Reîntoarcerea în Afganistan? Emmanuel Macron a vorbit despre o misiune europeană în ţara controlată acum de talibani

Mai multe ţări europene lucrează la deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, care să le permită ambasadorilor lor să se întoarcă în ţară, a declarat sâmbătă preşedintele francez Emmanuel Macron.

6457 afișări
Imaginea articolului Reîntoarcerea în Afganistan?  Emmanuel Macron a vorbit despre o misiune europeană în ţara controlată acum de talibani

Reîntoarcerea în Afganistan? Emmanuel Macron a vorbit despre o misiune europeană în ţara controlată acum de talibani

Statele Unite şi alte ţări occidentale şi-au închis ambasadele şi şi-au retras diplomaţii în momentul în care talibanii au capturat Kabul.

„Ne gândim la o organizaţie între mai multe ţări europene... o locaţie comună pentru mai mulţi europeni, care să permită ambasadorilor noştri să fie prezenţi”, a declarat Macron reporterilor la Doha înainte de a se îndrepta către Jeddah, în Arabia Saudită.

SUA şi statele europene sunt reticente în a recunoaşte oficial talibanii ca liderii ai Afganistanului, acuzându-i că nu respectă angajamentele de incluziune politică şi etnică.

„Acesta este un alt demers, nu este o recunoaştere politică sau un dialog politic cu talibani”, a spus Macron adăugând că este încă nevoie să fie rezolvate problemele de securitate.

Într-o declaraţie în urma discuţiilor cu talibanii în urmă cu o săptămână, Uniunea Europeană a sugerat că ar putea deschide o misiune în ţara în viitorul apropriat.

„Delegaţia UE a subliniat că posibilitatea de a stabili o prezenţă minimă la Kabul va depinde direct de situaţia de securitate, precum şi de deciziile autorităţilor de facto care să permită UE să asigure protecţie adecvată a personalului şi a spaţiilor sale”, a spus acesta.

Franţa a anunţat vineri separat că a efectuat o misiune de evacuare în Afganistan cu ajutorul Qatarului, scoţând peste 300 de persoane, majoritatea afgani, din ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici