România ar putea susţine candidatura lui Tony Blair la preşedinţia UE

România este una dintre ţările europene mici despre care se consideră că i-ar fi recunoscătoare fostului premier britanic Tony Blair pentru sprijinul acordat în vederea aderării la UE şi, din acest motiv, ar putea susţine candidatura acestuia la preşedinţia UE, conform ediţiei online a Daily Mail.

50 afișări
Imaginea articolului România ar putea susţine candidatura lui Tony Blair la preşedinţia UE

România ar putea susţine candidatura lui Tony Blair la preşedinţia UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un grafic publicat vineri, Daily Mail include România, alături de Slovacia, Lituania şi Letonia, într-un grup de state din blocul estic care l-ar putea susţine pe Blair.

Şi premierul polonez Donald Tusk este de aşteptat să-l susţină pe Blair, deoarece îi admiră acestuia "charisma şi profilul global".

Făcând o sinteză a poziţiei statelor UE în legătură cu candidatura fostului premier britanic, Daily Mail afirmă că, în Marea Britanie, Blair se bucură de sprijinul deschis al premierului Gordon Brown şi al ministrului de Externe David Miliband, în timp ce liderul opoziţiei conservatoare, David Cameron, pare să nu excludă ideea, în pofida opoziţiei făţişe a altor membri ai conducerii partidului.

Potrivit Daily Mail, cancelarul Angela Merkel, iniţial deschisă în privinţa ideii de a-l susţine pe Blair, pare să fi devenit mai reţinută în ultimele săptămâni, în condiţiile în care mulţi politicieni germani înclină spre desemnarea unui preşedinte UE provenit dintr-o ţară mai mică. Pe de altă parte, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat vineri că Franţa şi Germania au convenit să susţină acelaşi candidat la preşedinţia UE, urmând să-şi anunţe opţiunea "la momentul potrivit".

Şi Sarkozy s-a numărat iniţial printre susţinătorii lui Blair, însă Daily Mail afirmă că "se spune că Sarkozy se teme să sprijine un candidat care va pierde".

Premierul italian, Silvio Berlusconi, rămâne cel mai ferm adept al lui Blair, însă publicul italian este mai puţin convins.

Nici sprijinul iniţial al prim-ministrului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero nu mai pare sigur, după ce presa de la Madrid a scris că acesta îl va sprijini în cele din urmă pe omologul său olandez Jan Peter Balkenende.

Cancelarul austriac Werner Faymann s-a declarat sceptic în legătură cu candidatura lui Blair, invocând relaţiile prea apropiate ale acestuia cu fostul preşedinte american George W. Bush.

Belgia, Olanda şi Luxemburgul au indicat în mod clar că doresc un preşedinte care să nu eclipseze rolul ţărilor mici, favoriţii lor fiind fostul premier belgian Guy Verhofstadt şi actualul prim-ministru olandez Jan Peter Balkenende.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici