Republica Moldova se confruntă cu separatismul şi în sud: Dispute în Găgăuzia pe tema limbii române

Republica Moldova se confruntă cu separatismul şi în sud, în regiunea autonomă Găgăuzia, ale cărei autorităţi au întreprins recent acţiuni de nesupunere administrativă faţă de Chişinău, din cauza unei dispute pe tema limbii române.

1515 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova se confruntă cu separatismul şi în sud: Dispute în Găgăuzia pe tema limbii române

Republica Moldova se confruntă cu separatismul şi în sud: Dispute în Găgăuzia pe tema limbii române (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile găgăuze resping limba română şi creează, în felul acesta, un curent de opinie ostil faţă de tot ce este românesc, comentează Deutsche Welle, în pagina online.

Anul acesta, în sesiunea de bacalaureat, Ministerul Educaţiei de la Chişinău a impus condiţii mai rigide la examenul de limbă română. Prin urmare, fiecare al zecelea absolvent de liceu din autonomia găgăuză a Republicii Moldova a picat examenul la limba şi literatura română.

Administraţia locală a emis însă diplome proprii de bacalaureat din care a exclus disciplina limba română.

Această acţiune a fost apreciată de experţi ca "tendinţă de separatism", mai ales că a fost urmată de o altă decizie a autorităţilor de la Comrat de a boicota scrisorile oficiale ale Chişinăului, scrise în limba de stat.

Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, a declarat că diplomele emise de Adunarea Populară a Găgăuziei pentru liceeni din regiune, care nu au promovat examenul la limba şi literatura română, nu sunt valabile şi universităţile nu le vor accepta.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, consideră că atât Guvernul central de la Chişinău, cât şi autorităţile din regiunea autonomă Găgăuzia sunt responsabili de tensiunile lingvistice, conform unui interviu acordat postului Radio Europa Liberă.

Lupu recunoaşte că Guvernul central de la Chişinău nu a depus suficiente eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei elevilor din liceele aflate în Găgăuzia.

De asemenea, el a acuzat politicienii găgăuzi că practică "jocuri politice".

Preşedintele ţării a făcut un apel la calm, cerând o soluţie negociată între autorităţile găgăuze şi Ministerul Educaţiei.

Principalul oponent al limbii române la Comrat este chiar başkanul (guvernatorul-n.n.) autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal. El a cerut demisia ministrului Educaţiei, învinuindu-l că ar distruge învăţământul din R. Moldova.

Politicienii din Găgăuzia vor ca judecătorii Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă este legal ca în şcoli să fie predată limba română, şi nu limba moldovenească, aşa cum scrie în Constituţie.

Potrivit membrilor Adunării Populare de la Comrat, "limba română poate fi considerată limbă străină". Într-o recentă scrisoare adresată autorităţilor statului, Academia de Ştiinţe a Moldovei a menţionat că "limba română este denumirea oficială a limbii literare în Republica Moldova".

Presa de la Chişinău a scris să başkanul Găgăuziei Mihail Formuzal este în relaţii bune cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, iar la Moscova cei doi ar avea acelaşi centru politic de comandă.

Surse care au solicitat anonimatul au comunicat că Mihail Formuzal, care deţine al doilea mandat de guvernator al Găgăuziei şi nu are dreptul să pretindă un al treilea, ar intenţiona să rămână în politică prin înfiinţarea unui partid, a cărui miză electorală ar urma să fie vectorul antiromânesc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici