Românul acuzat de exporturi militare către Iran, condamnat la 35 de luni de închisoare

Cetăţeanul american de origine română Traian Bujduveanu, în vârstă de 54 de ani, care a pledat vinovat în aprilie pentru furnizare de componente militare unui cumpărător iranian, a fost condamnat la aproape trei ani de închisoare, au anunţat joi procurorii, citaţi de Sun Sentinel în pagina online.

241 afișări
Imaginea articolului Românul acuzat de exporturi militare către Iran, condamnat la 35 de luni de închisoare

Elicoptere de atac Cobra AH-1

Bujduveanu risca cinci ani de închisoare, dar judecătorul Patricia Seitz l-a condamnat la 35 de luni de închisoare, urmate de trei ani de eliberare sub supraveghere.

Bujduveanu este acuzat că prin compania sa, Orion Aviation, din Plantation, Florida, a vândut componente pentru avioane către omul de afaceri Hassan Keshari pentru cumpărători din Iran şi a exportat componente pentru avioane către Iran prin transporturi trimise către Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Printre compenentele exportate ilegal către Iran se numără piese concepute exclusiv pentru avioane de vânătoare F-14, elicoptere de atac Cobra AH-1 şi elicoptere militare CH-53A. Toate aceste tipuri de aeronave fac parte din flota militară iraniană, în timp ce avionul F-14 este folosit exclusiv de armata iraniană.

Toate componentele livrate de Bujduveanu sunt fabricate în Statele Unite şi sunt destinate exclusiv uzului militar, fiind considerate de Departamentul american de Stat "articole de apărare" incluse pe lista muniţiilor americane. Nici Bujduveanu, nici coacuzaţii săi nu sunt înregistraţi şi nici nu au cerut licenţe pentru a transporta echipament militar către Iran.

Potrivit actului de acuzare, Bujduveanu primea comenzi prin e-mail de la Keshari, în care i se cereau componente specifice pentru cumpărători din Iran. Acesta îi trimitea apoi copii, de obicei prin e-mail, lui Keshari. După primirea înştiinţării de plată pentru componente de la Keshari, Bujduveanu transporta piesele către o companie din Dubai prin documente false. Din Dubai, aceasta erau transportate către cumpărătorii din Iran.

Bujduveanu a fost arestat în iunie 2008. Coacuzatul său, Keshari, care a pledat vinovat în ianuarie, a fost condamnat la 17 luni de închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici