Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru că a "închis ochii" faţă de violenţa domestică

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Republica Moldova pentru că nu a protejat suficient o femeie împotriva violenţei fostului ei soţ, un caz care ilustrează, în opinia ei, tendinţa autorităţilor de a "închide ochii" la violenţa domestică.

263 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru că a "închis ochii" faţă de violenţa domestică

Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru că a "închis ochii" faţă de violenţa domestică

Curtea a obligat Republica Moldova să plătească 15.000 de euro ca daune morale reclamantei, în vârstă de 31 de ani, precum şi fiicei sale, în vârstă de 11 ani, pentru acte de violenţă domestică, "ignorate" de către autorităţile locale.

Potrivit judecătorilor de la Strasbourg, această ignorare poate fi analizată ca "tratament inuman sau degradant", iar cazul mamei ca un caz de discriminare.

Femeia, după depunerea mai multor plângeri pentru violenţă împotriva soţului ei, a solicitat în aprilie 2011 un ordin de protecţie, însă a trebuit să aştepte cinci luni până când cererea i-a fost aprobată.

Ea a afirmat că această întârziere relevă "discriminarea bazată pe sex, care ar proveni de la ideile preconcepute ale autorităţilor, privind rolul femeilor în societate".

CEDO i-a dat dreptate reclamantei, apreciind că autorităţile moldoveneşti "închid ochii faţă de acest tip de violenţă", iar comportamentul lor "reflectă o atitudine discriminatorie" faţă de reclamantă "ca femeie".

Chişinăul are la dispoziţie trei luni pentru a cere o reexaminare a acestui dosar la CEDO, care însă nu este obligată să-i acorde această posibilitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici