Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema Ucrainei

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenţă, vineri, pentru a discuta despre reluarea violenţelor în Ucraina, care ameninţă armistiţiul, aflat în vigoare de patru luni, relatează Le Figaro, în ediţia electronică.

1154 afișări
Imaginea articolului Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema Ucrainei

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema Ucrainei (Imagine: HEPTA)

Reuniunea a fost solicitată joi de Lituania, după ce preşedintele ucrainean a afirmat că peste 9.000 de militari ruşi au fost mobilizaţi în estul Ucrainei.

Ucraina a avertizat asupra unei ameninţări "gigantice" cu reluarea atacurilor rebelilor, Rusia avertizând la rândul său că procesul de pace riscă să fie spulberat.

Este vorba despre cel mai important val de violenţe de la instaurarea armistiţiului de la Minsk.

Guvernul ucrainean şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de lansarea, miercuri dimineaţa, a unor atacuri în zona oraşului Marinka, aflat sub controlul Guvernului.

Armata ucraineană a anunţat că 80 de separatişti au fost ucişi, iar alţi 100 răniţi, după ce rebelii au încercat, fără succes, să cucerească oraşul, aflat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de bastionul rebel Doneţk.

Cinci militari ucraineni au fost ucişi în confruntări, a declarat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt militar.

Potrivit unor observatori europeni, forţele rebele au mutat piese de artilerie grea pe linia frontului chiar înainte de izbucnirea confruntărilor.

Aproximativ 12 tancuri şi alte vehicule blindate au fost văzute joi îndreptându-se dinspre Doneţk către Marinka, a anunţat Misiunea de monitorizare a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) într-un comunicat.

Armistiţiul interzice prezenţa artileriei grele pe o distanţă de 50 de kilometri de o parte şi de alta a aşa-numitei "linii de contact".

Armata ucraineană a informat miercuri OSCE că va muta artilerie grea în zona liniei de contact pentru a riposta faţă de "ameninţare reală" pe care o reprezintă luptele la Marinka, afirmă OSCE în comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici