Recep Erdogan acuză SUA că au încercat să păcălească Turcia în privinţa operaţiunilor din Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Statele Unite că au încercat să păcălească Turcia în privinţa implicării în conflictul din Siria, prin faptul că au susţinut cu armament miliţiile kurde, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

3163 afișări
Imaginea articolului Recep Erdogan acuză SUA că au încercat să păcălească Turcia în privinţa operaţiunilor din Siria

Recep Erdogan acuză SUA că au încercat să păcălească Turcia în privinţa operaţiunilor din Siria

"Dacă suntem parteneri strategici, va trebui să ne respectaţi şi să acţionaţi în concordanţă cu noi. Voi [SUA] aţi încercat să ne păcăliţi. Aţi trimis 5.000 de camioane cu arme în Siria. Aţi trimis peste 2.000 de camioane cu muniţie acolo. Noi am vrut să cumpărăm arme de la voi, dar aţi refuzat; în schimb aţi oferit gratis arme şi muniţie către organizaţii teroriste. Ce fel de parteneriat strategic este acesta? Purtătorul de cuvânt al Statelor Unite a spus <Suntem îngrijoraţi de situaţia din Afrin>. Unde eraţi atunci când v-am transmis îngrijorările noastre? Unde eraţi când am spus <Haideţi să eliminăm organizaţia teroristă de acolo>?", a spus Erdogan într-un discurs susţinut la Ankara, în cadrul unei întruniri a formaţiunii de guvernământ Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP).

Preşedintele Turciei a mai precizat că operaţiunea militară din regiunea siriană Afrin vor continua "o perioadă", pentru eliberarea completă de terorişti. Erdogan a adăugat că 46 de militari turci şi 269 de luptători ai opoziţiei siriene au fost ucişi în cadrul ofensivei care durează de opt săptămâni.

La 20 ianuarie, Turcia a declanşat operaţiunea militară terestră "Ramura de măslin" asupra poziţiilor ocupate de gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) în regiunea siriană Afrin. Regimul de la Ankara consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), structură catalogată drept teroristă de Turcia, SUA şi UE.

Administraţia Donald Trump a anunţat un plan de creare a unei "forţe pentru protecţia frontierelor" în scopul apărării teritoriilor din nordul Siriei aflate sub controlul grupurilor insurgente kurde, susţinute de Statele Unite în campania împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici