Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Donald Trump că nu şi-a respectat angajamentul privind mutarea miliţiilor kurde

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi că omologul său american, Donald Trump, nu şi-a respectat angajamentul asumat prin acordul cu Turcia, privind mutarea miliţiilor kurde, în contextul întâlnirii celor doi şefi de stat de săptămâna viitoare, relatează site-ul agenţiei Reuters.

397 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Donald Trump că nu şi-a respectat angajamentul privind mutarea miliţiilor kurde

Recep Tayyip Erdogan susţine că Donald Trump nu şi-a respectat angajamentul privind kurzii din Siria

Preşedintele Erdogan a lansat, în urmă cu o lună, o ofensivă împotriva kurzilor sirieni din apropierea graniţei cu Turcia. Washingtonul, prin delegaţii trimişi, şi-au asumat eliberarea regiunii din aproierea graniţei turco-siriană de prezenţa miliţiilor kurde YPG, în schimbul sistării atacurilor realizate de forţele turce.

Liderul de la Ankara se va întâlni, la Washington, pe 13 noiembrie, cu Donald Trump pentru a discuta măsura în care acordul dintre cele două state a fost implementat. „În timp ce noi avem aceste discuţii, cei care ne-au promis că trupele YPG se vor retrage de aici în 120 de ore, nu au realizat asta”, a declarat Erdogan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Unii oficiali turci au declarat, înaintea declaraţiei lui Erdogan, că preşedintele ar putea anula vizita la Washington în formă de protest faţă de decizia Camerei Reprezentanţilor de a recunoaşte crimele masive realizate de armata otomană împotriva armenilor, ca fiind acte de genocid.

Ulterior încheierii acordului dintre Ankara şi Washington, Erdogan a încheiat un acord similar şi cu Moscova, care prevede retragerea miliţiilor YPG la o distanţă mai mare de 30 de kilometri faţă de graniţa Siriei cu Turcia. Liderul turc susţine că nici acest acord nu a fost respectat, urmând să poarte discuţii şi cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Taguri:
turcia,
sua,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici