Rezultate alegeri SUA 2020. Joe Biden este noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii

  • Americanii află curând cine este noul preşedinte al Statelor Unite
  • AP: Biden 264 vs 214 Trump. CNN: Joe Biden 253 vs. Donald Trump 213
  • Vezi aici cum este ales preşedintele SUA. Sistemul este diferit de cel din România
53872 afișări
Imaginea articolului Rezultate alegeri SUA 2020. Joe Biden este noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii

UPDATE 06:10 Când devine Joe Biden oficial preşedintele SUA

Dacă ţi s-a părut că a durat mult până ai aflat cine e noul preşedinte al Statelor Unite, află că va mai dura mai bine de 2 luni până Joe Biden va depune jurământul.

Joe Biden mai are de aşteptat până va prelua funcţia de preşedinte. Proiecţiile CNN şi AP arată că acesta nu mai poate fi depăşit de Donald Trump, astfel că este preşedintele ales al Statelor Unite. Este doar primul pas, cel mai important, iar Joe Biden a sărbătorit în primul discurs după anunţ.

 

Ce urmează? CITEŞTE AICI mai mult...

UPDATE 05:41 Liderii mondiali au salutat victoria lui Biden la alegerile din SUA

De victoria lui Biden s-au bucurat multe personalităţi mondiale. CITEŞTE AICI mai mult...

UPDATE 04:20 Joe Biden pledează pentru depăşirea diviziunilor, în primul discurs după victorie

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Joseph Biden, a pledat pentru unitate în primul discurs după confirmarea victoriei, subliniind că vrea reconstruirea structurii naţiunii şi recâştigarea respectului ţării pe plan internaţional. CITEŞTE AICI mai mult...

UPDATE 02:30 Joe Biden i-a adus în culmea fericirii. Vedetele din America şi-au exprimat bucuria pe reţelele de socializare 

Vedetele americane îşi proclamă fericirea pe reţelele de socializare. După victoria lui Biden, starurile care l-au susţinut, şi-au exprimat bucuria în tot felul de moduri.

Ba au urlat, ba au cântat sau au plâns de fericire pe Twitter şi Facebook. Să nu mai vorbesc de mesajele scrise. Sunt atât de multe, încât am putea scrie o carte din ele. CITEŞTE AICI mai mult...

UPDATE 18:30 Proiecţie CNN: Biden este preşedintele SUA 

 

UPDATE 17:50 Trump insistă încă. „Am câştigat detaşat alegerile”. Twitter reacţionează

Platforma a reacţionat imediat şi a marcat postarea, cu menţiunea că nu au fost comunicat rezultatele oficiale la momentul postării lui Donald Trump.
 

Au trecut deja patru zile de la închiderea secţiilor de votare în SUA, iar toţi ochii sunt aţintiţi asupra luptei strânse dintre candidaţii Joe Biden şi Donald Trump. 

Deja lucrurile se îndreaptă către final, iar Joe Biden, candidatul cu cel mai multe voturi din istoria SUA, pare mai aproape de victorie decât contracandidatul republican. Cu toate acestea, numărătoarea voturilor în 4 state continuă, iar o răsturnare de situaţie e încă posibilă.

Un antreprenor român stabilit în Phoenix, Arizona, înţelege ambele puncte de vedere. În aceste câteva zile de foc, în care toţi ochii au fost aţintiţi asupra Statelor Unite, a observat care sunt principalele nelămuriri ale oamenilor şi, pentru o mai bună informare, explică pe scurt procesul electoral american, la care a şi participat. Procesul electoral american, explicat de un român stabilit în SUA. Citeşte aici mai mult...

UPDATE 06:30 Joe Biden: "Vom câştiga această cursă electorală"

"Nu avem încă o declaraţie finală a victoriei, dar cifrele ne spun că este clar. Vom câştiga această cursă electorală. Priviţi ce s-a întâmplat. Acum 24 de ore, eram în urmă în statul Georgia, acum avem avans şi vom câştiga acest stat. Acum 24 de ore, eram în urmă în Pennsylvania şi vom câştiga în Pnnsylvania. Avem avans, vom câştiga în Arizona, vom câştiga în Nevada, ne-am dublat avansul în Nevada", a declarat Joseph Biden, într-un discurs rostit din Wilminton, Delaware.

UPDATE 02:30 Joe Biden preia conducerea în Philadelphia. Asistăm la o creştere cu 80% a buletinelor de vot numărate!

Speranţele candidatului democrat Joe Biden cresc în Philadelphia pe măsură ce voturile sunt numărate. Biden a crescut în cifre cu 555.833 de voturi, ceea ce reprezintă 80,78% din voturile numărate până acum, potrivit datelor de la biroul electoral al oraşului.

Preşedintele Trump are în prezent 125.897 de voturi, ceea ce reprezintă 18,3% din buletinele de vot numărate până acum.

UPDATE 01:50 Donald Trump îi cere lui Joe Biden să nu proclame victoria în scrutinul prezidenţial

Citeşte aici mai mult...

UPDATE 22:00 Ameninţare cu bombă în SUA, lângă o secţie de votare

Citeşte aici mai mult...

UPDATE 21:40 Republicanii cer oficial intervenţia Curţii Supreme pentru voturile din Pennsylvania

Republicanii cer Curţii Supreme să ordone segregarea voturilor de după Ziua Alegerilor, în Pennsylvania.

UPDATE 20:40 Mesajul lui Donald Trump. Preşedintele SUA, despre transparenţa procesului de numărare a voturilor

„Credem că poporul american merită să aibă parte de transparenţă totală în privinţa numărătorii voturilor”, spune Donald Trump.

„Este vorba despre integritatea întregului proces electoral. Am spus de la început că toate voturile legale trebuie numărate, iar toate voturile ilegale nu trebuie luate în considerare. Totuşi, am întâmpinat rezistenţă din partea Democraţilor la orice pas. Vom cerceta acest proces în toate aspectele sale legale pentru a avea garanţia că americanii pot avea încredere în guvernare. Nu voi renunţa să lupt în numele vostru şi al naţiunii.”

UPDATE 20:15. Primarul din Philadelphia susţine că acuzaţiile de fraudă sunt nefondate

Primarul din Philadelphia, Jim Kennedy, afirmă că acuzaţiile aduse de Donald Trump sunt nefondate. „Ce am văzut în Philadelphia se numeşte democraţie, pur şi simplu”, a declarat el.

UPDATE 19:45 Joe Biden va susţine declaraţii de presă

Candidatul democrat Joe Biden se va adresa americanilor vineri seară, potrivit unui oficial al campaniei sale.

UPDATE 19:00 Alegeri SUA. Avansul lui Biden creşte în Pennsylvania şi Nevada

Avansul înregistrat de Joe Biden în Pennsylvania şi Nevada a crescut odată cu cele mai recente actualizări din cele două state.

În Pennsylvania, avantajul lui Biden se ridică acum la 9.027 de voturi, iar numerele ar putea să crească pe măsură ce vor apărea mai multe rezultate din Philadelphia.

Avansul lui Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, a crescut în statul Nevada, conform noilor date oficiale, anunţate vineri.

UPDATE 18:20 Situaţia în Arizona. Analist: Încă mai pot avea loc răsturnări de situaţie

Maricopa, cea mai populată regiune din Arizona, a transmis un nou lot de buletine de vot. În urma celei mai recente actualizări, voturile lui Joe Biden au depăşit 972.000 în Maricopa, în timp ce Donald Trump e în urmă, cu un total de aproximativ 912.100 voturi. Se înregistrează o uşoară scădere a avantajului lui Biden faţă de raportarea precedentă.

Analistul electoral Nate Cohn susţine că încă mai pot avea loc răsturnări de situaţie, iar lupta pentru Arizona nu e pierdută pentru Trump.

UPDATE 17:30 Statul Georgia va renumăra voturile în scrutinul prezidenţial din SUA

Statul american Georgia va renumăra buletinele de vot exprimate în scrutinul prezidenţial, în contextul în care diferenţa dintre Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, şi preşedintele Donald Trump este foarte mică.

"Cu o diferenţă atât de mică, în Georgia se vor renumăra voturile", a anunţat secretarul de stat Brad Raffensperger, responsabil de afaceri interne. Potrivit oficialului citat, procedura de renumărare va avea loc după rezultatul final şi ar putea dura cel puţin câteva zile.

Joe Biden are acum un avans de peste 1.000 de voturi, după numărarea a peste 99% din buletinele de vot din Georgia.

Echipa lui Donald Trump solicită renumărarea voturilor în toate statele decisive pentru rezultatul scrutinului prezidenţial.

În cazul în care Joe Biden va câştiga statul Pennsylvania, nu va mai avea nevoie de Georgia pentru a obţine cele 270 de voturi în Colegiul electoral federal necesare pentru a deveni preşedinte.

UPDATE 17:00 Echipa de campanie a lui Trump spune că va contesta o potenţială victorie a lui Biden

Echipa de campanie Donald Trump a lansat vineri o declaraţie în care precizează că va contesta alegerile, numind orice proiecţii ale lui Joe Biden drept câştigător „false” şi cursa prezidenţială „departe de se fi încheiat”.

„Aceste alegeri nu s-au încheiat. Proiecţia falsă a lui Joe Biden în calitate de câştigător se bazează pe rezultatele din patru state care sunt departe de linia de final", a declarat într-un comunicat avocatul general al campaniei Trump, Matt Morgan.

UPDATE 16:25 Au mai rămas aproximativ 25.000 de voturi de numărat în Philadelphia

În Philadelphia, numărul voturilor rămase este de aproximativ 25.000, potrivit unui oficial al oraşului. Cifrele au fost confirmate şi de o sursă familiară cu procesul numărătorii.

Va mai dura destul pentru a număra voturile rămase, întrucât este vorba de buletine provizorii sau care necesită lămuriri suplimentare. Sursele au declarat că oficialii electorali din oraş încep numărătoarea acestui lot de la zero.

UPDATE 15:50 Biden preia conducerea în Pennsylvania

Candidatul democrat Joe Biden a preluat conducerea în Pennsylvania, cu peste 5.000 de voturi înaintea lui Donald Trump.

Trump nu poate fi reales dacă nu câştigă cele 20 de voturi electorale din Pennsylvania, indiferent câte alte state ar câştiga. Şansele sale depind de evoluţia din acest stat.

UPDATE 15.00 Statul Pennsylvania urmează să anunţe în curând rezultatul votului. Rezultatul ar putea determina câştigătorul şi viitorul preşedinte al SUA.

Biden se află în urma preşedintelui Trump, cu mai puţin de 18.000 de voturi, în Pennsylvania. Trump nu poate râmăne în cursa spre cele 270 de voturi electorale fără cele 20 de voturi electorale din Pennsylvania.

În acest moment, Biden are 253 de voturi electorale. Dacă câştigă Pennsylvania, depăşeşte pragul de 270 de voturi electorale.

UPDATE 11.30 Joe Biden a ajuns pe primul loc în statul Georgia şi se apropie de confirmarea victoriei în SUA. 

Citeşte continuarea 

UPDATE 05:20

În Pennsylvania au mai rămas 250.000 de buletine de vot de numărat iar în Georgia doar 16.000. Drumul lui Donald Trump spre un al doilea mandat este privit de analişti cu reticenţa, dar totul este încă posibil.

UPDATE 02:45 Conferinţa de presă susţinută de preşedintele Donald Trump la Casa Albă

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a denunţat, într-un discurs rostit joi seară, presupuse fraude electorale şi eforturi ale opoziţiei democrate de a obţine ilegal victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

"Dacă număraţi voturile exprimate legal, eu câştig cu uşurinţă. Dacă număraţi voturile ilegale, ei pot încerca să ne fure rezultatul alegerilor", a declarat Donald Trump.

UPDATE 01:45

Conducerea preşedintelui Trump pierde din intensitate în Georgia, pe măsură ce buletinele de vot continuă să fie numărate. În Pennsylvania, numărarea buletinelor de vot va continua până spre seara, conform declaraţiei secretarului de stat, Kathy Boockvar.

„Cu cât cursa este mai strânsă, cu atât durează mai mult”, a declarat Boockvar.

De asemenea, buletinele de vot militare şi de peste mări vor fi numărate până marţi, iar buletinele de vot provizorii vor trebui în continuare procesate.

La Casa Albă, membrii campaniei lui Trump, fac calculele. Unul dintre consilierii preşedintelui a descris situaţia limită în care se regăseşte preşedintele. „Matematica nu este de partea noastră. Avem nevoie de o minune dumnezeiască să putem întoarce cursul evenimentelor”, ar fi spus consilierul.

UPDATE 00:00 Biden îndeamnă alegătorii la calm şi emană încredere

În timp ce toţi americanii stau cu sufletul la gură să afle cine va fi noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden îndeamnă la calm: : „Le cer tuturor să stea liniştiţi”.

„În America, votul este sacru. Fiecare buletin de vot trebuie numărat. Nu avem nicio îndoială că, după terminarea numărării, senatorul Harris şi cu mine vom fi câştigători", a declarat Biden.

Contracandidatul lui Trump la preşedenţia SUA a continuat pe Twitter: „Democraţia este uneori dezordonată, dar uneori necesită puţină răbdare. Dar această răbdare a fost răsplătită acum, cu peste 240 de ani, de un sistem de guvernare care este invidiat de restul lumii.”
 

UPDATE 22:40 Au rămas 47.277 de buletine de vot de numărat în Georgia, potrivit secretarului de stat Brad Raffensperger.

Până acum, Trump are un avans de 12.835 de voturi, ceea ce înseamnă că Joe Biden mai are nevoie de 64% din voturile nenumărate pentru a câştiga. Acest lucru nu este imposibil, ţinând cont că voturile rămase provin din oraşe cu tendinţe democratice. Chiar şi aşa, scorul este strâns. 

UPDATE 22:00 Avansul lui Donald Trump s-a redus în Pennsylvania / Pierderea acestui stat ar asigura victoria lui Joe Biden

Avansul preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, în Pennsylvania se diminuează în mod constant pe măsură ce sunt numărate voturile prin corespondenţă, iar eventuala pierdere a acestui stat ar asigura victoria politicianului democrat Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

În momentul de faţă, după numărarea a 92% din buletinele de vot, Donald Trump are un avans de sub 115.000 voturi în Pennsylvania, comparativ cu diferenţa de aproximativ 500.000 de voturi, care era în momentul începerii numărării voturilor trimise prin serviciul poştal.

În Pennsylvania mai sunt de numărat aproximativ 500.000 de buletine de vot, iar, dacă tendinţa va continua, Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, ar putea câştiga acest stat, care are 20 de membri în Colegiul electoral federal.

UPDATE 21:41 Alegeri SUA. Situaţia voturilor la ora aceasta

Joe Biden conduce în Georgia şi Pennsylvania, dar cursa este în continuare strânsă şi nu putem spune cine este cu adevărat câştigătorul.

Situaţia voturilor colegiului electoral, pentru fiecare stat

  • Pennsylvania (20 voturi)
  • Georgia (16 voturi)
  • Arizona (11 voturi)
  • Nevada (6 voturi)
  • North Carolina (15 voturi)
  • Alaska (3 voturi)

UPDATE 21:15 Kathy Boockvar, secretar de stat Pennsylvania, a declarat că s-ar putea sa aflăm câştigătorul statului în seara aceasta.

Mai sunt 550.000 de buletine de vot de parcurs până la finalul zilei. 

UPDATE 20:50 Un judecător din Michigan a respins acuzaţiile echipei lui Trump. Ei acuzau nereguli şi cereau acces în centrele de numărare a voturilor.

Decizia a fost luată după ce cu o zi în urmă AP l-a declarat pe Joe Biden câştigător în Michigan, cu 16 voturi din partea colegiului electoral.

UPDATE 19:48 În Allegany, al doilea cel mai mare oraş din Pennsylvania, a fost întreruptă numărătoarea voturilor până mâine, din cauza unor acuzaţii privind peste 29.000 de buletine de vot.

Alte 6.000 de buletine de vot nu pot fi parcurse cu scannerul şi din cauza aceasta vor fi numărate manual mâine.

În total, mai sunt 35.000 de buletine de vot care trebuie parcurse în Allegany, ceea ce înseamnă că e puţin probabil ca Pennsylvania să mai vină cu rezultate astăzi.

Pentru a câştiga în Pennsylvania, Biden are nevoie de 61-63% din voturile care nu au fost încă numărate. 

UPDATE 19:30 Alegeri SUA 2020. Avansul lui Joseph Biden este în creştere în Nevada. Echipa lui Trump anunţă proces în acest stat

Avansul lui Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, este în creştere în Nevada, conform cifrelor oficiale, iar echipa de campanie a preşedintelui în funcţie, Donald Trump, a anunţat că va contesta modul în care s-a desfăşurat scrutinul în acest stat.

Potrivit rezultatelor oficiale anunţate de statul Nevada după numărarea a 87% din buletinele de vot, Joe Biden are acum un avans de peste 12.000 de voturi. Avansul pe care Biden îl avea până acum în Nevada era de peste 7.600 de voturi.

Statul Nevada are şase voturi în Colegiul electoral federal, iar confirmarea victoriei i-ar oferi lui Joseph Biden funcţia de preşedinte al SUA.

Echipa lui Donald Trump a anunţat, potrivit Fox News, că intentează o acţiune judiciară în Las Vegas, argumentând că scrutinul s-a desfăşurat în mod "ilegal" în Nevada, prin participarea unor persoane care nu mai au rezidenţă în circumscripţiile electorale aferente.

UPDATE 19:00 Echipa lui Trump a dat în judecată şi birourile electorale din Chatham County, Georgia. Între timp, un judecător din Georgia a respins cazul.

Spre deosebire de Pennsylvania şi Michigan, de data aceasta echipa lui Trump nu cere oprirea numărătorii ci acuză oficialii electorali că au amestecat buletinele de vot valide cu buletinele de vot primite la o zi după alegeri. Ei au cerut judecătorilor să dea un ordin conform căruia voturile venite mai târziu să fie spearate şi excluse de la numărătoare.

Citeşte tot aici.

UPDATE 17:45 Preşedintele Donald Trump a cerut joi oprirea numărării voturilor, în contextul în care denunţă posibile fraude în procesarea buletinelor de vot prin corespondenţă.

"Opriţi numărarea voturilor!", a transmis Donald Trump, prin Twitter.

"Orice buletin de vot venit după ziua alegerilor nu va fi numărat!, a adăugat Donald Trump. Acest mesaj a fost etichetat cu avertisment de platforma de microblogging Twitter, care subliniază că ar putea fi vorba de informaţii controversate sau care pot induce în eroare.

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, s-a declarat joi încrezător că va obţine victoria, în contextul în care mai are nevoie de câştigarea unui singur stat american. "Toate voturile trebuie numărate. Păstraţi-vă încrederea, vom câştiga", a transmis Joseph Biden prin Twitter.

Citeşte mai departe...

UPDATE 16:30 Joe Biden, încrezător în victorie, în contextul în care mai are nevoie de câştigarea unui singur stat

"Toate voturile trebuie numărate. Păstraţi-vă încrederea, vom câştiga", a transmis Joseph Biden prin Twitter.

UPDATE CNN: Biden 253 vs 214 Trump / AP: Biden 264 vs 214 Trump

Biden conduce numărul de voturi al colegiului electoral cu 264-214 după ce a fost declarat câştigător în Michigan şi Wisconsin miercuri şi Trump a obţinut un vot în Maine. Adăugând Alaska pentru Trump - care nu a fost declarată încă, dar în care rezultă nu este pus la îndoială - preşedintele are 217, relatează The Guardian.

De aici, patru state au rămas să îşi anunţe rezultatele: Nevada, Carolina de Nord, Georgia şi Pennsylvania.

Scenarii în care Trump câştigă alegerile prezidenţiale
Pentru ca Trump să găsească cele 53 de voturi electorale de care are nevoie, ar trebui să câştige Pennsylvania, plus toate celelalte trei state.

Dar o proporţie uriaşă din votul prin corespondenţă a rămas de calculat în Philadelphia şi Pittsburgh, centre urbane în care Trump ar putea avea dificultăţi în a menţine avansul obţinut în alte zone ale statului.

Drumul lui Biden spre victorie

Biden are mai multe căi pentru a-şi găsi cele şase voturi electorale rămase. O cale este prin Pennsylvania, care în cazul unei victorii ar aduce 20 de voturi.

Fără Pennsylvania, Biden ar putea câştiga câştigând Nevada, unde a deţinut un avans clar, dar care s-a restrâns. O victorie Biden în oricare din cele două cele mai multe roşii state - Georgia sau Carolina de Nord - i-ar oferi mandatul.

În esenţă Biden trebuie să câştige cel puţin un stat din ultimle patru pentru a obţine matematic mandatul.

Rezultatul poate fi inflenţat şi de posibilele procese privind procesul electoral pe care Donald Trump a anunţat că le va intenta.

UPDATE 00:00 Trump îşi revendică victoria în Pennsylvania, Georgia, Carolina de Nord şi Michigan

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că a obţinut victoria în trei state care nu au fost anunţate oficial, precum şi în Michigan, unde câştigător este dat rivalul democrat

We have claimed, for Electoral Vote purposes, the Commonwealth of Pennsylvania (which won’t allow legal observers) the State of Georgia, and the State of North Carolina, each one of which has a BIG Trump lead. Additionally, we hereby claim the State of Michigan if, in fact,.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 4, 2020

UPDATE 23:30 Joe Biden este dat câştigător în Michigan

O victorie pentru democraţi în acest stat ar însemna 16 voturi electorale adăugate, un pas important în cursa pentru Casa Albă.

UPDATE 21:45 CNN: Joe Biden 237 vs. Donald Trump 213

Potrivit CNN, în acest moment situaţia se prezintă în felul următor: Joe Biden - 50.3% din voturi; Donald Trump: 48.1% din voturi.

Odată ce Wisconsin a trecut de partea lui Biden, candidatul democrat ar putea câştiga alegerile dacă va obţine victorii în Nevada şi Michigan. Astfel, Biden va ajunge la 270 de voturi electorale, exact numărul de care are nevoie.

Oficialii din Michigan continuă să numere voturile, deşi echipa de campanie a lui Trump a înaintat un proces şi a cerut oprirea numărătorii.

E de aşteptat ca Nevada să revină cu numărul actualizat de voturi în decurs de câteva ore.

UPDATE 21.25 Associated Press: Joe Biden câştigă Wisconsin

Şi Fox News sau NBC News oferă acelaşi rezultat al votului din Wisconsin. Numărătoare nu s-a încheiat încă, aceasta fiind în stadiul de 99%.

UPDATE 21:20  Echipa lui Donald Trump cere renumărarea voturilor în Michigan

Echipa lui Donald Trump a intentat un proces în Michigan pentru a opri numărarea buletinelor de vot la alegerile prezidenţiale.

„Am depus azi o cerere, în faţa Curţii de Reclamaţii din Michigan, pentru a opri numărătoarea până la acordarea accesului semnificativ. De asemenea, cerem să examinăm buletinele de vot care au fost deschise şi numărate în timp ce nu am avut un asemenea acces”, declară aceştia într-un comunicat citat de Reuters.

Potrivit Edison Research, nu există un câştigător prezidenţial clar în statul swing, care are 16 voturi electorale.

Campania lui Trump solicită, de asemenea, renumărarea voturilor în Wisconsin.UPDATE 21:10 Proiecţie CNN: Joe Biden va câştiga Wisconsin şi cele 10 voturi electorale

UPDATE 20:55 Echipa lui Joe Biden, încrezătoare că va putea revendica victoria în scrutinul prezidenţial din SUA

Echipa de campanie electorală a lui Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, se pregăteşte să revendice victoria imediat ce va calcula că a depăşit pragul de 270 de voturi în Colegiul electoral federal.

UPDATE 20:45 Alegeri SUA 2020. Trump câştigă votul electoral din cel de-al doilea district al Congresului din Maine

Donald Trump a câştigat singurul vot electoral din al doilea district al Congresului din Maine, în timp ce Joe Biden conduce statul în general.

UPDATE 20:30 Donald Trump acuză opoziţia democrată vrea să comită fraude în scrutinul prezidenţial

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a acuzat, miercuri seară, că politicienii democraţi încearcă să comită fraude electorale în scrutinul prezidenţial.

"Ei găsesc peste tot voturi pro-Biden - în Pennsylvania, Wisconsin şi Michigan. Foarte rău pentru ţara noastră!", a transmis Donald Trump prin Twitter.

"Depun eforturi pentru a face să dispară rapid avantajul de 500.000 de voturi din Pennsylvania. La fel în Michigan şi în alte state!", a afirmat Donald Trump. Acest mesaj a fost etichetat cu avertisment de platforma de microblogging Twitter, care subliniază că ar putea fi vorba de informaţii controversate sau care pot induce în eroare.

UPDATE 20:15 Experţii electorali spun că frauda este foarte rară în sistemul de votare din SUA

Echipa preşedintelui Donald Trump va solicita renumărarea voturilor în statul-cheie Wisconsin, chiar dacă rezultatele alegerilor prezidenţiale nu au fost încă finalizate.

„Au fost raportate mai multe nereguli în Wisconsin, acestea ridicând îndoieli serioase cu privire la validitatea rezultatelor", a declarat managerul campaniei, Bill Stepien, fără a oferi detalii suplimentare.

Edison Research a declarat pentru Reuters că, în  Wisconsin, marja dintre Donald Trump şi Joe Biden a fost mai mică de 1 punct procentual, permiţând unui candidat să ceară renumărarea voturilor. Acesta spune că Biden a avut un uşor avantaj după validarea a 99% din voturile înregistrate până la acest moment. Fostul vicepreşedinte a primit 49,4% din voturi, în timp ce Trump a avut 48,8%.

UPDATE 19:30 Echipa de campanie a lui Donald Trump pregăteşte contestarea rezultatelor scrutinului prezidenţial

UPDATE 19:15 Proiecţie CNN: Joe Biden, câştigător în Maine

Joe Biden va câştiga cel puţin trei din totalul de patru voturi electorale ale statului american Maine, scrie CNN.

Maine permite împărţirea voturilor electorale. Aici, două din cele patru voturi revin câştigătorului de la nivelul întregului stat şi câte un vot electoral revine câştigătorului din fiecare din cele două districte ale Congresului.

În 2016, Hillary Clinton a condus în Maine cu trei voturi electorale. Preşedintele Trump a primit un vot electoral.

UPDATE 18:50 Alegeri SUA: Joe Biden câştigă în Wisconsin cu 20.697 de voturi

Administratorul Comisiei de Alegeri din Wisconsin a declarat pentru NBCNews: „Toate buletinele de vot au fost numărate”. Astfel, Joe Biden câştigă Wisconsin-ul cu 20.697 de voturi.

UPDATE 17:13: Joe Biden depăşeşte recordul pentru cele mai multe voturi primite de un candidat în cursa prezidenţială

Joe Biden a primit 69,029,309 de voturi până în acest moment.

UPDATE 17:00 Alegeri SUA. Proiecţii: Joseph Biden ar putea câştiga statele Wisconsin, Michigan şi Nevada

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, ar putea câştiga voturile în statele Wisconsin, Michigan şi Nevada, apropiindu-se astfel de victorie, conform proiecţiilor electorale realizate de postul Fox News.

Joe Biden conduce la diferenţe mici în aceste state, care i-ar putea aduce încă 32 de voturi în Colegiul electoral federal. Joe Biden este creditat deja, conform proiecţiilor Fox News, cu 238 de voturi în Colegiul electoral federal, iar Donald Trump, cu 213.

Sunt aşteptate şi alegerile în Pennsylvania, Carolina de Nord şi Georgia.

Potrivit proiecţiilor realizate de CNN, Joseph Biden este creditat cu 224 de voturi în Colegiul federal, iar Donald Trump cu 213.

UPDATE 08:25 Trump câştigă Ohio, Florida şi Iowa, Biden ia majoritate în Minnesota

Rezultate alegeri SUA 2020. Americanii vor afla curând cine este noul preşedinte al Statelor Unite

Alegerile prezidenţiale din SUA ajung la final, iar rezultatul este aşteptat de o lume întreagă. Şi România e cu ochii pe evenimentele de peste ocean, nu doar din simplă curiozitate, ci pentru că rezultatul va influenţa, cu siguranţă, şi economia ţării noastre. De altfel, românii au mizat sume record pentru viitorul preşedinte. Dacă la începutul campaniei cei doi candidaţi aveau cote aproape egale, cu câteva ore înainte de închiderea secţiilor mizele românilor înclinau către Joe Biden.

În ciuda provocărilor aduse de pandemia de coronavirus, americanii au ieşit la vot într-un număr copleşitor, semnificativ mai mare decât în urmă cu 4 ani: la alegerile prezidenţiale din 2016 au fost înregistraţi 138 de milioane de alegători. Ba mai mult, prezenţa ridicată la vot ar putea cauza amânarea anunţării rezultatelor.

Rezultate alegeri SUA. Ce s-a întâmplat în urmă cu 4 ani?

Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, conform proiecţiilor realizate de agenţia de ştiri Associated Press. Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrângerea, telefonându-i contracandidatului său să-l felicite.

Americanii au ales pe 8 noiembrie cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat.

Rezultate alegeri SUA 2020. Vom afla cu întârziere cine este noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii?

Este pentru prima dată în istoria SUA când s-ar întâmpla acest lucru. Şi asta nu o spun comentatorii sau analiştii, ci chiar şefii celor mai importante trusturi de presă americane, fie ele pro-democrate sau pro-republicane, printre care se numără NBC, CBS, CBA, ABS, FOX şi chiar AP sau Financial Times. Principalii editori de presă din America explică situaţia prin prisma mai multor variabile care pot influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale. CITEŞTE AICI MAI MULT

„Nivelul de incertitudine este fără precedent. Această incertitudine încetineşte procesul. Trebuie să avem un plan dacă acest proces nu se încheie noaptea”, a menţionat James Goldston, preşedintele ABC News. 

Rezultatul este de obicei anunţat în noaptea de după încheierea alegerilor, când voturile numărate sunt suficiente pentru a desemna un câştigător, arată BBC. În 2016, Donald Trump a urcat victorios pe scena din New York în jurul orei locale 3.00, pentru a susţine discursul de mulţumire în faţa mulţimii de susţinători.

Ultima dată când rezultatul alegerilor a mai oferit astfel de emoţii cu doar câteva ore înainte de închiderea secţiilor a fost în 2000, când câştigătorul nu a fost confirmat până la pronunţarea unei hotărâri a Curţii Supreme, o lună mai târziu.

Alegeri SUA 2020. Luptă strânsă între Donald Trump şi Joe Biden, potrivit sondajelor

Starea de incertitudine faţă de cine ar putea deveni preşedinte creşte tensiunile în SUA, autorităţile americane aşteptându-se la violenţe în ziua alegerilor şi chiar şi după aceea. Un factor care contribuie la confuzia creată este şi lupta dintre Trump şi Biden, pe care sondajele îi prezintă în competiţie strânsă.

Un sondaj de opinie realizat printre votanţii probabili din Iowa îl plasează pe preşedintele Donald Trump în faţa candidatului democrat la Casa Albă, Joe Biden, cu o diferenţă de 48% la 41%.

Statul a fost un barometru pentru ultimele trei alegeri prezidenţiale, decizia Iowa corespunzând rezultatului general. În 2016, Trump a câştigat Iowa cu o diferenţă mare, obţinând 51,1% din voturi faţă de 41,7% Hillary Clinton.

În medie, sondajul din Iowa de acum îl plasează pe Trump în faţă cu 2 puncte, mult mai puţine decât acum patru ani. Totuşi, la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, Biden este favoritul în sondaje pentru a „recupera” Casa Albă de la Donald Trump, scrie CNN. El conduce în statele swing suficient cât să obţină necesarul de 270 de voturi electorale, iar acestea sunt mai extinse decât cele deţinute de Hillary Clinton acum patru ani.

Potrivit CNN, dacă sondajul reflectă realitatea, Trump se află într-o poziţie mult mai bună decât se presupunea, iar cei doi s-ar afla într-o cursă mult mai apropiată decât mulţi se aşteaptau. CITEŞTE AICI MAI MULT

Alegeri SUA 2020. Cum este ales preşedintele?

Modalitatea de votare din SUA este diferită de cea cu care sunt obişnuiţi românii şi europenii, în general. Sistemul de vot prin electori care a servit ca alternativă pentru situaţia tensionată dintre statele componente din perioada incipientă a SUA a rămas în tradiţia electorală americană.

  • Cum poate un candidat care obţine cele mai multe voturi să piardă alegerile?

Este posibil ca un candidat ce obţine cele mai multe voturi din partea publicului să nu fie câştigătorul. Acest lucru se datorează faptului că preşedintele nu este ales direct de către alegători, ci prin ceea ce este cunoscut sub numele de colegiu electoral.

Când americanii merg la urne la alegerile prezidenţiale, ei votează de fapt pentru un grup de oficiali care alcătuiesc colegiul electoral. Cuvântul „colegiu” se referă aici la un grup de oameni cu o sarcină comună. Aceşti oameni sunt alegători şi responsabilitatea lor este de a alege preşedintele şi vicepreşedintele.Colegiul electoral se întruneşte la fiecare patru ani pentru a îndeplini această sarcină.

Numărul de alegători din fiecare stat este aproximativ în conformitate cu mărimea populaţiei sale. Fiecare stat primeşte un număr de alegători egal cu numărul de parlamentari pe care îi are în Congresul SUA (reprezentanţi în Cameră şi senatori).

California are cei mai mulţi alegători - 55 - în timp ce o mână de state slab populate, cum ar fi Wyoming, Alaska şi Dakota de Nord au trei. În total, sunt 538 de alegători.

Fiecare elector reprezintă un vot electoral, iar un candidat trebuie să obţină majoritatea voturilor: 270 sau mai mult pentru a câştiga alegerile.

În general, statele acordă toate voturile colegiului electoral acelui candidat care a câştigat votul popular din stat. De exemplu, dacă Joe Biden câştigă 50,01% dintre voturile din California, i se acordă toate cele 55 de voturi pe care statul le are. Trump obţine astfel zero voturi din statul respectiv, chiar dacă a fost votat de 49,99% din alegători. Exemplul se aplică şi invers.

Un candidat poate câştiga cu o diferenţă foarte mare (exemplu 80% la 20%) şi totuşi va obţine acelaşi număr de voturi electorale ca în cazul în care s-ar impune cu 51% la 49%. Există doar două state (Maine şi Nebraska) care îşi împart voturile colegiului electoral în funcţie de proporţia de voturi pe care le primeşte fiecare candidat.

Prin urmare, este posibil ca un candidat să devină preşedinte câştigând o serie de state importante, în ciuda faptului că are mai puţine voturi în toată ţara.

Sistemul explicat mai sus este motivul pentru care candidaţii la preşedinţie îşi îndreaptă atenţia spre „swing states” - state în care votul ar putea merge în ambele sensuri - mai degrabă decât să încerce să câştige cât mai mulţi alegători posibil în toată ţara.

Este mai important să câştige mai multe state decât să obţină diferenţe mari. Fiecare stat pe care îl câştigă îi apropie de cele 270 de voturi ale colegiului electoral de care au nevoie pentru a obţine mandatul.

  • În Alegerile Prezidenţiale din 2020 statele decisive sunt considerate:
  1. Michigan cu 16 electori
  2. Carolina de Nord cu 15 electori
  3. Ohio cu 18 electori
  4. Pennsylvania cu 20 electori
  5. Texas cu 38 electori
  6. Wisconsin cu 10 electori

Cele 50 de state sunt: Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin, Wyoming.

A pierdut un candidat votul popular, dar a devenit preşedinte? Răspunsul este DA. S-a întâmplat de 5 ori în istoria SUA. CITEŞTE AICI MAI MULT

Surse: USA.gov/election, BBC, New York Times

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici