Scandalul mutării ambasadei la Ierusalim. România, Cehia, Ungaria ar fi blocat o declaraţie comună a UE de condamnare a acţiunii SUA

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, informează site-ului cotidianului Times of Israel.

6296 afișări
Imaginea articolului Scandalul mutării ambasadei la Ierusalim. România, Cehia, Ungaria ar fi blocat o declaraţie comună a UE de condamnare a acţiunii SUA

România, Cehia, Ungaria au blocat o declaraţie UE de condamnare a mutării Ambasadei SUA la Ierusalim

Diplomaţi europeni şi oficiali israelieni au afirmat că declaraţia comună, elaborată la iniţiativa Franţei, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acţiunii Washingtonului.
 
Potrivit televiziunii, declaraţia comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state - Israel şi Palestina, statutul oraşului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar ţările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.
 
Preşedintele ceh Miloš Zeman şi-a exprimat sprijinul pentru mutarea ambasadei ţării sale la Ierusalim, însă prim-ministrul de la Praga, Andrej Babiš, se opune. Totodată, premierul român Viorica Dăncilă s-a pronunţat în favoarea mutării, însă preşedintele Klaus Iohannis se opune, menţionează publicaţia israeliană.
 
Postul Hadashot TV a relatat miercuri că mai mulţi diplomaţi europeni, inclusiv din Marea Britanie, Franţa şi Germania, vor boicota ceremonia programată să aibă loc săptămâna viitoare cu ocazia inaugurării ambasadei americane la Ierusalim.
 
Guvernul Benjamin Netanyahu a invitat întreg corpul diplomatic din Israel la ceremonie.
 
"Este un pic ciudat să ne invite la un eveniment la care ne opunem şi pe care îl condamnăm. Americanii au fost mai abili şi au ştiut dinainte să nu ne invite ca să nu se facă de ruşine", a declarat o sursă diplomatică europeană, citată de Hadashot TV.
 
Ministerul de Externe israelian a transmis că "30 din 86 de ambasadori" au răspuns afirmativ la invitaţie.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici