Recep Tayyip Erdogan face apel la formarea unui Guvern de coaliţie în Turcia

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut joi, la Ankara, prima declaraţie publică de la alegerile legislative de duminică, care au marcat un regres pentru fostul său partid islamo-conservator, AKP, lipsit, după 13 ani, de majoritatea absolută în Parlament, relatează Euronews.

147 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan face apel la formarea unui Guvern de coaliţie în Turcia

Recep Tayyip Erdogan face apel la formarea unui Guvern de coaliţie în Turcia (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Şeful statului turc a făcut apel către partidele care au intrat în Parlament să ajungă la o înţelegere, în vederea depăşirii impasului politic.

"Toată lumea trebuie să îşi lase egoul la o parte şi să formeze, cât mai repede posibil, un Guvern de coaliţie", a declarat Erdogan, insistând asupra necesităţii asigurării stabilităţii în ţară.

Alegeri legislative au avut loc duminică în Turcia.

Partidul islamo-conservator AKP a câştigat alegerile, dar a pierdut, după 13 ani, majoritatea absolută în Parlament.

AKP a obţinut 40,9% din voturi, adică 258 de mandate din cele 550 ale Parlamentului, fiind urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, dreapta), care au primit 25%, respectiv aproape 16% din sufragii, adică 132, respectiv 80 de mandate.

De asemenea, partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a reuşit să treacă pragul de 10% din sufragii stabilit pentru accederea în Parlament, obţinând 13% din voturi şi 80 de mandate.

În contextul impasului rezultat în urma alegerilor, Kemal Kilicdaroglu, liderul CHP, a pledat pentru organizarea de negocieri în vederea formării unei coaliţii, excluzând posibilitatea alegerilor anticipate. Liderul CHP s-a întîlnit deja cu preşedintele Erdogan.

În schimb, liderul HDP, Selahattin Demirtas, şi-a reiterat joi refuzul de a forma o alianţă cu islamo-conservatorii.

"În ceea ce priveşte o coaliţie cu AKP, rămânem pe aceeaşi linie pe care o urmăm. Nu vom lua în calcul alte opţiuni", a insistat Demirtas.

O alianţă AKP-MHP este aproape imposibilă, naţionaliştii opunându-se politicii islamo-conservatorilor de a continua procesul de reconciliere cu kurzii.

Guvernul Turciei a demisionat, marţi, conform procedurii aplicate după alegerile parlamentare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici