Reţeaua de hoţi de la Luvru şi din jurul Turnului Eiffel din Paris a fost dezmembrată

Circa 12 persoane implicate într-o serie de furturi comise în principal la Muzeul Luvru, în jurul Turnului Eiffel şi în alte câteva obiective turistice din Paris au fost arestate marţi, după o anchetă care a durat mai multe săptămâni, au anunţat surse din Poliţia franceză.

748 afișări
Imaginea articolului Reţeaua de hoţi de la Luvru şi din jurul Turnului Eiffel din Paris a fost dezmembrată

Reţeaua de hoţi de la Luvru şi din jurul Turnului Eiffel din Paris a fost dezmembrată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alături de aceste persoane, membre ale unei reţele "extrem de bine structurate", toate originare din ţările din Europa de Est, figurează şi un agent de pază din aceste obiective turistice, bănuit că a ajutat reţeaua, potrivit unei surse. Toate persoanele reţinute au fost plasate în arest.

Timp de mai multe luni, problema securităţii turiştilor din capitala franceză, teatrul mai multor agresiuni comise de hoţii de buzunare, a preocupat autorităţile pariziene. Recrudescenţa furturilor comise la Muzeul Luvru a generat o grevă a personalului instituţiei, în luna aprilie. Greva a avut ca rezultat iniţierea unui plan special conceput de Poliţia din Paris cu scopul de a lupta mai eficient împotriva acestor infractori.

Membrii reţelei, care pretindeau că erau turişti, purtând asupra lor aparate de fotografiat şi care plăteau de fiecare dată biletul de intrare, se plimbau prin Muzeul Luvru, Turnul Eiffel, Muzeul Orsay şi Castelul Versailles, potrivit unei surse din poliţie.

"Însă Muzeul Luvru reprezenta principalul lor teren de acţiune", a adăugat aceeaşi sursă. Hoţii îi vizau în special pe turiştii asiatici şi, "într-o zi bună, puteau să fure până la 2.000 de euro", a precizat comisarul Stéphane Gouaud, coordonatorul anchetei.

La începutul lunii august, Manuel Valls, ministrul de Interne din Franţa, a încercat să îi liniştească pe turiştii străini veniţi să viziteze Turnul Eiffel, asigurându-i că Parisul este "un oraş sigur". El a spus că doreşte să facă "sanctuare din toate aceste situri turistice spre care converg zeci de mii de persoane în fiecare zi". Ministrul francez a anunţat, totodată, că a sporit prezenţa echipajelor de poliţie în zonele turistice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici