Reuniune de criză marţi, după ce Comisia Juncker a întâmpinat dificultăţi la audieri în PE

Audierile mai multor membri ai echipei Juncker în Parlamentul European (PE), în special ale spaniolului Miguel Arias Canete şi francezului Pierre Moscovici, s-au soldat cu decredibilizarea unor candidaţi şi distrugerea unor alianţe, ameninând cu prăbuşirea Comisiei.

285 afișări
Imaginea articolului Reuniune de criză marţi, după ce Comisia Juncker a întâmpinat dificultăţi la audieri în PE

Reuniune de criză marţi, după ce Comisia Juncker a întâmpinat dificultăţi la audieri în PE

O reuniune de criză este prevăzută pentru marţi, în încercarea de a găsi o soluţie şi a evita o catastrofă la votul de învestire a CE, prevăzut pe 22 octombrie în PE, au declarat pentru AFP mai multe surse europene.

La reuniune vor participa preşedintele-ales al Comisiei, creştin-democratul Jean-Claude Juncker, preşedintele PE, social-democratul Martin Schulz, şi preşedinţii grupurilor PPE (dreapta) Manfred Weber, socialist Gianni Pittella şi liberal Guy Verhofstadt.

Marea coaliţie formată de cele trei formaţiuni a fost făcută ţăndări în cursul audierii de miercuri a candidatului spaniol Miguel Arias Canete, desemnat pentru portofoliul Energiei şi Climei.

Acest "baron" din cadrul Partidului Popular a fost pus în discuţie din cauza conflictelor de interes legate de participanţiunile familiei sale în sectorul petrolier. Atacurile cele mai dure au venit din partea socialiştilor, care cer clarificări asupra declaraţiei de avere, pe care a modificat-o cu o zi înainte să fie audiat, adăugând venituri pe care a omis să le declare. Socialiştii au obţinut amânarea votului asupra evaluării lui Canete pentru marţi.

Dreapta a apreciat că socialiştii au rupt pactul de neagresiune şi a decis să răspundă fiecărei lovituri în parte. "Dacă sare o siguranţă la PPE, atunci va sări o siguranţă la socialişti. Iar aceasta va fi Moscovici", a avertizat Alain Lamassoure, un eurodeputat francez din cadrul UMP.

Audierea de joi a francezului Pierre Moscovici s-a transformat într-un calvar. "Din 11 întrebări adresate de PPE, şapte au vizat Franţa. Era procesul Franţei, nu audierea unui candidat (la postul de) comisar", au deplâns socialiştii.

- Este "prematur" să se vorbească despre schimbarea unor candidaţi

Moscovici a fost vizat, de asemenea, de liberali şi de conservatorii britanici. Liberalii s-au răzbunat astfel pentru votul negativ al socialiştilor împotriva unui candidat din tabăra lor, şi anume suedeza Cecilia Malmström, însărcinată cu Comerţul. Conservatorii britanici au reacţionat ca represalii faţă de atacurile socialiştilor la adresa lui Jonathan Hill, desemnat pentru Servicii Financiare, au declarat pentru AFP mai mulţi participanţi.

Cu excepţia socialiştilor, niciun grup nu a susţinut candidtura fostului ministru francez al Finanţelor, considerat "necredibil" pentru portofoliul Afacerilor Economice. El urmează să răspundă în scris unei noi serii de întrebări, iar votul asupra evaluării sale a fost amânat tot marţi.

"Evaluarea finală a candidaturii sale va depinde de repartizarea exactă a sarcinilor între el şi cei doi vicepreşedinţi în subordinea cărora este plasat - Jyrki Katainen (Creştere economică şi Competitivitate) şi Valdis Dombrovskis (Euro), a declarat Lamassoure.

În total, cinci candidaţi sunt vizaţi de critici dure. În afară de Canete, Moscovici şi Hill, este vorba despre conservatorul ungur Tibor Navracsics (Educaţie şi Cetăţenie) şi liberala cehă Vera Jurova (Justiţie). Luni şi marţi sunt programate alte şase audieri.

Juncker nu a luat nicio poziţie cu privire la problemele pe care le ridică anumiţi membri ai echipei sale. "Este mulţumit de audierea candidaţilor, care şi-au demonstrat competenţele şi angajamentul european", a dat asigurări una dintre purtătoarele sale de cuvânt, apreciind că este "prematur" să se vorbească despre schimbarea unor candidaţi sau portofolii înainte de finalizarea audierilor.

PPE nu intenţionează să-l sacrifice pe Canete. "Nu se va retrage. Juncker nu va schimba niciun candidat şi niciun portofoliu şi se va merge la vot aşa", au declarat pentru AFP reprezentanţi conservatori.

Nemulţumirea creşte în rândul lor. "În acest stadiu, mi-ar fi imposibil să votez pentru o nouă Comisie fără să trădez angajamentele pe care mi le-am asumat în faţa alegătorilor şi suntem mai mulţi aleşi UMP în această stare de spirit", a declarat vineri eurodeputata franceză Rachida Dati.

Numeroşi aleşi socialişti dau asigurări, la rândul lor, că nu vor putea să accepte un compromis prin care să fie nevoiţi să-l voteze pe Arias Canete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici