Roma acuză o companie românească în cazul prăbuşirii Sondei Schiaparelli; ESA: Un senzor a fost defect

Un senzor defect pare să fi cauzat prăbuşirea pe Marte a Sondei spaţiale Schiaparelli, anunţă Agenţia spaţială europeană (ESA), după ce Agenţia spaţială italiană (ASI) a acuzat o companie fondată în România de eşecul misiunii.

8398 afișări
Imaginea articolului Roma acuză o companie românească în cazul prăbuşirii Sondei Schiaparelli; ESA: Un senzor a fost defect

Roma acuză o companie românească în cazul prăbuşirii Sondei Schiaparelli; ESA: Un senzor a fost defect

Agenţia spaţială europeană a anunţat concluziile preliminare ale anchetei privind prăbuşirea pe Marte a Sondei spaţiale Schiaparelli.

Investigaţia arată că sonda spaţială a interpretat datele unui senzor care arătau că se afla deja sub nivelul solului marţian, deşi era în atmosferă, la altitudinea de 3,7 kilometri. În acest context, sonda Schiaparelli a activat sistemul de paraşutare şi rachetele timp de trei secunde. Sonda s-a prăbuşit pe solul marţian şi a fost distrusă.

"Aceste concluzii sunt încă preliminare", a declarat un director ESA, David Parker. "Vom avea o imagine completă la începutul anului 2017, după o investigaţie independentă", a precizat el.

"Ideea este că am învăţat deja multe de la Sonda Schiaparelli, iar aceste informaţii vor contribui direct la a doua misiune ExoMars, programată să fie lansată în 2020", a subliniat Parker.

ESA a transmis concluziile preliminare după ce Agenţia spaţială italiană a acuzat că testele decisive - cele privind simularea intrării în atmosferă a Sondei Schiaparelli - au fost încredinţate unei organizaţii "care nu avea competenţe suficiente". Este vorba de compania românească Arca Space, care are sediul în Las Cruces (SUA), relatează cotidianul italian La Repubblica.

Acuzaţiile specialiştilor italieni au atras reacţia directorului Arca Space Corporation, Dumitru Popescu: "Agenţia spaţială italiană ar trebui să fie atentă, pentru că, dacă nu are dovezi pentru susţinerea declaraţiilor, ar putea plăti preţul. Noi suntem împăcaţi, am făcut tot posibilul: pentru efectuarea unui test specific ar fi trebuit să zburăm foarte aproape de baza rusă din Sevastopol. Rusia tocmai anexase Crimeea şi riscam să generăm un conflict între Federaţia Rusă şi NATO".

Sonda Schiaparelli s-a prăbuşit pe Marte pe 19 octombrie 2016. Misiunea Schiaparelli a fost lansată de Agenţia Spaţială Europeană în colaborare cu grupul rus Roscosmos. Tehnologiile utilizate aparţin Rusiei şi unor ţări europene, inclusiv Italiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici