Relaţiile între Oslo şi Moscova se vor deteriora după prelungirea prezenţei trupelor SUA în Norvegia

Decizia Norvegiei de a extinde durata prezenţei unui contingent de puşcaşi marini americani pe teritoriul ţării va conduce la deteriorarea relaţiilor cu Rusia şi ar putea escalada tensiunile cu NATO, a transmis Ambasadă rusă la Oslo, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

540 afișări
Imaginea articolului Relaţiile între Oslo şi Moscova se vor deteriora după prelungirea prezenţei trupelor SUA în Norvegia

Relaţiile între Oslo şi Moscova se vor deteriora după prelungirea prezenţei trupelor SUA în Norvegia (Imagine: Hepta)

Aproximativ 330 de puşcaşi marini americani urmează să fie staţionaţi până la finalul anului 2018, a anunţat Guvernul norvegian, astfel aproape dublând durata prezenţei militarilor americani în ţară.

Puşcaşii marini au fost trimişi în Norvegia în luna ianuarie pentru a participa la exerciţii comune, fiind primele trupe străine staţionate în această ţară după finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Considerăm că această acţiune contravine politicii norvegiene de a nu permite desfăşurarea de baze militare străine în ţară pe timp de pace", se afirmă într-un comunicat transmis de Ambasada Rusiei la Oslo.

Mai mult, "transformă Norvegia într-un partener care nu este complet predictibil, ar putea escalada tensiunile şi conduce la o destabilizare a situaţiei în regiunea nordică", se mai arată în comunicat.

"Un nivel ridicat al unei prezenţe aliate regulate creează o stare de normalitate stabilizatoare în timp de pace, care contribuie la descurajare şi apărare", a declarat Ine Eriksen Soereide, ministrul norvegian al Apărării, potrivit unui comunicat din data de 21 iunie.

Trupele americane sunt staţionate la aproximativ 1.500 de kilometri depărtare de frontiera între Norvegia şi Rusia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici