de la Ankara consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Potrivit unui comunicat al Statului Major, armata turcă a lansat atacuri aeriene şi terestre "în baza legislaţiei internaţionale, a articolului 51 din Carta Naţiunilor Unite şi respectând integritatea teritorială a Siriei", iar "operaţiunea vizează terorişti şi adăposturile, poziţiile, armele şi echipamentele lor, fiind luate măsuri de precauţie pentru a proteja civilii nevinovaţi".

Regimul de la Ankara susţine că oraşele Kilis şi Hatay aflate de-a lungul graniţei cu Siria sunt în raza de acţiune a grupării YPG/PYD. Gruparea kurdă ar depinde de provincia Afrin pentru a crea conexiuni către Marea Mediterană din nord-vestul Siriei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici