Referendumul din Turcia s-a desfăşurat în condiţii INECHITABILE - misiunea de observatori OSCE şi APCE

Referendumul din Turcia privind introducerea sistemului prezidenţial s-a desfăşurat în condiţii inechitabile şi nu s-a ridicat la nivelul standardelo Consiliului Europei, se afirmă într-un comunicat al misiunii de observatori din partea OSCE şi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

1476 afișări
Imaginea articolului Referendumul din Turcia s-a desfăşurat în condiţii INECHITABILE - misiunea de observatori OSCE şi APCE

Referendumul din Turcia s-a desfăşurat în condiţii INECHITABILE - misiunea de observatori OSCE şi APCE (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Observatorii şi-au exprimat temeri şi în legătură cu decizia autorităţii electorale turce de a permite numărarea buletinelor de vot neştampilate, informează site-ul Deutsche Welle.

"Schimbările târzii ale procedurilor de numărare au eliminat o garanţie importantă", a declarat europarlamentarul român Cezar Florin Preda, şeful delegaţiei APCE.

"În general, referendumul nu s-a ridicat la nivelul standardelor Consiliului Europei. Cadrul legal a fost inadecvat pentru desfăşurarea unui proces cu adevărat democratic", a completat Preda.

Referendumul s-a desfăşurat pe "un teren inegal", într-un mediu politic în care "libertăţile fundamentale pentru un proces cu adevărat democratic au fost curmate în condiţiile stării de urgenţă, şi cele două tabere nu au beneficiat oportunităţi egale pentru a-şi prezenta argumentele votanţilor", afirmă Tana de Zulueta, liderul observatorilor internaţionali din partea OSCE.

Campania din mass-media a fost dominată de susţinătorii instituirii sistemului prezidenţial, un factor, care alături de arestarea a numeroşi jurnalişti şi închiderea unor instituţii media, a "redus accesul votanţilor la o pluralitate de opinii", a mai notat De Zulueta.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici