Reuters: Regimul Maduro, dependent de Rusia pentru finanţare, oferă în schimb active de stat şi petrol

În condiţiile unei crize economice şi politice profunde, regimul preşedintelui Nicolas Maduro din Venezuela a devenit tot mai dependent de Rusia pentru finanţare, oferind în schimb Moscovei active ale companiilor de stat, în special din industria petrolieră, se arată într-o analiză Reuters.

990 afișări
Imaginea articolului Reuters: Regimul Maduro, dependent de Rusia pentru finanţare, oferă în schimb active de stat şi petrol

Reuters: Regimul Maduro, dependent de Rusia pentru finanţare, oferă în schimb active de stat şi petrol

În condiţiile unei crize economice şi politice profunde, regimul preşedintelui Nicolas Maduro din Venezuela a devenit tot mai dependent de Rusia pentru finanţare, oferind în schimb Moscovei active ale companiilor de stat, în special din industria petrolieră, se arată într-o analiză Reuters.

Profitând de statutul de principal creditor al regimului guvernamental de la Caracas, Rusia îşi consolidează dominaţia asupra industriei petroliere din Venezuela.

Compania petrolieră de stat Petroleos de Venezuela (PDVSA) este angrenată în negocieri cu firma rusă de stat Rosneft pentru cedarea unor participaţii în câteva din cele mai productive proiecte petroliere din Venezuela, potrivit unui oficial de rang înalt de la Caracas şi unor surse din industria energiei.

Moscova are o poziţie puternică în cadrul negocierilor în condiţiile în care fondurile virate de Rusia şi Rosneft au avut un rol crucial pentru regimul din Venezuela confruntat cu o scădere dramatică a veniturilor din cauza crizei politice şi economice şi a sancţiunilor internaţionale.

Mai mult, Rosneft joacă rolul de intermediar al vânzărilor de petrol din Venezuela către clienţi din întreaga lume. O mare parte din petrolul din Venezuela ajunge în rafinăriile din Statele Unite, în pofida sancţiunilor împotriva Rusiei, fiind vândut prin intermediul unor firme de comerţ, potrivit unor documente interne ale Petroleos de Venezuela (PDVSA), citate de agenţia de ştiri Reuters.

Rosneft revinde în acest moment 225.000 de barili de petrol din Venezuela pe zi, aproximativ 13% din exporturile totale ale ţării, se arată în documente interne ale PDVSA.

Petrolul transferat către Rosneft de Venezuela reprezintă plata pentru miliardele de dolari împrumutaţi Guvernului de la Caracas de Rusia.

În ultimii doi ani, regimul preşedintelui Maduro a devenit din ce în ce mai dependent de Moscova, după ce China şi-a redus expunerea în această ţară din cauza corupţiei şi criminalităţii.

Multe companii multinaţionale şi-au redus sau închis operaţiunile locale din cauza gravei crize politice şi economice cu care se confruntă Venezuela.

Pe de altă parte, Rosneft profită de aceste probleme pentru a prelua controlul asupra unei părţi semnificative din industria petrolieră a ţării.

În total, Rusia şi Rosneft au împrumutat Venezuela cu cel puţin 17 miliarde de dolari din 2006 şi până astăzi, potrivit estimărilor făcute de Reuters.

Rosneft şi autorităţile din Venezuela şi Rusia au refuzat să comenteze informaţiile din materialul publicat de agenţia de ştiri Reuters.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi. Opoziţia îl mai acuză pe liderul de la Caracas că apelează la manevre politice pentru a evita declanşarea de alegeri anticipate şi pentru a acumula şi mai multă putere. După luni de proteste violente, Maduro, acuzat de tendinţe autoritariste, a dispus crearea unei Adunări Constituante, controlat de partidul de guvernământ, ca să contracareze Parlamentul dominat de opoziţie.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a anunţat, marţi, că forţele de securitate venezuelene au folosit forţa excesivă pentru a suprima protestele de stradă, au ucis zeci de oameni şi au reţinut în mod arbitrar aproximativ 5.000 de persoane începând din luna aprilie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici