Reuniune de criză la Ankara, în urma dispariţiei unui avion în apropierea Siriei

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a convocat o reuniune de criză cu şeful Statului Major al forţelor armate şi o serie de miniştri, la Ankara, în urma dispariţiei, vineri, a unui avion de vânătoare turc în apropierea Siriei, a anunţat agenţia de presă Anatolia.

421 afișări
Imaginea articolului Reuniune de criză la Ankara, în urma dispariţiei unui avion în apropierea Siriei

Reuniune de criză la Ankara, în urma dispariţiei unui avion în apropierea Siriei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful Statului Major, generalul Necdet Özel, miniştrii de Interne Idris Naim Sahin, de Externe Ahmet Davutoglu, al Apărării Ismet Yilmaz şi şeful serviciilor secrete Hakan Fidan urmau să participe la reuniune, potrivit agenţiei.

Reuniunea urma să se desfăşoare la sediul serviciilor premierului, imediat după sosirea de la Istanbul a lui Erdogan, a precizat Anatolia.

Această reuniune neprogramată are loc după ce Statul Major a anunţat anterior că a pierdut contactul radar cu unul dintre avioanele sale deasupra estului Mediteranei, într-un sector din apropierea Siriei.

"Contactul radar şi radio cu unul dintre avioanele noastre care a decolat la ora (locală) 10.30 (10.30, ora României) de la Malatya (în estul Turciei) a fost întreruptă la ora (locală) 11.58 (11.58, ora României), (în timp ce se afla deasupra) mării, la sud-est de provincia Hatay (sud)", riverană cu Siria, a anunţat Statul Major, citat într-un comunicat postat pe site-ul său de Internet.

"Au fost lansate imediat operaţiuni de căutare şi de salvare", a adăugat Statul Major.

Guvernatorul din Malatya, Ulvi Saran, a declarat pentru Atatolia că avionul respectiv era un avion de tip F-4, cu doi piloţi la bord.

Postul de ştiri NTV, citând surse militare sub protecţia anonimatului, a precizat că avionul s-a prăbuşit în apele teritoriale siriene, dar că nu a fost vorba despre o încălcare a frontierei acestei ţări.

Această informaţie nu a fost confirmată de surse oficiale.

Nave ale Pazei de Coastă siriene şi turce continuau în mod coordonat căutările, în vederea localizării avionului, potrivit NTV.

După ce a întreţinut bune relaţii politice şi economice cu Siria, Turcia, o ţară musulmană membră NATO şi un aliat al Washingtonului, a întrerupt legăturile cu regimul lui Bashar al-Assad, în urma reprimării sângeroase a manifestaţiilor antiguvernamentale din această ţară.

Erdogan i-a cerut preşedintelui sirian să plece de la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici