Reprezentanţii musulmanilor din Belgia acuză mişcarea salafistă de atacul asupra moscheii şiite

Reprezentanţi musulmani din Belgia au acuzat luni seară mişcarea salafistă sunnită de provocarea incendiului criminal ce a vizat o moschee şiită din Bruxelles ucigându-l pe imam, care a murit asfixiat cu fum.

135 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii musulmanilor din Belgia acuză mişcarea salafistă de atacul asupra moscheii şiite

Reprezentanţii musulmanilor din Belgia acuză mişcarea salafistă de atacul asupra moscheii şiite (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Vicepreşedintele Executivului musulmanilor din Belgia, Isabelle Praile, ea însăşi şiită, a apreciat că probele adunate de la moschee indică o acţiune a extremiştilor salafişti.

"Centrul islamic Rida care este cea mai importantă moschee şiită din Bruxelles a fost pusă deja cu protecţia poliţiei de acum câţiva ani" în urma ameninţărilor salafiştilor, a declarat Isabelle Praile.

Poliţia a indicat la rândul său că este prea devreme să lanseze ipoteze.

Un alt responsabil şiit Azzedine Laghmich, care lucra la moschee, a afirmat de asemenea că sloganurile strigate de agresorul care a incendiat moscheea indică mişcarea salafistă anti-şiită. "Era un salafist, toate mărturiile celor prezenţi o arată", a declarat el.

Conform acestuia, bărbatul a intrat în clădire şi a aruncat un cocteil Molotov înainte de a încerca să iasă, însă a fost oprit de trecători şi credincioşi iar apoi a fost arestat de poliţie.

"Imamul care a murit a încercat să stingă focul împreună cu un alt responsabil al moscheii, o persoană în vârstă, însă nu au reuşit. Amândoi au încercat să iasă pe la etaj însă doar unul dintre ei a reuşit să se salveze", a subliniat acest responsabil.

Victima se numea Abdallah Dadou conform postului de televiziune public belgian RTBF. Ea era în vârstă de aproximativ 47 de ani.

Conform responsabilului, moscheea vizată a primit în trecut scrisori de ameninţare. Acesta a reclamat "ura predicată în anumite moschei" salafiste din oraş.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici