Reuters: Iniţiativa de majorare a salariilor funcţionarilor NATO a fost respinsă de unele state membre

  • Mai multe state europene membre NATO au respins o propunere de majorare a salariilor funcţionarilor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, cazul generând dispute intense, afirmă diplomaţi citaţi de agenţia Reuters.
594 afișări
Imaginea articolului Reuters: Iniţiativa de majorare a salariilor funcţionarilor NATO a fost respinsă de unele state membre

Reuters: Iniţiativa de majorare a salariilor funcţionarilor NATO a fost respinsă de unele state membre

Alianţa Nord-Atlantică le-a cerut statelor membre să suplimenteze bugetele pentru a acoperi majorarea salariilor personalului NATO.

Salariilor funcţionarilor NATO ar urma să fie majorate cu 2,2% de la 1 ianuarie 2021. Bugetul NATO este în curs de elaborare, dar propunerea de majorare salarială este considerată disproporţionată de unele state europene, în contextul crizei economice generate de restricţiile antiepidemice.

Propunerea de creştere a salariilor a creat tensiuni

Cazul a amplificat tensiunile între statele membre NATO, în contextul în care oricum erau dispute între Administraţia Donald Trump şi ţări precum Franţa şi Germania pe tema contribuţiilor bugetare. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat anul trecut că Alianţa Nord-Atlantică este "în moarte cerebrală". Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat frecvent Franţa şi Germania pentru că nu vor să suplimenteze bugetele pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB.

"Este criză economică din cauza pandemiei, iar ei cer bani pentru o instituţie în care cele mai mici salarii sunt de 4.000 de euro. Pare a fi o glumă. Este iresponsabil să ceri majorări salariale în timpul crizei COVID-19", a declarat un diplomat european.

Aproximativ 1.000 de civili lucrează în cadrul NATO, toţi fiind cetăţeni ai statelor membre. "Salariile NATO sunt supuse ajustărilor anuale, pe baza metodologiilor acceptate de statele membre. Ajustările reflectă modificările salariale naţionale în sectorul public", a argumentat un oficial NATO.

Potrivit unor diplomaţi, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a întâmpinat opoziţia Spaniei şi Italiei faţă de majorările salariale.

"Oare cei din NATO sunt desprinşi de realitate? Ideea este şocantă, ţinând cont de criza COVID-19 şi de faptul că alte organizaţii internaţionale nu fac acest lucru", a comentat un alt diplomat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici