Românii din Scoţia contestă controversatul documentar difuzat de Channel 4

Comunitatea românească din Scoţia critică documentarul controversat difuzat de postul de televiziune Channel 4, care se concentrează pe sărăcia cu care se confruntă imigranţii romi în căutarea unei vieţi mai bune în Marea Britanie, relatează The Scotsman, în ediţia electronică.

1026 afișări
Imaginea articolului Românii din Scoţia contestă controversatul documentar difuzat de Channel 4

Românii din Scoţia contestă controversatul documentar difuzat de Channel 4 (Imagine: captură video)

Al doilea episod al documentarului "The Romanians Are Coming", care urmează să fie difuzat marţi seara, la ora 21.00 (23.00 ora României), susţine că prezintă "clasa de mijloc" a imigranţilor, inclusiv o infirmieră. Comunitatea de români din Scoţia consideră însă că acesta nu merge suficient de departe pentru a prezenta diversitatea forţei de muncă din Marea Britanie venită din această ţară est-europeană.

Românii stabiliţi în Scoţia au semnat petiţii naţionale şi susţin că intenţionează să protesteze dacă următorul episod al documentaruui nu prezintă ceea ce ei descriu ca fiind o viziune "mai echilibrată" a persoanelor care vin în Marea Britanie din România.

Documentarul, al cărui prim episod a fost difuzat săptămâna trecută, a generat resentimente în România. Majoritatea persoanelor care apar în documentar sunt romi care trăiesc într-o sărăcie extremă în România, deseori în ghetouri, precizează cotidianul scoţian, adăugând că 3,3 la sută din populaţia României este formată din romi.

"Aceasta este o altă încercare, ca multe altele înainte, de a prezenta o realitate distorsionată. Românii decenţi care studiază şi lucrează în Marea Britanie, plătindu-şi taxele şi contribuind la economie, sunt vizibil ofensaţi de ceea ce a prezentat Channel 4", susţine o asistentă socială româncă, Ioana di Mambro, din Glasgow, care conduce un grup social al românilor ce locuiesc în Scoţia.

Criticii au argumentat că în timp ce documentarul expune sărăcia cu care se confruntă familiile de romi in comunitatea lor de acasă, mare parte din românii care locuiesc în Scoţia lucrează ca dentişti, ingineri sau medici.

Peste 100 de români au protestat în faţa sediului Channel 4 din Londra la sfârşitul săptămânii trecute. Ambasadorul român în Marea Britanie, Ion Jinga, a cerut săptămâna trecută postului de televiziune să îşi editeze programele astfel încât să prezinte o imagine "mai puţin distorsionată".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici