Referendumul din Sudan s-a încheiat, după o săptămână de participare masivă

Cetăţenii din sudul Sudanului au votat masiv în cadrul referendumului privind independenţa acestei regiuni, care s-a încheiat sâmbătă seara, aşteptând în prezent rezultatele oficiale ale scrutinului pe care îl pregătesc de o jumătate de secol.

65 afișări
Imaginea articolului Referendumul din Sudan s-a încheiat, după o săptămână de participare masivă

Referendumul din Sudan s-a încheiat, după o săptămână de participare masivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Birourile de vot din Juba, capitala regiunii semiautonome din sudul Sudanului, s-au închis la ora 18.00 (17.00 ora României), aşa cum era prevăzut. Comisia electorală a anunţat simultan închiderea celorlalte birouri de vot, după care a început numărarea buletinelor.

Într-un birou de vot instalat într-o şcoală din Juba, persoanele responsabile cu numărarea voturilor deschideau cu precauţie fiecare buletin la lumina lanternelor, înainte de a anunţa votul şi a înmâna buletinul altor doi colegi, sub privirile observatorilor sudanezi şi internaţionali.

"Secesiune", "secesiune", "secesiune" ... În acest birou, peste 97 la sută dintre primele sute de buletine cereau independenţa.

La Khartoum, Congresul naţional, partidul preşedintelui sudanez Omar el-Bechir, a anunţat că va accepta rezultatul scrutinului, indiferent care va fi acesta.

"Referendumul s-a desfăşurat într-o atmosferă calmă, cu un mare grad de libertate şi echitate", a declarat Rabie Abdulatti, un oficial din cadrul partidului. "Este clar că partidul va accepta rezultatul indiferent care va fi acesta, unitate sau secesiune", a declarat el.

Într-un comunicat de la Bruxelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a salutat desfăşurarea "paşnică" a referendumului. "Populaţia sud-sudaneză s-a prezentat în număr mare pentru a-şi exercita, cu răbdare şi demnitate, dreptul la vot privind independenţa", a subliniat ea.

Cu o oră înainte de încheierea votului, un episcop din cadrul bisericii episcopale din Juba, Paul Yugusuk, a suflat în "ultima trompetă", un fel de vuvuzelă portocalie, acoperită cu steagul Sudanului de Sud.

"Este un semnal pentru a arăta că nu este numai sfârşitul votului, ci şi sfârşitul sclavagismului, opresiunii şi începutul libertăţii noastre", a declarat el.

Potrivit comisiei, peste 80 la sută dintre cele patru milioane de alegători înscrişi au participat la referendum.

"Este un rezultat excelent, conform tuturor normelor internaţionale. Am văzut mai multe alegeri în această ţară şi pot să spun că acest scrutin a fost cel mai paşnic, cel mai ordonat şi cel mai liniştit", a declarat Mohammed Ibrahim Khalil, preşedintele comisiei care se ocupă de referendum.

"Am observat un proces foarte ordonat, atât în nord, cât şi în sud", a declarat fostul preşedinte american Jimmy Carter, a cărui fundaţie a observat scrutinul.

Comisia privind referendumul a anunţat încă de joi o rată de participare de peste 60 la sută, pragul necesar pentru validarea scrutinului. Rezultatele preliminare ar putea fi anunţate în zilele următoare, iar rezultatele definitive sunt aşteptate în prima jumătate a lui februarie.

Dar triumful opţiunii secesioniste nu lasă loc de îndoială pentru populaţie, analişti şi observatori: singura întrebare este care va fi procentajul privind susţinerea independenţei.

În capitala sudaneză Khartoum, ambianţa nu era una de sărbătoare, sâmbătă, în perspectiva secesiunii celei mai mari ţări din Africa între nordul cu 32 de milioane de locuitori, în majoritate arabi musulmani, şi sudul cu aproximativ nouă milioane de persoane care se consideră "africane".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici