Relaţii tensionate: China l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Beijing, după întâlnirea lui Heiko Maas cu un lider al protestatarilor din Hong Kong

China l-a convocat miercuri pe ambasadorul Germaniei la Beijing şi a avertizat că relaţiile dintre cele două ţări riscă să fie afectate după ce ministrul german de Externe, Heiko Maas, a avut o întâlnire săptămâna aceasta cu Joshua Wong, unul din liderii protestelor din Hong Kong, potrivit DPA.

1234 afișări
Imaginea articolului Relaţii tensionate: China l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Beijing, după întâlnirea lui Heiko Maas cu un lider al protestatarilor din Hong Kong

China l-a convocat miercuri pe ambasadorul Germaniei la Beijing după întâlnirea ministrului german de Externe cu un lider al protestatarilor din Hong Kong

Ambasadorul chinez la Berlin, Wu Ken, a declarat că Beijingul şi-a exprimat „profunda nemulţumire” cu privire la acest „incident”.

Ministerul german de Externe a confirmat că ambasadorul de la Beijing a fost chemat pentru o întâlnire la Ministerul de Externe chinez.

Wu a adăugat că Guvernul chinez a făcut mai multe solicitări pentru ca lui Joshua Wong să îi fie interzis accesul în Germania. El a mai spus că întâlnirea ministrului german cu Wong va avea consecinţe negative asupra relaţiei dintre China şi Germania.

„Vreau să subliniez că Hong Kong aparţine Chinei, iar afacerile interne ale Hong Kong-ului intră în atribuţiile Chinei”, a spus el.

„Din ce în ce mai multe fapte dovedesc că unii radicali îşi ascund adevărata faţă sub masca democraţiei şi se opun statului de drept, ordinii sociale”, a mai spus Wu.

Joshua Wong, un lider al activiştilor pro-democraţie din Hong Kong, a participat miercuri la o conferinţă de presă la Berlin, în cadrul căreia a făcut apel la Guvernul german să condamne în mod public abuzurile Poliţiei din timpul demonstraţiilor din Hong-Kong. De asemenea, el a mai solicitat Germaniei să suspende discuţiile privind comerţul cu China până când nu vor fi respectate drepturile omului. Wong a declarat că i-a transmis aceste solicitări ministrului Heiko Maas, în timpul întâlnirii lor de luni.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de peste trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici