Recep Tayyip Erdogan, comparat cu Nicolae Ceauşescu după ce şi-a construit Palatul Alb - VIDEO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost comparat de opoziţie cu fostul dictator român Nicolae Ceauşescu, după ce şi-a construit noul palat prezidenţial, ale cărui costuri sunt estimate la 615 milioane de dolari, relatează publicaţia Hurriyet, în ediţia online.

1402 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan, comparat cu Nicolae Ceauşescu după ce şi-a construit Palatul Alb - VIDEO

Recep Tayyip Erdogan, comparat cu Nicolae Ceauşescu după ce şi-a construit Palatul Alb

Construirea palatului a provocat divergenţe între deputaţii din Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare în Turcia, şi formaţiunile din opoziţie.

"Construcţia este o replică a palatului pe care Ceauşescu l-a construit la Bucureşti, dar în care nu a locuit nici măcar o singură zi. Este o replică atât în ceea ce priveşte mărimea, cât şi în privinţa mentalităţii", a declarat deputatul Izzet Cetin, membru al principalului partid de opoziţie - Partidul Republican al Poporului (CHP).

Potrivit lui Cetin, construcţia palatului a început când Erdogan era prim-ministru şi acolo trebuia să fie reşedinţa premierului, dar după candidatura acestuia la preşedinţie, destinaţia complexului a fost schimbată. "Acest om a construit complexul pentru premier şi ar locui acolo chiar dacă ar fi în continuare prim-ministru", a mai declarat Cetin.

Complexul prezidenţial, care poartă numele Palatul Alb ("Ak Saray", în turcă), a fost construit pe o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi şi include o reşedinţă cu trei etaje pentru preşedinte şi familia sa.

În pofida criticilor, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a organizat deja primele întâlniri cu premierul Ahmet Davutoglu, şeful de Stat Major, generalul Necdet Ozel, şi cu subsecretarul Organizaţiei Naţionale de Informaţii (MIT) la noul palat prezidenţial.

Criticile cu privire la somptuoasa construcţie au luat amploare în condiţiile în care ministrul de Finanţe Mehmet Simsek a anunţat, într-o dezbatere în Parlament cu privire la bugetul pentru 2015, că valoarea totală a proiectului este estimată la 615 milioane de dolari şi a adăugat că se are în vedere cumpărarea unui nou avion prezidenţial, pentru 185 de milioane de dolari. "Aproape 432,7 milioane de dolari au fost plătiţi până acum pentru construirea noului palat prezidenţial, iar suma de 135 de milioane de dolari va fi alocată pentru 2015", a declarat ministrul Simsek.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici