Regina Spaniei şi-a anulat vizita la Londra din cauza disputei asupra suveranităţii Gibraltarului

Regina Sofia a Spaniei a anulat o vizită la Londra, în timpul căreia trebuia să asiste la aniversarea de diamant a reginei Elizabeth a II-a Marii Britanii, din cauza dezacordurilor dintre Madrid şi Londra privind Gibraltarul, conform purtătorului de cuvânt al Casei Regale spaniole.

434 afișări
Imaginea articolului Regina Spaniei şi-a anulat vizita la Londra din cauza disputei asupra suveranităţii Gibraltarului

Regina Sofia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urmă cu o săptămână, Madridul a protestat faţă de Londra dun cauza unei vizite preconizate începând cu 11 până pe 13 iunie, în Gibraltar, a prinţului Edward şi a soţiei acestuia, Sophie Rhys-Jones.

Ministrul spaniol al Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Marii Britanii, Giles Paxman, "ruşinea extremă" resimţită de autorităţile spaniole, cauzată de această vizită, într-o enclavă britanică din sudul Spaniei, asupra căreia Madridul şi-a revendicat suveranitatea, conform unui comunicat oficial.

Aniversarea reginei Elizabeth a II-a marchează 60 de ani de la ascensiunea acesteia la tron.

Teritoriul Gibraltarului a fost cedat în 1713 de Spania în favoarea Marii Britanii, în urma Tratatului de la Utrecht. Madridul reclamă de mai mult timp returnarea acestui teritoriu sub suveranitatea sa, fapt pe care Londra refuză să îl facă, prezentând ca argument opoziţia populaţiei locale faţă de o asemenea măsură.

Ultima vizită în Gibraltar a unui membru a familiei regale britanice, a prinţesei Anne în 2009, a provocat aceeaşi reacţie din partea Madridului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici