Reforma migrării în Marea Britanie: David Cameron, hotărât să lupte împotriva tuturor celor care încearcă să blocheze noile măsuri

Premierul englez David Cameron a anunţat luni seara, la Ipswich, într-un discurs "major" despre migrare, propuneri de măsuri ce îl plasează "în coliziune" cu Bruxelles-ul, medici şi autorităţi locale, declarându-se hotărât să lupte împotriva celor ce încearcă să le blocheze.

1111 afișări
Imaginea articolului Reforma migrării în Marea Britanie: David Cameron, hotărât să lupte împotriva tuturor celor care încearcă să blocheze noile măsuri

David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am crezut întotdeauna în beneficiile migrării, dar am crezut întotdeauna că imigraţia trebuie să fie totodată controlată în mod adecvat. Fără un control adecvat, încrederea comunităţii este subminată, resursele sunt afectate, iar beneficiile pe care imigraţia le poate aduce sunt pierdute sau uitate", a declarat premierul britanic la Ipswich, citat de Daily Mail, subliniind că este hotărât să pună capăt reputaţiei Marii Britanii de ţară permisivă în acest domeniu.

Propunerile sale de a limita accesul imigranţilor la HNS (Sistemul Naţional britanic de Sănătate) şi locuinţe sociale au provocat reacţii dure din partea unor medici şi autorităţi locale. De asemenea, intenţia de a reduce ajutoarele pentru imigranţi din Europa a condus la avertismente privind o acţiune în justiţie din partea Bruxelles-ului.

Potrivit publicaţiei, Cameron a anunţat că este hotărât să lupte împotriva celor care - inclusiv la Bruxelles - încearcă să blocheze aceste reforme. Însă, în timp ce Downing Street depune eforturi să explice impactul acestor modificări, unii critici resping pachetul de măsuri drept "o perdea de fum" şi avertizează că nu va opri un val de imigranţi din România şi Bulgaria aşteptat anul viitor, după anularea restricţiilor ce le sunt impuse pe piaţa britanică a muncii.

Profesorul John Salt de la Migration Research Unit, în cadrul University College London, a declarat că multe dintre măsurile vizând reducerea comiterii unor abuzuri asupra sistemului sunt deja în vigoare, dar nu sunt aplicate. "Există unele lucruri (noi), dar per ansamblu este un pachet care încearcă mai degrabă să vizeze abuzurile decât să spună ceva nou despre imigraţie în sine", a declarat el, citat de Daily Mail.

Liderul partidului naţionalist şi eurosceptic UKIP Nigel Farage a apreciat că aceste măsuri propuse nu vor contribui cu nimic la oprirea valului de imigranţi. "Este o perdea de fum. Singura cale de stopare a imigraţiei din statele UE şi de prevenire a abuzurilor asupra sistemului britanic al bunăstării este ieşirea din UE", a subliniat el, citat de ziar.

Potrivit publicaţiei, se propune ca, începând de anul viitor, imigranţii din UE ce caută un loc de muncă să nu mai primească ajutoare după şase luni dacă nu vor dovedi că au căutat în mod activ un loc de muncă şi dacă au o "şansă reală" să găsească unul. De asemenea, în această primăvară urmează să fie introduse "criterii locale de rezidenţă" ce acordă prioritate localnicilor pe listele de aşteptare pentru locuinţe sociale, imigranţii fiind eligibili după doi ani.

Cameron a propus totodată o acţiune împotriva "turismului social", solicitând inclusiv vizitatorilor din afara UE să aibă asigurări de sănătate şi ordonând spitalelor să urmărească pacienţii străini în vederea încasării cheltuielilor. Ministrul Sănătăţii Jeremy Hunt a declarat în Parlament că Guvernul intenţionează să introducă plata pentru străini inclusiv în cazul consultărilor la medici generalişti.

Premierul a anunţat, de asemenea, că va căuta un acord la nivelul Europei vizând obligarea statelor membre să plătească pentru solicitanţii de ajutoare în alte state UE şi să limiteze valoarea ajutoarelor destinate copiilor trimise în străinătate.

Guvernul a întâmpinat dificultăţi în a estima câte persoane vor fi afectate de aceste propuneri, scrie Daily Mail, adăugând că datele furnizate de Ministerul Muncii şi Pensiilor sugerează că din cei 2,2 milioane de imigranţi din Europa de Est mai puţin de 13.000 primesc ajutor pentru căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, un reprezentant al Asociaţiei Medicale Britanice, dr. Richard Vautrey, a declarat, citat de publicaţie, că medicii se vor opune oricărei încercări de a-i obliga să colecteze plăţi de la pacienţi, iar Asociaţia Autorităţilor Locale şi-a exprimat "îngrijorarea" faţă de ideea ca miniştrii să modifice evaluări pe plan local ale nevoii de locuinţe.

Episcopul din Dudley David Walker a declarat, citat de Daily Mail, că "temerile cu privire la imigraţie sunt asemănătoare temerilor referitoare la infracţiuni. Ele au puţin în comun cu realitatea".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici