Recep Tayyip Erdogan acuză Bulgaria că pune presiune asupra etnicilor turci

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc, a criticat Bulgaria pentru presiunea pe care o pune asupra turcilor expatriaţi înaintea alegerilor parlamentare bulgare, în mijlocul escaladării tensiunilor dintre cele două state vecine, informează Reuters.

998 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan acuză Bulgaria că pune presiune asupra etnicilor turci

Recep Tayyip Erdogan acuză Bulgaria că pune presiune asupra etnicilor turci (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Duminică vor avea loc în Bulgaria alegerile parlamentare.

Săptămâna trecută, Guvernul provizoriu a convocat un delegat turc la Sofia şi a rechemat ambasadorul bulgar din Turcia pentru consultaţii.

Premierul bulgar Ognyan Gerdzhikov a declarat că aceste măsuri au fost luate ”pentru a preveni orice încercări din partea Turciei de a influenţa alegerile”.

Bulgaria a expulzat de asemenea un cetăţean turc şi a interzis intrarea altor doi în ţară, după ce s-a raportat că ministerul turc ar fi făcut campanie în favoarea partidului DOST, ce-i reprezintă pe turcii bulgari, cea mai mare minoritate etnică din statul bulgar.

”Fac apel la Bulgaria, la rudele şi fraţii noştri de acolo. Ne supără foarte tare să vedem şi să auzim despre presiunea care se exercită acolo”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Ankara.

Se estimează că mai mult de jumătate din populaţia de 7,2 milioane de bulgari este reprezentată de etnicii turci.

Peste 400.000 de bulgari trăiesc de asemenea în Turcia, majoritatea fiind turci bulgari, descendenţi ai celor ce s-au stabilit în Balcani în Imperiul Otoman.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici