Regimul iranian a fost ajutat de experţi străini în cadrul programului nuclear militar

Regimul iranian a reuşit să depăşească obstacolele tehnice pentru fabricarea unei bombe nucleare primind asistenţă din partea unor experţi străini, afirmă diplomaţi occidentali, conform unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

483 afișări
Imaginea articolului Regimul iranian a fost ajutat de experţi străini în cadrul programului nuclear militar

Regimul iranian a fost ajutat de experţi străini în cadrul programului nuclear militar (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Documentul furnizează noi detalii despre rolul jucat de un fost om de ştiinţă sovietic care le-a oferit iranienilor expertiză pentru fabricarea unor detonatoare de mare precizie. De asemenea, Pakistanul şi Coreea de Nord au ajutat Iranul să dezvolte un program nuclear militar, scrie Washington Post.

Potrivit unor diplomaţi occidentali, care citează informaţii secrete ale AIEA, există suspiciuni că Iranul a continuat cercetările în domeniul nuclear militar şi după 2003, când, potrivit experţilor ONU, ar fi trebuit să suspende aceste activităţi.

AIEA urmează să prezinte un raport în cursul acestei săptămâni despre eforturile Iranului de obţinere a tehnologiei nucleare sensibile. Mai multe state, în principal Israelul, au ameninţat cu atacuri împotriva instalaţiilor nucleare iraniene dacă Teheranul nu va pune capăt activităţilor actuale.

"Aşteptăm publicarea raportului şi vom vedea ce se va întâmpla", a declarat ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, subliniind că AIEA este supusă presiunilor politice din partea marilor puteri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici