Românca acuzată în dosarul răpirii copilului britanic a mai fost arestată în 2008

Românca Monica Neruja şi unul dintre cei doi pakistanezi puşi sub acuzare în ancheta privind răpirea unui copil britanic în Pakistan au mai fost arestaţi în legătură cu înjunghierea unei persoane la Tortosa, în apropiere de Tarragona, în 2008, relatează presa britanică în ediţie electronică.

28 afișări
Imaginea articolului Românca acuzată în dosarul răpirii copilului britanic a mai fost arestată în 2008

Sahil Saeed, copilului britanic răpit în Pakistan ş tatăl său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Joi, românca Monica Neruja, în vârstă de 24 de ani, şi prietenul acesteia, Muhammad Zahed Salem, în vârstă de 29 de ani, alături de Muhammad Sageiz, în vârstă de 33 de ani, au compărut în faţa unui tribunal din Tarragona, relatează The Times în ediţia electronică. Potrivit ediţiei online a cotidianului britanic The Independent, cei trei aveau cătuşe la mâini şi captele acoperite cu glugi pentru a putea fi protejaţi de fotografi. Aceştia au fost puşi sub acuzare pentru răpire de minori şi vor rămâne în arest.

Răpitorii le-au oferit părinţilor copilului Sahil Saeed doar 72 de ore pentru a strânge 110.000 de lire sterline (circa 120.000 de euro) în schimbul eliberării acestuia, relatează The Independent. În cadrul unei operaţiune complexe a Interpol, la care au colaborat specialişti din Spania, Franţa şi Marea Britanie tatăl copilului, Raja Naqash Saeed, a fost urmărit din Oldham (Marea Britanie) până la Paris, unde a plătit răscumpărarea. Apelurile care detaliau planul au fost localizate de autorităţile spaniole în oraşul turistic Salou pe Costa Dorada.

Ministerul spaniol de Interne a dezvăluit că, iniţial, un bărbat care vorbea urdu şi era membru al bandei i-a cerut lui Saeed, în vârstă de 28 de ani, să lase banii undeva în Manchester, dar când acesta a ajuns la locul convenit a primit un alt telefon în care i se cerea să meargă în capitala Franţei.

Saeed a primit instrucţiuni să aducă banii într-un rucsac la un restaurant McDonald's din Place de la Republique, de unde Mohamed Zahed Salem şi prietena sa româncă au luat banii. Cei doi, care cunoşteau bine metodele poliţiei deoarece lucraseră ca translatori pentru forţele de securitate spaniole, s-au îndreptat către graniţă, urmăriţi de anchetatorii francezi. După ce au intrat în Spania, misiunea de urmărire a fost continuată de ofiţerii spanioli. Aceştia au înconjurat clădirea din Constanti, în apropiere de Tarragona, unde s-au oprit cei doi şi au aşteptat informaţii despre eliberarea lui Sahil în Pakistan. După ce au aflat că băiatul a fost eliberat şi este în siguranţă, ei i-au arestat pe cei doi şi pe pakistanezul cu care s-au întâlnit ulterior şi împreună cu care ar fi locuit în Constanti, şi au confiscat banii, precum şi telefoanele mobile folosite pentru a-l suna, în Franţa, pe tatăl copilului.

Un bărbat şi fiul său au fost arestaţi în acelaşi caz în suburbia pariziană Bobigny, marţi, dar ulterior au fost eliberaţi, dovedindu-se că nu au nicio legătură cu complotul. Alţi trei bărbaţi se află în arest în Pakistan.

Joi au apărut informaţii potrivit cărora poliţia din Manchester a contribuit la "facilitarea" plăţii răscumpărării, dar o purtătoare de cuvânt a refuzat să comenteze speculaţiile potrivit cărora Saeed ar fi fost urmărit de ofiţeri sub acoperire atunci când a mers în Franţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici