Record istoric al evacuărilor din locuinţe în 2011 în Spania, din cauza crizei

Evacuarea proprietarilor sau a chiriaşilor supraîndatoraţi a cunoscut un "record istoric în 2011" în Spania, în creştere cu 21,2 la sută în raport cu 2010, au anunţat vineri autorităţile judiciare. Aceste date se referă la chiriaşi şi proprietari de apartamente sau spaţii comerciale care nu şi-au plătit chiria sau creditul.

671 afișări
Imaginea articolului Record istoric al evacuărilor din locuinţe în 2011 în Spania, din cauza crizei

Record istoric al evacuărilor din locuinţe în 2011 în Spania, din cauza crizei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Evacuările au atins un maxim istoric în 2011: 58.241, cu o creştere de 21,8 la sută în raport cu 2010", arată Consiliul general al puterii judiciare (CGPJ) într-un comunicat.

El precizează totuşi că "al patrulea trimestru a înregistrat o uşoară încetinire (a creşterii, n.red.) în raport cu primele două trimestre", cu un progres în al patrulea trimestru de 15 la sută în raport cu aceeaşi perioadă a lui 2010.

Printre regiunile cele mai afectate figurează Valencia, cu 13.711 evacuări, urmată de Andalusia (9.864) şi Madrid (9.460). Cel mai puţin afectată este regiunea La Rioja, unde au avut loc 244 de evacuări.

Simbol al crizei în Spania de la prăbuşirea sectorului imobiliar în 2008 şi explozia şomajului, evacuarea proprietarilor supraîndatoraţi este din ce în ce mai contestată. Aceasta a devenit una dintre ţintele "indignaţilor", mişcare înfiinţată la jumătatea lui mai pentru a denunţa excesele capitalismului şi revenirea crizei.

În faţa multiplicării evacuărilor, Guvernul a înfiinţat un cod de bună purtare la care au aderat majoritatea băncilor spaniole şi care prevede măsuri pentru a evita ca mii de familii să rămână în stradă.

Ar trebui să fie protejate familiile a căror "locuinţă principală" este ameninţată, cele în care toţi membrii sunt în şomaj şi acelea a căror "rată ipotecară depăşeşte 60 la sută din venituri", potrivit Guvernului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici