Regimul ucrainean vrea să o "elimine fizic" pe Iulia Timoşenko, susţine partidul acesteia

Regimul ucrainean împiedică tratamentul medical al opozantei Iulia Timoşenko, care suferă de dureri de spate în închisoare, într-o tentativă de a o "elimina fizic", a acuzat joi partidul acesteia în Parlament.

850 afișări
Imaginea articolului Regimul ucrainean vrea să o "elimine fizic" pe Iulia Timoşenko, susţine partidul acesteia

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Decizia de a o trata pe fosta prim-ministru în închisoare şi nu într-o clinică specializată "dovedeşte intenţia de a o elimina fizic pe principala adversară a preşedintelui" Viktor Ianukovici, a declarat partidul într-o petiţie citită în faţa parlamentarilor de către deputatul Serghi Sobolev.

"Oficialii i-au propus Iuliei Timoşenko să i se facă o puncţie în măduva osoasă în închisoare. (...) A realiza o procedură neurochirurgicală atât de complicată într-o celulă de închisoare este inacceptabil şi se aseamănă mai mult cu o tentativă de omor", a adăugat acesta.

Avocaţii lui Timoşenko au afirmat că medici de la clinica berlineză Charite au examinat-o pe aceasta în februarie recomandând "spitalizarea" ei într-o "clinică în afara închisorii".

Administraţia penitenciarului susţine la rândul său că medicii germani şi colegii lor ucraineni i-au propus lui Timoşenko un program de tratament în închisoare şi aceasta a refuzat, insistând să fie tratată în clinica Charite.

Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, încarcerată din august anul trecut, a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care a fost şeful guvernului.

Vizată de o serie de alte anchete judiciare, Timoşenko, care a candidat la alegerile prezidenţiale din 2010 fără succes, denunţă aceste acuzaţii ca fiind o răzbunare personală a preşedintelui Ianukovici.

Acest caz a provocat o criză între Kiev şi Uniunea Europeană care îl consideră motivat politic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici