Revolta din Varşovia: Cum au fost trasformate imagini de arhivă din 1944 într-un film impresionant, cu sunet şi culoare - FOTO, VIDEO

Înregistrări alb-negru şi fără sonor din timpul Revoltei din Varşovia din 1944 împotriva naziştilor au fost transformate într-un film artistic impresionant, color şi sonorizat.

1845 afișări
Imaginea articolului Revolta din Varşovia: Cum au fost trasformate imagini de arhivă din 1944 într-un film impresionant, cu sunet şi culoare - FOTO, VIDEO

Revolta din Varşovia: Cum au fost trasformate imagini de arhivă din 1944 într-un film impresionant, cu sunet şi culoare - FOTO, VIDEO (Imagine: captură video)

Pelicula constituie relatarea captivantă a luptei din casă în casă dusă împotriva armatei germane, care a început pe 1 august şi s-a terminat 63 de zile mai târziu, cu predarea insurgenţilor şi moartea a 200.000 de rebeli şi rezidenţi, informează dailymail.co.uk.

Intitulat "Ridicarea Varşoviei", filmul arată acţiunile echipelor pe care mişcarea poloneză de rezistenţă Armata Teritorială le-a trimis în cartierele oraşului pentru a documenta participarea locuitorilor la revolta faţă de ocupaţia nazistă.

Singurele elemente pur fictive sunt vocile adăugate pe fundalul imaginilor, pentru a lega, din punct de vedere narativ, bucăţile înregistrate: doi bărbaţi, însărcinaţi cu filmarea revoltei din 1944, străbat străzile din Varşovia, comentând ceea ce observau, de la soldaţii care mâncau supă la scene devastatoare de război.

Cineaştii angajaţi de Muzeul Revoltei din Varşovia au adăugat culoare şi sunet pentru o senzaţie de autenticitate, în timp ce tehnicile moderne de editare au oferit o structură narativă cizelată şi în ritm alert.

Filmul, al cărui trailer a fost făcut public luna trecută, va apărea în cinematografele din Polonia şi din toată lumea anul viitor, înaintea împlinirii a 70 de ani de la revoltă.

Între timp, muzeul a publicat trailerul pe site-ul său oficial, în încercarea de a identifica persoanele din materialele filmate. Unele au fost găsite, fiind încă în viaţă.

Printre acestea se află şi Witold Kiezun, un pompier imortalizat în filmări zâmbind şi purtând o uniformă şi o cască germane, în timp ce transporta o armă şi muniţie. El are în prezent 91 de ani şi activează încă în Varşovia ca profesor de economie şi management.

"Mă întorceam la bază când oamenii care înregistrau m-au oprit şi m-au filmat. Le-am zâmbit pentru că eram nebun de bucurie după ce am câştigat (o bătălie) şi capturasem arma aceea, un trofeu preţios. Geanta mea era plină cu grenade de mână", a povestit Kiezun.

Istoricii muzeului şi experţii în cinematografie au avut nevoie de doi ani pentru realizarea fimului de 90 de minute. Regizorul Jan Komasa a produs structura narativă, iar regizorul de sunet Bartosz Putkiewicz a coordonat introducerea dialogului celor doi fraţi şi potrivirea sunetului şi a muzicii.

Autenticitatea a fost de o importanţă supremă. Cineaştii au înregistrat sunetul din timpul tragerilor folosind aceleaşi tipuri de arme văzute în film. Experţi în cititul pe buze au studiat înregistrările, ajutându-i pe actori să furnizeze voci pentru oamenii din film. Istoricii i-au consultat pe supravieţuitori şi au studiat mii de fotografii vechi pentru a nimeri culorile şi umbrele potrivite ale fiecărui articol de îmbrăcăminte, obiect şi loc.

"Când cineva plânge în film, a plâns în realitate. Când cineva e fericit, a fost fericit în realitate. Dacă cineva moare, a murit în realitate", a spus istoricul Piotr Sliwowski.

Ideea filmului îi aparţine lui Jan Oldakowski, directorul muzeului, al cărui fiu l-a întrebat de ce oamenii din documentarele alb-negru despre revoltă au chipurile întunecate.

"A fost o idee nebunească", a spus Oldakowski, "dar am hotărât să spunem adevărul într-un mod contemporan, prin eliminarea acestei bariere alb-negre."

Materialele Armatei de rezistenţă au fost filmate pentru a documenta un eveniment istoric, dar şi din motive politice: pentru a aduna populaţia şi a le demonstra Aliaţilor curajul Poloniei în faţa armatei lui Hitler.

La momentul revoltei, naziştii ocupau Polonia de cinci ani. Mii de tineri locuitori ai Varşoviei, membri ai mişcării Armata Teritorială, au vrut să preia controlul asupra capitalei înainte ca Armata Roşie a sovieticilor să pătrundă şi să aducă oraşul sub o conducere la fel de nedorită.

Fără întăriri sau muniţie suplimentară, insurgenţii au renunţat după două luni, supravieţuitorii find trimişi de nazişti în taberele de concentrare, inclusiv în Auschwitz.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici