REGELE SPANIEI A ABDICAT. Prinţul Felipe va prelua tronul - VIDEO

Regele Spaniei Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, slăbit de multiple probleme cu sănătatea şi a cărui popularitate a fost afectată de scandaluri, va abdica şi-i va lăsa tronul fiului său, prinţul Felipe, a anunţat luni şeful Guvernului, Mariano Rajoy, luând ţara prin surprindere.

6898 afișări
Imaginea articolului REGELE SPANIEI A ABDICAT. Prinţul Felipe va prelua tronul - VIDEO

BREAKING NEWS: REGELE SPANIEI ABDICĂ, ANUNŢĂ RAJOY (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE - Regele Spaniei abdică pentru a impulsiona "reînnoirea" monarhiei

Regele Spaniei Juan Carlos a confirmat, într-un mesaj televizat transmis luni, că abdică în favoarea fiului lui, prinţul Felipe, pentru a impulsiona "reînnoirea" monarhiei, după anunţul surpriză făcut în cursul dimineţii de Guvern.

Vorbind despre setea "din noi pentru un elan de reînnoire, de depăşire, de corectare a greşelilor", monarhul în vârstă de 76 de ani a declarat că fiul său "are maturitatea, pregătirea şi simţul responsabilităţii necesare pentru a prelua cu toate garanţiile conducerea statului şi pentru a deschide o nouă etapă de speranţă în care vor fi aliate experienţa dobândită şi entuziasmul unei noi generaţii".   

TITLURILE ZILEI

Juan Carlos, care a urcat pe tron la moartea dictatorului Francisco Franco, în noiembrie 1975, şi-a construit popularitatea conducând tranziţia Spaniei către democraţie, însă finalul domniei sale a fost marcat de probleme de sănătate şi scandaluri.

"Regele mi-a părut convins că acesta este cel mai bun moment pentru a proceda, în deplină normalitate, la schimbarea şefiei statului şi transmiterea coroanei prinţului de Asturia", a afirmat Mariano Rajoy într-o declaraţie instituţională excepţională.

Înaintea acestei declaraţii, Casa Regală a publicat o scrisoare de abdicare, adresată şefului Guvernului.

"Cu scopul de a pune în aplicare procesul constituţional, ataşez documentul pe care-l citesc, semnez şi remit domnului şef al Guvernului, prin care-l informez asupra deciziei mele de a abdica de la Coroana Spaniei", scrie regele.

Mariano Rajoy a convocat "un Consiliu de Miniştri extraordinar" marţi. În vederea acestui proces de abdicare va fi "necesar să fie aprobată o lege organică", a subliniat el.

"Sper ca, într-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol să aprobe nominalizarea ca rege" a prinţului Felipe, a adăugat Rajoy, în contextul în care calendarul care va conduce la încoronarea lui Felipe nu este cunoscut încă.

Regele Juan Carlos "a fost cel mai mare promotor al democraţiei noastre". El este "cel mai bun simbol al vieţii noastre împreună în pace şi libertate", a adăugat premierul Rajoy.

- Simbolul democraţiei

La 23 februarie 1981, tânărul rege, purtând uniformă militară, le ordona, într-un mesaj televizat - care a rămas gravat în memoria spaniolilor - ofiţerilor pucişti din cadrul Gărzii Civile, care ocupau la acel moment sediul Parlamentului, să se întoarcă în cazărmi.

Dejucând această tentativă de lovitură de stat condusă de către locotenent-colonelul Antonio Tejero, cel pe care dictatorul Francisco Franco l-a desemnat, 1969, drept succesorul său, Juan Carlos se impunea, în acea zi, ca eroul tranziţiei democratice.

Încoronat la 22 noiembrie 1975, la vârsta de 37 de ani, la două zile de la moartea lui Franco, Juan Carlos va însoţi destinul unei Spanii scoase de sub dictatură pentru a se alătura cercului marilor democraţii europene.

Ani de zile, manierele simple şi naturale ale acestui şef de stat reputat ca apropiat de poporul său, ducând o viaţă privată discretă şi pasionat de sport - mai ales de iahting şi de schi - i-au adus afecţiunea spaniolilor.

În pofida faptului că este considerat o personalitate a democraţiei spaniole, popularitatea regelui Juan Carlos s-a prăbuşit sub scandaluri care i-au pătat ultimii ani de domnie.

Mai întâi scandalul judiciar care a afectat-o atât pe fiica sa cea mică, Cristina, în vârstă de 48 de ani, inculpată pentru fraudă fiscală şi spălare de bani, cât şi pe soţul ei, Iñaki Urdangarin, suspectat de corupţie.

Luxoasa partidă de vânătoare de elefanţi din primăvara lui 2012, în Botswana, care ar fi rămas secretă dacă regele nu ar fi fost repatriat de urgenţă după o căzătură, i-a şocat pe spanioli, afectaţi de criză.

Totul culminează cu problemele multiple de sănătate ale lui Juan Carlos, care a fost supus mai multor operaţii în ultimii ani.

Părând slăbit, clătinându-se în cârje, la începutul anului, el a afişat o stare de sănătate mai bună, în ultimele săptămâni, şi şi-a reluat agenda oficială.

Prezentat ca "un ambasador de lux pentru Spania", mulţumită unei agende încărcate şi relaţiilor bune cu numeroşi lideri internaţionali, regele a efectuat la jumătatea lui mai o vizită în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu oficiali saudiţi cu scopul de a favoriza relaţiile comerciale între cele două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici