Rex Tillerson avansează un scenariu SUMBRU pentru un controversat lider de stat: Propria armată s-ar putea întoarce împotriva acestuia

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a sugerat că armata Venezuelei ar putea decide să-l înlăture pe preşedintele Nicolas Maduro de la conducerea ţării, dar a adăugat că nu ştie dacă se va întâmpla acest lucru, relatează site-ul agenţiei Reuters.

17623 afișări
Imaginea articolului Rex Tillerson avansează un scenariu SUMBRU pentru un controversat lider de stat: Propria armată s-ar putea întoarce împotriva acestuia

Rex Tillerson avansează un scenariu sumbru pentru un controversat lider de stat: armata s-ar putea întoarce împotriva acestuia

În cadrul unui discurs la Universitatea din Texas, Tillerson a precizat că Administraţia Donald Trump nu promovează "schimbarea regimului" din Venezuela, dar că ar fi "mai uşor" dacă Maduro ar alege să renunţe la putere.

"Nu am pledat pentru schimbarea regimului sau înlăturarea preşedintelui Maduro. Am susţin respectarea prevederilor Constituţiei. În istoria Venezuelei şi, de fapt, în istoria mai multor ţări din America Latină şi America de Sud, armata se ocupă deseori de aceste situaţii. Când lucrurile sunt atât de rele încât conducerea militară îşi dă seama că nu mai poate fi în slujba cetăţenilor, ei sunt agentul schimbării şi vor conduce către o tranziţie paşnică. Nu ştiu dacă se va întâmpla şi în Venezuela acest lucru", a spus Rex Tillerson.

Secretarul american de stat a glumit în legătură cu faptul că preşedintele Venezuelei ar trebui să caute refugiu în Cuba.

"Dacă situaţia va deveni prea tensionată pentru el, sunt sigur că are nişte prieteni în Cuba care i-ar putea pune la dispoziţie o frumoasă vilă pe plajă, ar putea duce o viaţă frumoasă acolo. Maduro ar trebui să revină la Constituţie şi să o urmeze. Apoi, dacă nu va fi reales de către popor, aşa să fie", a mai spus Tillerson.

Diplomatul american a blamat "regimul ostil şi corupt al lui Nicolas Maduro" pentru criza economică din ţară.

"E un colaps provocat de om. Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume. Dar venezuelenii suferă de foame, de malnutriţie şi de boli", a mai declarat Rex Tillerson.

În replică, ministrul venezuelean de Externe, Jorge Arreaza, a criticat declaraţiile înaltului oficial american şi le-a cerut statelor din America Latină să se unească împotriva unui inamic comun.

"Imperialismul este duşmanul nostru. Trump duce o campanie împotriva Mexicului în acelaşi fel în care atacă imigranţii din Venezuela şi din America Centrală. Imperialismul nu are respect pentru nimic", a spus Arreaza, care se află într-o vizită oficială în Cuba.

Alegerile prezidenţiale anticipate din Venezuela vor fi organizate la 30 aprilie. Curtea Supremă a decis excluderea MUD (n.a. - coaliţia de opoziţie) din alegeri, o măsură contestată de Uniunea Europeană şi SUA.

Rex Tillerson va efectua un turneu oficial în cinci state din America Latină: Mexic, Argentina, Peru, Columbia şi Jamaica.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici