Reuters: Statele UE au nevoie de zece ori mai multe echipamente pentru coronavirus

Statele Uniunii Europene au nevoie de zece ori mai multe echipamente de protecţie personală şi de alte dispozitive medicale, cum ar fi ventilatoarele, pentru a face faţă coronavirusului, decât le pot oferi lanţurile de aprovizionare tradiţionale, arătat un document intern al UE văzut de Reuters.

522 afișări
Imaginea articolului Reuters: Statele UE au nevoie de zece ori mai multe echipamente pentru coronavirus

Sursa foto: Profimedia

Blocul comunitar încearcă de câteva săptămâni să achiziţioneze echipamente importante, cum ar fi măştile de faţă, ventilatoarele pentru pacienţii cu probleme de respiraţie severe şi alte produse medicale.

În ciuda eforturilor, „disponibilitatea şi furnizarea echipamentelor de protecţie personală şi a altor dispozitive medicale, în special ventilatoare, în toată Europa, rămân îngrijorătoare”, a spus Comisia Europeană în documentul datat 25 martie.

„Estimările interne ale Comisiei arată că lanţul tradiţional de aprovizionare va putea asigura numai circa 10% din cerere ”, spune documentul.

Lipsa echipamentelor medicale expune lucrătorii medicali la riscuri mai mari de contagiune, ceea ce pune în pericol şi pacienţii.

În Italia şi Spania, cele două ţări ale UE cele mai afectate până acum de epidemie, peste 5.000 de cadre medicale au fost infectate, potrivit cifrelor oficiale lansate marţi.

Lucrătorii din sistemul medical care s-au îmbolnăvit reprezintă aproape 9% din totalul cazurilor înregistrate în Italia şi mai mult de 13% în Spania.

Documentul Comisiei spune că majoritatea statelor UE au atât stocuri limitate, cât şi capacitate limitată de a extinde producţia de echipament medical, putând avea probleme dacă echipamentele nu sunt importate rapid.

Marţi, Comisia a anunţat că este pe cale să încheie acorduri cu furnizorii de măşti de faţă, ochelari de protecţie, salopete şi alte echipamente, la aproape o lună după ce a lansat un proces de achiziţii în numele a 25 din cele 27 de state ale UE.

Ofertele au fost evaluate şi echipamentul ar trebui să fie disponibil la două săptămâni după ce guvernele UE semnează contracte cu ofertanţii, se arată într-un comunicat.

Executivul UE a lansat săptămâna trecută proceduri de achiziţii pentru ventilatoare şi kituri de testare, iar documentul a spus că se aşteaptă oferte până la sfârşitul lunii martie. Este, de asemenea, încurajată tipărirea 3D şi conversia liniilor de producţie ale fabricilor la nivel local.

Situaţia este agravată de restricţiile impuse de unele state UE la exportul de echipament medical în alte state UE.

În încercarea de a limita răspândirea virusului, graniţele au fost închise sau sunt supuse unor verificări îndelungate la multe frontiere interne, unde mărfurile treceau liber înainte de criză, ceea ce provoacă întârzieri în furnizarea de bunuri, inclusiv echipament medical şi medicamente.

„Timpii de aşteptare înregistraţi recent la anumite frontiere interne ale UE au depăşit 24 de ore, chiar şi pentru livrări medicale”, spune documentul UE.

Restricţiile comerciale împiedică, de asemenea, aprovizionarea cu echipament medical. Franţa şi Germania şi-au ridicat restricţiile comerciale, dar comisia evaluează încă impactul, după ce au fost raportate întârzieri în Spania şi Grecia, spun oficialii europeni.

Bruxelles-ul discută subiectul restricţiilor comerciale şi cu Polonia, Republica Cehă, Bulgaria şi România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici