Record de apărători ai mediului omorâţi anul trecut, în Europa. În ce lumină e prezentată România

  • Se înregistrează un record de apărători ai mediului omorâţi anul trecut, în Europa.
  • România este prezentă în raport cu doi pădurari ucişi: Liviu Pop ucis în Maramureş şi Răducu Gorcioaia, ucis în Iaşi.
3900 afișări
Imaginea articolului Record de apărători ai mediului omorâţi anul trecut, în Europa. În ce lumină e prezentată România

Mediafax FOTO

Conform Agent Green, cel mai ridicat număr de protectori ai naturii asasinaţi în decursul unui singur an a fost consemnat de organizaţia Global Witness în 2019.

Global Witness publică miercuri raportul anual care prezintă cel mai ridicat număr de activişti de mediu si protectori ai naturii asasinaţi pe parcursul unui an, raportând 212 de oameni care şi-au pierdut viaţa pentru că şi-au apărat moşia şi s-au opus distrugerii naturii.

În medie, patru protectori ai naturii au fost omorâţi în fiecare săptămână de la crearea Tratatului pentru Climă de la Paris din Decembrie 2015. Însă cei mai mulţi sunt reduşi la tăcere prin atacuri violente, arestări, ameninţări cu moartea sau procese.

Peste jumătate dintre crimele raportate anul trecut s-au întâmplat în doar două ţări: Columbia (64) şi Filipine (în creştere de la 30 în 2018 la 43 în 2019). Global însă, numărul este cel mai probabil mult mai mare, deoarece foarte multe cazuri nu sunt consemnte niciodată.

Printre activiştii omorâţi în 2019 se numără şi Datu Kaylo Bontolan, din Filipine, după ce s-a opus mineritului ilegal în zona. Lider al tribului Manobo, a fost unul dintre indigenii ucişi în 2019, în timp ce îşi exercitau apărau ţinuturile lorancestrale în faţa celor nou veniţi să exploateze resursele lor naturale.

Mineritul a fost sectorul cu cele mai multe crime inregistrate la nivel global, cu 50 de cazuri în 2019, urmat de industria agro-chimică, în special în Asia, unde au avut loc 80% dintre atacurile din domeniu.

România nu lipseşte din raport, fiind menţionaţi pădurarii Liviu Pop, ucis în Maramureş, şi Răducu Gorcioaia, ucis în Iaşi.

Gabriel Păun, fondatorul Agent Green este prezentat drept activistul care a supravieţuit mai multor atacuri şi care nu a fost nici astăzi redus la tăcere, continund alături de Agent Green eforurile pentru a proteja ultimele păduri primare şi seculare care reprezintă cele mai importante rezervoare pentru biodiversitate şi instrumente pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Din păcate trăim într-o ţară unde statul este în mod consecvent duşmanul numărul 1 al mediului. Statul român nu i-a pedepsit nici astăzi pe cei care mi-au făcut rău, deşi autorii sunt cunoscuţi. Ba din contră încearcă să mă reducă la tăcere atât pe mine cât şi pe orice îndrăzneşte să apere natura şi deranjează suficient de tare. Pentru bieţii pădurari ucişi, nu există nici măcar suspecţi. Eu am ales să continui această luptă şi să dau Statul în judecată. Port alături de Agent Green peste 60 de procese împotriva autorităţilor române, iar plângerile la Comisia Europeană s-au transformat deja în infringement, autorităţile romne fiind astăzi la un singur pas de Curtea Europeană de Justiţie", a spus Gabriel Păun, fondatorul Agent Green.

Conform sursei citate, printre activiştii care încă lucrează sub ameninţare este şi Angelica Ortiz, una dintre figurile feminine proeminente Wayuu din La Guajira. Sub ameninţări, Angelica se opune de ani întregi celei mai mari mine de cărbuni din America Latină, făcând eforturi să protejeze dreptul la apă al comunităţilor care trăiesc în regiunile cele mai sărace ale Columbiei.

Rachel Cox, Campaigner la Global Witness spune că „Agricultura şi industria combustibililor fosili au fost în mod constant cele care au atras cele mai multe atacuri împotriva luptătorilor pentu natură. Acestea sunt de asemenea industriile care agravează schimbările climatice, prin defrişări şi emisii crescute de carbon. Multe dintre crimele de mediu şi abuzuri ale drepturilor omului din întreaga lume sunt motivate de exploatarea resurselor naturale, de corupţie în politică globală şi în sistemul economic. Activiştii de mediu şi protectorii naturii sunt oamenii care iau atitudine în această privinţa.
Dacă vrem realmente vrem să facem planuri pentru o revenire la normal cu mai mult verde, o viaţă mai sănătoasă şi care să aducă într-adevăr bunăstarea oamenilor, trebuie să rezolvăm cauzele atacurilor şi să urmăm direcţia dată de cei care vor să protejeze natura şi să înfrunte schimarile climatice".

Global Witness arată totodată şi modelul care s-a format în timp, al comunităţilor indigene atacate disproporţionat pentru că îşi apară drepturile şi teritoriile – în ciuda studiilor care arată că indigenii şi comunităţile locale gestionează pădurile care conţin echivalentul a cel puţîn 33 de ori cantitatea noastră anuală de emisii de carbon. În 2019, doar în Amaon au fost 33 de crime, reprezentand 90% dintre crimele din Brazilia.

Cifrele din 2019 arată de asemenea cum 1 din 10 cazuri din 2019 a fost o femeie. Femeile care protejează natura au de-a face cu ameninţări mai specifice, care includ campanii de denigrare cu accent pe viaţa de familie, conţinut explicit sexual sau sexist. Violenţa sexuală este de asemenea folosită adesea ca o tactică de a reduce la tăcere femeile, cele mai multe cazuri fiind neînregistrate.

În ciuda acestor ameninţări violente şi a criminalităţii, protectorii naturii din întreaga lume reuşesc să atingă victorii în 2019: testamentul rezilienţei, puterii şi determinării de care au dat dovadă protejându-şi drepturile, mediul şi climatul nostru global.

În Ecuador, tribul indigen Waorani a reuşit să prevină ca guvernul să liciteze teriroriul lor pentru exploatarea petrolului. În Indonesia, comunitatea indigenă Dayak Iban din centrul Borneo a asigurat deţinerea legală a 10 000 de hectare de teren, după o luptă care s-a întins pe mai multe zeci de ani.

De asemenea, într-un caz adus la Tribunalul Suprem al Regatelor Unite de către comunităţile afectate de exploatarea cuprului în minele din Zambia, judecătorul a decis că procesul se poate judeca în tribunalele din Anglia, lucru care ar avea implicaţii pentru companiile care eşuează să îşi ţină angajamentele publice către comunităţi şi mediu.

Defrişările sunt sectorul cu cea mai rapidă creştere în crime la nivel global din 2018, cu 85% mai multe atacuri înregistrate asupra activiştilor care s-au opus industriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici