Video Richard Morningstar: România necesită un cadru legal care să protejeze cetăţenii, să stimuleze investiţiile | VIDEO

România ar trebui să creeze un cadru legal care să protejeze România şi cetăţenii săi, dar şi să stimuleze investiţiile, a declarat, Richard Morningstar, directorul fondator al Global Energy Center din cadrul Atlantic Council, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii.

280 afișări

Richard Morningstar, directorul fondator al Global Energy Center din cadrul Atlantic Council şi fost ambasador al SUA pe lângă UE între 1999 şi 2001, vorbeşte, într-un interviu pentru agenţia MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii, la summitul Iniţiativei celor Trei Mări, despre măsurile pe care România ar trebui să le adopte pentru a stimula investiţiile, cât şi despre posibilitatea ca Republica Moldova şi Ucraina să devine membre al acestei iniţiative regionale.

Reporter: Gazele naturale sunt o resursă energetică, dar şi materie primă pentru industria chimică, aşadar aş vrea să vă întreb dacă Statele Unite intenţionează să investească în industria chimică din România?

Richard Morningstar: În primul rând, nu ar fi Statele Unite ca atare, ar fi sectorul privat din Statele Unite şi sperăm că firmele vor dori să investească. Există companii care sunt aici şi sunt implicate în industria energetică. Sincer, nu sunt sigur ce companii sunt implicate în industria chimică. Cred că este important că Statele Unite, guvernul Statelor Unite a ajutat la finanţare prin intermediul băncii de import-export pentru anumite proiecte, Overseas Private Investment Corporation care poate ajuta, ambele putând ajuta şi finanţa proiecte. Deci, cu siguranţă că Administraţia americană va încuraja companiile să investească, dar în cele din urmă este decizia acelor companii.

Reporter: Ce măsuri credeţi că ar trebui să adopte Guvernul român pentru a încuraja investiţiile, mai ales în domeniul energiei?

Richard Morningstar: Cred că există oportunităţi reale în industria energiei de aici, din România, şi companii sunt implicate şi cred că este important ca România să creeze un cadru legal care să protejeze România şi cetăţenii săi, dar şi să ofere companiilor stimulente pentru a investi. Nicio companie nu va investi fără ca proiectul să fie viabil din punct de vedere comercial, deci o abordare echilibrată a guvernului, pe care cred că încearcă să o realizeze, este ceea ce va fi necesar.

Reporter: Despre Iniţiativa celor Trei Mări, ce oportunităţi oferă această iniţiativă Republicii Moldova şi Ucrainei, două state non-NATO şi non-UE?

Richard Morningstar: Cred că este foarte important ca Ucraina şi Moldova şi situaţiile lor să fie luate în considerare de către Iniţiativa celor Trei Mări. Cred că interconexiunile care vor fi dezvoltate în domeniul energiei vor permite gazului, de exemplu, să curgă în Moldova şi Ucraina, cred că va fi foarte util. Şi sper că, la un moment dat, Ucraina şi Moldova poate vor face parte din Iniţiativa celor Trei Mări. Cred că aceasta este o decizie pentru ţările care fac parte din Iniţiativa celor Trei Mări, este decizia lor, dar sper că va fi luată în considerare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici