Recep Tayyip Erdogan avertizează că ar putea EXPULZA ambasadori străini: "Nu suntem obligaţi să vă păstrăm în ţara noastră"

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat, sâmbătă, că ar putea expulza unii ambasadori străini, autori ai "unor provocări", pe fondul tensiunilor provocate de un scandal de corupţie fără precedent.

6865 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan avertizează că ar putea EXPULZA ambasadori străini: "Nu suntem obligaţi să vă păstrăm în ţara noastră"

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Unii ambasadori s-au implicat în acţiuni de provocare", a declarat el în remarcile făcute în oraşul Samsun, pe malul Mării Negre, şi transmise de televiziuni. "Nu suntem obligaţi să vă păstrăm în ţara noastră", a declarat şeful Guvernului.

Declaraţiile lui Erdogan par o avertizare voalată la adresa ambasadorului american Francis Ricciardone care, potrivit unor mass-media proguvernamentale, le-ar fi spus reprezentanţilor Uniunii Europene că Washingtonul a cerut băncii publice Halkbank să taie toate legăturile cu Iranul din cauza sancţiunilor.

Directorul general al Halkbank, Suleyman Aslan, face parte dintre persoanele vizate de o anchetă de corupţie în care sunt urmăriţi şi fiii a doi miniştri şi care afectează Guvernul lui Erdogan, aflat la putere din 2002.

Aslan a fost acuzat că a acceptat mită. Poliţia a confiscat 2,5 milioane de dolari bani lichizi ascunşi în cutii de pantofi la domiciliul său, a anunţat presa turcă săptămâna trecută, citând surse judiciare.

Halkbank este criticată în Statele Unite pentru că a făcut tranzacţii ilegale cu Iranul, dar banca a dezminţit aceste acuzaţii.

"Am cerut Halkbank să întrerupă relaţiile cu Iranul. Nu ne-au ascultat. Asistăm la prăbuşirea unui imperiu", le-ar fi spus Ricciardone ambasadorilor UE, potrivit mai multor ziare.

Dar Ricciardone a dezminţit, sâmbătă, aceste informaţii de presă ca fiind "acuzaţii fără fundament" pe contul său de Twitter în limba turcă.

"Nimeni nu ar trebui să compromită relaţiile SUA-Turcia pe baza unor acuzaţii fără fundament", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici