Românii, ironizaţi într-o nouă emisiune în Franţa. Ministerul Afacerilor Externe reclamă xenofobia

O emisiune radiofonică umoristică din Franţa în care se fac noi glume pe tema românilor, insinuându-se faptul că cerşesc a determinat o reacţie dură a MAE care a acuzat realizatorii de xenofobie, în timp ce ministrul Baconschi s-a declarat "jignit".

6877 afișări
Imaginea articolului Românii, ironizaţi într-o nouă emisiune în Franţa. Ministerul Afacerilor Externe reclamă xenofobia

Românii, ironizaţi într-o nouă emisiune în Franţa. Ministerul Afacerilor Externe reclamă xenofobia

Este vorba despre emisiunea "On va s'gener", difuzată miercuri, pe Europe 1 şi realizată de Laurent Ruquier şi în care realizatorul şi invitaţii săi ironizează diferite situaţii şi personaje. Secţiunea în care ei glumesc pe tema românilor are aproximativ 8 minute şi porneşte de la o întrebare formulată de realizator referitor la o statistică pe care doreşte să o facă publică.

"Ce fac 85% din români şi nu fac decât 20% din italieni dar şi 100% din francezi?", întreabă moderatorul emisiunii, invitaţii lansându-se într-o serie de observaţii ironice: "Nu este vorba de cerşit","Au un u în plus roumain-romain", "Plătesc impozite", "Se şcolarizează, trec bacalaureatul", "Au un nume, studiază geografia ţării lor, sunt declaraţi la starea civilă, fac educaţie sexuală", sunt răspunsurile date de cei aflaţi în studio.

Răspunsul corect oferit de realizator este că 85% din români învaţă limba franceză.

"Nu învaţă italiana?", comentează unul dintre invitaţi, în timp ce un altul dă şi explicaţia, folosind un ton ironic referitor la cerşetorie: "Pentru copil, copilul vrea să mănânce".

Discuţiile continuă pe tema unei statistici referitoare la învăţarea limbilor străine, publicate de Le Parisien şi care arată că 85% din români învaţă franceza la şcoală.

"Desigur, şi limba română este o limbă latină, ceea ce uşurează lucrurile", comentează un invitat.

"Din fericire, românii vorbesc dar nu scriu", spune un altul

"Nu e vorba de rasism şi nici de xenofobie", comentează invitata emisiunii Christine Bravo, referindu-se la faptul că prostituate minore din România sunt exploatate de proxeneţi în metrourile pariziene.

"Cred că este demagogie să spui că nu este o problemă, este o problemă", comentează ea.

În replică, Ministerul de Externe a precizat, miercuri noaptea, că a luat act cu indignare de comentariile din cadrul emisiunii.

"Gestul este unul condamnabil cu atât mai mult cu cât moderatorul emisiunii a făcut deja obiectul unei acţiuni de protest a ambasadei României la Paris, în aprilie 2010, pentru comentariile defăimătoare din cadrul emisiunii "On n'est pas couchés !", difuzat de canalul TV France 2. Consiliul Superior al Audiovizualului din Franţa a intervenit la acel moment pe lângă conducerea France Télévisions semnalând derapajele", consideră MAE.

Ministerul precizează că ambasada României la Paris s-a autosesizat imediat şi a acţionat pe lângă instituţiile abilitate - preşedintele Consiliului Superior al Audiovizualului şi conducerea radioului Europe 1 - pentru a condamna cu fermitate orice formă de discriminare şi a solicitat luarea unor măsuri imediate.

Ministerul a transmis de asemenea şi un comentariu al ministrului Baconschi referitor la această emisiune.

Baconschi spune că, în calitate de fost ambasador al României la Paris şi ca "om care apreciază valoarea spiritului francez", a manifestat multă deschidere faţă de tot ce înseamnă libertate de exprimare a mass media. "Dar astfel de emisiuni, care pot fi generatoare de discriminare şi acte xenofobe, vin să nege şi să lovească chiar în acest spirit", adaugă ministrul.

El spune că s-a simţit "jignit şi extrem de surprins în calitate de reprezentant al unei ţări francofone" de această "legătură imorală" care s-a făcut, pe nedrept, între faptul că 85% din elevii români învaţă limba franceză în şcoală şi utilizarea acesteia într-o etapă ulterioară, de aşa numiţii "cerşetori" români.

"Să înţeleg de aici că modul exemplar prin care România îşi onorează angajamentele internaţionale în materie de educaţie, ca membră a unei ţări aparţinând Francofoniei, devine un subiect de umor ieftin de calitate suburbană? Condamn orice manifestare care nu are nici valoare artistică, nici de informare şi vine doar să aducă prejudicii de imagine. Afirmaţii de genul «Les Roumains, on a un peu ras le cul» sunt jignitoare şi reprezintă o dovadă a unui spirit îngust. Cu atât mai mult, ele reprezintă comentarii periculoase din partea unei instituţii mass media, care promovează în rândul publicului său astfel de mesaje de stigmatizare colectivă cu substrat xenofob şi antieuropean, ceea ce este absolut inacceptabil", mai spune ministrul.

Recent, românii au fost ironizaţi şi în emisiunea televizată "Les Guignoles de l'Info" din Franţa, însă atunci ministrul român de Externe a spus că ar fi ridicol să reacţioneze la respectivele ironii, pentru că satira îşi are rostul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici